Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paris zvládol nástrahy Kandaharu na jednotku. Dvoch lyžiarov zastavili siete

Taliansky lyžiar Dominik Paris triumfoval v piatkovom zjazde Svetového pohára v nemeckom Garmisch-Partenkirchene a vybojoval prvé víťazstvo v sezóne.

05.02.2021 14:37
Brice Roger Foto: ,
Brice Roger v ochrannách sieťach počas zjazdu v Garmischi.
debata

Druhý Švajčiar Beat Feuz za ním zaostal o 37 stotín sekundy, na treťom mieste skončil Rakúšan Matthias Mayer (+0,40). Slovenský reprezentant Martin Bendik obsadil 49. priečku so stratou 6,09 s.

Organizátori bojovali v uplynulých dňoch s nepriaznivým počasím. Trať museli skrátiť, štart pretekov posunuli nižšie na úroveň štartovej búdky ženského zjazdu, aj preto, že tradičný štartový priestor nevyhovoval z hľadiska epidemiologických opatrení.

Zjazdovku museli pri vyšších teplotách soliť, aby ju udržali v regulárnom stave. S náročnými podmienkami na Kandahare sa najlepšie vyrovnal Paris.

So štartovým číslom 5 predviedol agresívnu jazdu, v najstrmšej časti si držal v technických zákrutách vysokú stopu, vyšiel mu aj nájazd do cieľovej roviny, vďaka čomu nabral vysokú rýchlosť.

Tridsaťjedenročný Talian slávil devätnáste víťazstvo v kariére, z toho pätnáste v kráľovskej alpskej disciplíne. Zjazd v Ga-Pa vyhral premiérovo, doteraz bol v bavorskom stredisku najlepšie druhý v roku 2018.

„Bolo to dosť na hrane. V niektorých pasážach som skúšal iba pustiť lyže, čo mi však veľmi nevychádzalo. Ale po prejazde ‚Hölle‘ som sa opäť cítil vo svojej koži a potom už všetko presne zapasovalo,“ povedal pre ORF Paris.

Juhotirolčan slávil svoj prvý triumf po návrate po zranení kolena, ktoré mu predčasne ukončilo minulú sezónu.

„Po zranení sa mi vracia lyžiarska ľahkosť iba veľmi pomaly. Pri ‚comebacku‘ to nikdy nie je ľahké. Cítim však, že teraz pred šampionátom mi forma stúpa. Aj som sa čudoval, ako sa mi dnes dobre jazdilo, pri takých teplotách.“

Preteky museli na niekoľko minút prerušiť po páde Nemca Josefa Ferstla, ktorý skončil v ochranných sieťach, našťastie sa vyhol zraneniu. Škaredý pád mal potom aj Francúz Roger Brice.

Na čele celkovej klasifikácie SP je naďalej suverénne Francúz Alexis Pinturault, ktorý v piatok neštartoval. Priebežné poradie disciplíny vedie stále Feuz, pred druhým Mayerom má náskok 48 bodov, tretí je už Paris.

V sobotu je v Ga-Pa na programe super G mužov, opäť so štartom o 11.30 h. Pôvodne sa mali ísť disciplíny v opačnom garde, no jury ešte vo štvrtok v snahe udržať zjazdovku v čo najlepšom stave rozhodla, že sa na nej pôjde najprv zjazd.

V Ga-Pa absolvujú muži záverečné podujatie SP pred MS v Cortine d'Ampezzo, ktoré sa otváracím ceremoniálom oficiálne začnú už v nedeľu. Prvá disciplína čaká zjazdárov v utorok 9. februára, keď je na 13.00 h naplánovaný superobrovský slalom.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

SP mužov v Garmisch-Partenkirchene:

Zjazd: 1. Dominik Paris (Tal.) 1:33,81 min, 2. Beat Feuz (Švaj.) +0,37 s, 3. Matthias Mayer +0,40, 4. Max Franz (obaja Rak.) +0,42, 5. Christof Innerhofer (Tal.) +0,72, 6. Carlo Janka (Švaj.) +1,02, 7. Travis Ganong (USA) +1,10, 8. Marco Odermatt (Švaj.) +1,12, 9. Daniel Hemetsberger (Rak.) +1,15, 10. Johan Clarey (Fr.) +1,18, …, 49. Martin BENDIK (SR) +6,09

Celkové poradie SP (po 26 z 37 súťaží): 1. Pinturault 924 bodov, 2. Marco Schwarz (Rak.) 666, 3. Odermatt 639, 4. Aleksander Aamodt Kilde 560, 5. Henrik Kristoffersen (obaja Nór.) 544, 6. Loic Meillard (Švaj.) 526

Poradie v zjazde (6 z 8): 1. Feuz 406, 2. Mayer 358, 3. Paris 288, 4. Clarey 243, 5. Kilde 190, 6. Romed Baumann (Nem.) 174

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Bendík #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Dominik Paris