Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fialkové sa dali dokopy. Uspejú či prepadnú?

Vlani predviedla na majstrovstvách sveta životné výkony. Súperila s najlepšími, v stíhačke vybojovala malé pódium. Tento rok budú podobné výsledky zrejme len zbožným prianím.

09.02.2021 19:59
Fialkové biatlon Foto:
Paulína a Ivona Fialkové.
debata (1)

Slovenská biatlonová reprezentácia sa na MS v Pokljuke, ktoré sa začínajú zajtra štvorčlenným mixom, predstaví aj so sestrami Fialkovými. Líderkou družstva však nebude skúsenejšia Paulína, ale mladšia Ivona.

„Urobíme možné aj nemožné, aby sme v momentálnej situácii podali čo najlepší výkon. S dobrou streľbou sa dá zabojovať o kvalitné umiestnenie,“ tvrdí 26-ročná pretekárka, ktorá na lanskom šampionáte v Anterselve brala šieste a deviate miesto.

Nik nečaká zázraky

Od toho momentu predvádza kvalitnejšie a predovšetkým vyrovnanejšie výkony ako sestra. Platí to aj o tejto sezóne, ktorú Fialkovým prekazil covid.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ivona Fialková (@ivka.fialkova)

Po tom, ako prekonali ochorenie, sa príliš rýchlo vrátili do súťažného diania. Pre následné zdravotné komplikácie prerušili sezónu, aby sa neskôr rozhodli, že to v Slovinsku skúsia.

Paulína, ktorá je po boji s koronou úplne z formy, sa pripravovala na sústredení v rakúskom Obertilliachu. Ivona zvolila aj súťažné zaťaženie a absolvovala ME v Poľsku. Pred vrcholom sezóny je realistkou.

"Na začiatku ročníka sme mali iné ambície. Stali sa však veci, za ktoré ani nemôžeme a nedajú sa vrátiť lusknutím prsta. Nikto z nás nečaká zázraky, ale nevzdávame sa. Vidím, že teraz viem šprinty zájsť celkom dobre.

Pomohol mi tréningový blok i účasť na ME. Situácia sa zmenila, musíme sa jej prispôsobiť," uviedla pre slovenskybiatlon­.sk.

Sesterské duo doplní na MS Veronika Machyniaková, v štafete sa k nim pripojí juniorka Henrieta Horvátová. Muži sa predstavia v zložení Michal Šima, Tomáš Hasilla, Šimon Bartko, Matej Baloga.

To najkrajšie z biatlonovej strelnice Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Paulína Fialková.

Ich tréner Tomáš Kos má s dejiskom šampionátu množstvo skúseností. Takmer dve dekády viedol slovinskú reprezentáciu a trať v Pokljuke dôverne pozná.

„Organizátori urobili niekoľko zmien, ale nejde o nič dramatické. Okruh poznám, chalanom poradím, kde by mohli získať nejaké sekundy. Šampionát je pre nich vrcholom sezóny, verím, že sa ukážu v dobrom svetle,“ želá si Kos.

Dominantní severania

V Júlskych Alpách sa všeobecne očakáva súboj Nórsko vs. svet. Medzi ženami dvojicu Eckhoffová, Olsbuová Röiselandová vyzvú aj Švédka Öbergová, Talianka Wiererová či Rakúšanka Hauserová. Prekvapiť môže Bieloruska Alimbekavová, ktorá patrí medzi najväčšie objavy tejto sezóny.

„Mám za sebou kvalitnú prípravu. Chcem ukázať, že doterajšie výsledky nie sú náhodné. Akákoľvek medaila by bola krásnym úspechom,“ prognózuje Alimbekavová.

V mužskej kategórii je nórska dominancia ešte výraznejšia. Na čele priebežnej klasifikácie Svetového pohára je Johannes Thingnes Bö pred Laegreidom, bratom Tarjeiom a Dalem.

Víťaz Sturla Holm Laegreid (v strede), druhý... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Sturla Holm Laegreid Víťaz Sturla Holm Laegreid (v strede), druhý Johannes Dale (vľavo) a tretí 3. Johannes Thingnes Bö po šprinte v Hochfilzene.

„Nebude to len o nás. Na svoju šancu čakajú Francúzi, Švédi či iní pretekári. Mužská špička je vyrovnaná, navyše na MS nikdy nie je núdza o prekvapenia,“ tvrdí Tarjei Bö.

Na šampionáte sa zúčastní viac ako 300 športovcov z 38 krajín. Čaká ich pravidelné testovanie a prísne pandemické opatrenia na bublinovom podujatí.

„Slovinskí organizátori urobil veľký kus práce. Som presvedčený, že fanúšikovia pred televíznymi obrazovkami uvidia kvalitné a skvele pripravené podujatie. Verím, že o rok sa už všetci stretneme na tribúnach,“ dúfa šéf svetového biatlonu Olle Dahlin.

Program MS v biatlone: Zajtra: 15.00 štvorčlenné mix štafety. Piatok: 14.30 šprint mužov. Sobota: 14.40 šprint žien. Nedeľa: 13.15 stíhačka mužov, 15.30 stíhačka žien. Utorok: 12.05 individuál ženy. Streda (17. februára): 14.30 individuál muži. Štvrtok (18. februára): 15.15 dvojčlenné mix štafety. Sobota (20. februára): 11.45 štafety žien, 15.00 štafety mužov. Nedeľa (21. februára): 12.30 masový štart žien, 15,15 masový štart mužov.

1 debata chyba