Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová? Sagan s Hamšíkom sú jej u nás na míle vzdialení

Nezastaví sa pred ničím. Je dôkazom toho, že ozajstní šampióni sa aj po neúspechoch znovu postavia na nohy.

09.02.2021 06:30
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová.
debata (3)

Keď Flavio Vanetti, lyžiarsky expert talianskeho denníka Corriere della Sera, napísal tieto slová o Petre Vlhovej, Slovenka sa práve tešila z triumfu v prestížnom záhrebskom slalome.

„Veľmi na mňa vtedy zapôsobila. Táto žena je výnimočná športovkyňa. Nesmie však zabudnúť na to, že aj naďalej sa potrebuje zlepšovať – po športovej i osobnostnej stránke,“ vraví skúsený novinár.

V utorok bude sledovať Vlhovú opäť. Zverenka Livia Magoniho vstúpi do majstrovstiev sveta v Cortine superobrovským slalomom.

Čo vám napadne ako prvé, keď počujete meno Petra Vlhová?

To je jednoznačné – predstavím si skvelú lyžiarku. Momentálne mimoriadne dominantnú. Aj vo svetovom meradle výnimočnú.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Vedeli ste aj pred érou Vlhovej čosi o slovenskom lyžovaní?

Kdeže. O lyžiaroch z vašej krajiny som veľa nevedel. Samozrejme, poznám Veroniku Velez-Zuzulovú, no až Petra stiahla všetku pozornosť lyžiarskeho sveta na malý národ, o ktorom sme predtým nemohli povedať, že patrí medzi najlepšie. Prirovnal by som to k Janici Kosteličovej a Chorvátsku.

Ako by ste charakterizovali Vlhovú?

Ako skutočnú športovkyňu. So všetkým, čo k tomu patrí. Na jednej strane sa vždy absolútne sústredí na dosiahnutie cieľa. Na druhej strane si však každý okamih chce naplno užiť. Nielen na svahu, ale aj pri akejkoľvek inej aktivite, keďže – ako vieme – venuje sa mnohým ďalším športom.

Nedávno ste s Vlhovou robili rozhovor. Debata nebola len o lyžovaní, ale aj o súkromí. Ako na vás zapôsobila?

Ako dievča, ktoré urobí pre víťazstvo všetko. Napriek jej výnimočnosti si však myslím, že jej ešte čosi chýba.

Čo? Prezraďte…

Musí pochopiť, že aj naďalej sa potrebuje zlepšovať – nielen po športovej, ale aj po osobnostnej stránke. Ak chce dosiahnuť naozaj veľký úspech. Mala by sa učiť od osobností, akými boli napríklad Tina Mazeová a ďalšie slávne lyžiarky. Za predpokladu, že trebárs Lindsey Vonnová je mimo jej ligu.

Medzi Vlhovej najväčšie súperky sa v tejto sezóne zaradili aj vaše krajanky – Sofia Goggiová, Marta Bassinová či Federica Brignoneová. Ako ju vnímajú?

Berú ju veľmi vážne. Vedia, že je pre ne jednou z dvoch či troch najsilnejších rivaliek.

Srdcia Talianov si v posledných rokoch získali aj dvaja slovenskí športovci – bývalý kapitán futbalistov Neapola Marek Hamšík a cyklista, trojnásobný svetový šampión Peter Sagan. Môže rovnaký status nadobudnúť vo vašej krajine aj Vlhová?

Kdeže, nepovažujem to za reálne. Hamšík so Saganom sú u nás z hľadiska popularity na míle vzdialení Vlhovej.

Pochádzate z krajiny, kde má lyžovanie silnú tradíciu, patrí k veľmociam. Ako sa dívate na fakt, že najlepšou pretekárkou sveta je žena zo Slovenska, kde lyžovanie nemá ani zďaleka takú silnú pozíciu?

Znamená to predovšetkým jedno – že šancu na úspech má každý. Stačí len nájsť výnimočný talent a zostaviť okolo neho tím, ktorý ho posunie správnym smerom.

Taký pri sebe Vlhová má, jeho šéfom je už takmer päť rokov Livio Magoni. Ako vnímate skúseného Taliana?

Je to tvrdý chlap, no zároveň veľmi úspešný a šikovný. Možno aj bez jeho pomoci by Petra víťazila, hoci o tom nie som ani zďaleka presvedčený. Ak by to tak bolo, nedočkala by sa triumfov takým dominantným spôsobom.

Je aj pre vás Vlhová najlepšia lyžiarka planéty?

Z hľadiska komplexnosti určite, je číslom jeden. No môžeme sa na to pozrieť aj z iného hľadiska – cez jednotlivé disciplíny. V super G dominuje Lara Gutová-Behramiová, v zjazde Sofia Goggiová, v obrovskom slalome je suverénkou Marta Bassinová.

Magoni sa z času na čas posťažuje, že veľké tímy nechcú s Vlhovcami spolupracovať. Prečo to tak je?

Je to celkom pochopiteľné. Vlhovej súperky si naplno uvedomujú, kto proti nim stojí. Vedia, aká silná je slovenská lyžiarka. Keby s ňou spolupracovali, vkladali by jej predsa do rúk ďalšie tromfy. Veľké tímy si chcú vďaka odstupu udržať aspoň akú-takú výhodu a Magonimu skomplikovať situáciu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #slalom #obrovský slalom #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #MS v lyžovaní 2021