Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhamániu cítim až do Prahy. Veľmoci chápu, kto je líderka

Lyžovanie má v malíčku. Roky bola súčasťou Svetového pohára. Keď ukončila kariéru, nepohla sa z diania ani na krok. Trénuje, funkcionárči a spolukomentuje pre televíziu Eurosport. Eva Kurfürstová (43) nemá pred dnešnou alpskou kombináciou na MS v Cortine d'Ampezzo úplne jasno.

08.02.2021 06:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová (v popredí) a Mikaela Shiffrinová na archívnej snímke počas obhliadky trate.
debata

„Ak neprekvapí Mikaela Shiffrinová, potom je najväčšou favoritkou Petra Vlhová,“ vraví.

V cyklistike je najcennejšie víťazstvo na Tour de France, až potom titul majstra sveta. Ktorá trofej je najvzácnejšia v lyžovaní?

Z dlhodobého hľadiska jednoznačne veľký krištáľový glóbus. Z krátkodobého sa najviac počíta olympijská medaila, až potom tá zo svetového šampionátu. Platí však, že prvenstvo vo Svetovou pohári je známkou veľkej konzistentnosti.

Dokáže Petra Vlhová na týždeň zabudnúť, že je jeho líderkou?

Určite. Z hlavy vypustí všetky body a pôjde len po medailách.

Pristúpia lyžiarky k pretekom inak ako vo Svetovom pohári?

Úplne rovnako. Ak chcete uspieť na najvyššom fóre, musíte ísť nadoraz – neustále sa pohybovať na hranici vlastných možností. Nie je dobré ich prekračovať, z toho väčšinou trčí problém.

VIDEO: Dojmy Petry Vlhovej pred svetovým šampionátom v stredisku, v ktorom ešte neštartovala.

Video

Čiže žiadna väčšia miera rizika?

Nie je na to priestor. Ak pôjdete na viac ako máte, najskôr vypadnete. Lyžovanie nie je šport, kde si poviete, že dnes zariskujem na dvesto percent a vyhrám. Pretekári často vzbudzujú dojem, že v 2. kole idú na istotu – ale nie preto, že by si strážili výsledok, mentálne ich spúta náročná situácia. To sa však Petre nestane – má skúsenosti, vie, ako má postupovať.

Do Cortiny prichádza ako obhajkyňa troch medailí z Are. Nie je to zväzujúce?

Keď nastúpi na štart, pôjde za víťazstvom. Zlato je cieľ. Aká však bude realita, to je otázne. A či na seba vytvorí tlak? Ten je na nej neustále. Sledujem slovenské médiá – nedokážem si predstaviť, že by mala všetky tie články čítať. Už mesiac by nespala. Až sem do Prahy cítim Vlhamániu, ktorá ovláda Slovensko. Je skvelé, že celá krajina žije lyžovaním. Aj tu v Česku ju máme veľmi radi.

Dá sa predtým ujsť?

Iba tak, že okolo seba vytvoríte bublinu – žijete v akomsi mikrosvete a nevychádzate z neho.

Cortina d'Ampezzo pripomína mesto duchov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Osamotená žena pri zatvorených hoteloch v...

Posledné preteky vo Svetovom pohári – s výnimkou super G v Ga-Pa – jej nevyšli. Nepoznačí ju to?

Druhé miesto ju naštartuje. Je obrovskou vzpruhou. Navyše, bolo to prvé pódium v rýchlostných disciplínach, ktoré hádam ani sama nečakala. Otázka je, ako tento úspech ovplyvní jej plán na svetovom šampionáte.

Niečo už naznačila – vypustí zjazd, ale nad super G stále váha…

Veď práve. Za bežných okolností by v pondelok odjazdila kombináciu a potom sa už sústredila na technické disciplíny. Situácia sa zmenila.

Pravdou je, že Petra je z hľadiska technickej vybavenosti na fantastickej úrovni – aj 2. miesto v super G získala technikou. Paradoxne – tú istú vycibrenú techniku má aj v obrovskom slalome, no tam jej chýba šťava. Odišla rýchlosť.

Prečo?

Mala veľmi náročný program, prvýkrát v kariére štartuje na všetkých pretekoch a keď chcete uspieť aj v kĺzavých disciplínach, musíte ich trénovať. Žiaľ, toto všetko jej uberá z dynamiky v obrovskom slalome, kde je iné časovanie oblúka. Pôsobí, akoby bola priklincovaná k snehu. Livio Magoni je veľmi múdry človek a dobre vie, kde je problém. Verím, že namieša správny recept.

Čo sa deje s pretekárkou, keď mesiac v disciplíne dominuje a potom má problém dostať sa na pódium? Je to úloha pre trénera alebo mentálneho kouča?

Jednoznačne pre Magoniho, Petra má hlavu v absolútnom poriadku (smiech). Mala pár dní voľno a pokojne sa môže stať, že sa teraz postaví na lyže a medzi bránkami jej to pôjde samo. Za sebou má nabité týždne, krátka pauza jej akiste prišla vhod.

V Cortine d'Ampezzo vraj nikdy netrénovala – kopec nepozná. Nebude ju to limitovať?

Na tamojšom kopci sa jazdí predovšetkým zjazd, v technických disciplínach bude novinkou pre všetky lyžiarky. Nedávno však trať prestavali, pre Petru, ktorá ju nemá v oku, je to dobrá správa. Výhoda súperiek je fuč. Samozrejme, Talianky sú vo výhode, trénujú tam.

Poznáte sa s Magonim?

Áno. Je veľmi svojský (úsmev).

A tiež vraj veľmi prísny…

Nielen na Petru, ale aj na seba. Je to chlapík, ktorý má meter sedemdesiat – veľa trénerov lyžovania je na tom podobne. Títo muži túžia dokázať niečo aj sami sebe. Sú naozaj ješitní (smiech). Ženie ich ctižiadostivosť. Livio je perfekcionista, lyžovaniu neskutočne rozumie a dokazuje to na každom kroku.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Je jeho náročnosť užitočná?

Je to súčasť jeho osobnosti. Keď si ho Vlhovci vybrali, určite vedeli, do čoho idú. Sú spolu už piaty rok, vedia jeden o druhom veľa.

Petra má 25 rokov. Je to ideálny lyžiarsky vek?

Mikaela Shiffrinová, ktorá získala tituly už ako tínedžerka, možno náš pohľad na vec jemne pokrivila. Ona je však predčasne akcelerovaná. Zároveň výnimočná. Z hľadiska vývoja organizmu je 25 rokov ideálny vek – človeku dozrel mozog a telo ovláda najbrilantnejšie v živote.

Petra môže mať pred sebou tri najplodnejšie roky. Je to však len teória, na vrchole už je zopár sezón, u niektorých sa v takom prípade môže dostaviť psychická opotrebovanosť.

Niečo ako u Shiffrinovej?

To je iný prípad. Mikaela sa dostala do zložitej životnej situácie – prekonáva ju veľmi obtiažne. So zosnulým otcom mala výnimočný vzťah. V minulosti už všetko dosiahla, nie je jediný úspech, ktorý by jej chýbal.

Lyžovanie je dnes pre ňu psychickým vyslobodením. Určitou terapiou. Nejazdí pre úspechy, ale pre seba. Odpútava ju to od bolesti, ktorú prežíva.

Môže byť z Vlhovej časom lepšia zjazdárka ako slalomárka?

Petra je rodená slalomárka. Vďaka tejto disciplíne sa dostala medzi špičku. Platí, že v budúcnosti z nej môže byť aj výborná zjazdárka. Podobných prípadov je mnoho – zo slalomu k zjazdu, iba málokedy opačne.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Československé lyžovanie je vďaka Vlhovej i Ester Ledeckej na výslní. Kole to tradičným lyžiarskym krajinám oči?

Po triumfe Šárky Záhrobskej na MS 2007 som sa v rakúskych médiách dočítala, že to je tragédia. Dnes už to ani zďaleka nie je také vypuklé. Pravda, veľké lyžiarske krajiny sa medzi sebou skôr dohodnú – stále sme pre nich východný blok.

Zdá sa, že tých 32 rokov nie je dostatočný čas na prekonanie všetkých bariér. Často sú si navzájom prospešní a my, malé krajiny, im nemáme čo ponúknuť. Treba to akceptovať. Presadiť sa z Česka alebo zo Slovenska je oveľa ťažšie ako z Rakúska či Švajčiarska. Na druhej strane, oni teraz musia prijať to, že Vlhová je líderka.

Tréner Magoni sa občas posťažuje na neférové zaobchádzanie. Nerobí to preto, že chce svoju lyžiarku odbremeniť od tlaku?

Viedol Talianky a s týmto sa nikdy nestretol. K dispozícii mal hory, ľadovce, široký tím – mal podmienky a neraz aj prednosť. Keď ste Petrou Vlhovou, máte ju tiež. No vyjednávacia pozícia je úplne iná, ako keď ste šéf talianskeho tímu.

Mikaela Shiffrinová. Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová.

Kto bude podľa vás najväčšou hviezdou šampionátu?

Vravím si, aby nám všetkým nevytrela zrak Shiffrinová. Je nebezpečne skrytá a dostali sa ku mne informácie, že trénuje aj zjazd a super G. A keď si predstavím, že lyžovanie je dnes pre ňu autoterapiou, zrejme jej je všetko jedno a necíti žiadny tlak.

Váš tip na dnešnú kombináciu?

Pokiaľ Mikaela neprekvapí, potom mám na prvom mieste Petru.

Okrem komentátorky ste aj medzinárodnou technickou delegátkou, zákulisie poznáte aj z vlastnej športovej kariéry. Čo také diváci na televíznych obrazovkách nemôžu sledovať a stálo by za to vidieť to?

Všetko, čo predchádza ostrému štartu. Nielen na pretekoch, ale aj v tréningu. Je za tým veľa driny. Stačilo by ukázať jediný deň a pochopili by, čo musí lyžiar urobiť, aby prešiel jeden – s prepáčením – hlúpy oblúk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #MS v lyžovaní 2021 #Eva Kurfürstová