Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympiáda v Pekingu sa blíži. Dopadne ako Tokio?

Hlavné mesto Číny sa presne o rok stane prvou destináciou planéty, ktorá po letnej olympiáde (2008) bude hostiť aj zimnú.

03.02.2021 14:37
olympijské kruhy Foto: ,
Olympijské kruhy. Ilustračná fotografia.
debata (2)

Nad megalomanským podujatím, rovnako ako nad preloženými hrami v Tokiu, však visí obrovský otáznik.

V kuloároch medzinárodnej olympijskej rodiny panuje tichý úzus: ak pandemická situácia nedovolí zorganizovať podujatie v Tokiu, za obeť padne aj Peking 2022.

Päťdesiatka Slovákov

Japonskí i čínski organizátori napriek tomu robia maximum, aby sa akcie uskutočnili podľa plánu. Termín pre budúcoročné ZOH je 4.-20. február. S týmto dátumom počíta aj vedenie Slovenského a športového olympijského výboru (SOŠV).

„Očakávam, že podujatie bude veľmi dobre zorganizované po logistickej i usporiadateľskej stránke. Krajiny ako Čína či Japonsko sú známe tým, že sa veľmi zodpovedne pripravujú na každý detail tak, aby sa prezentovali svetu. Športoviská budú kvalitné a moderné,“ tvrdí šéf SOŠV Anton Siekel.

Slovenská výprava by mala mať približne rovnaký počet športovcov, ako tomu bolo pred štyrmi rokmi v Južnej Kórei.

Chýbať budú viaceré hviezdy, medzi inými biatlonistka Anastasia Kuzminová (v Pjongčangu zlato a dve striebra) či lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová, ktoré už ukončili kariéru.

„Počítame s predpokladaným počtom 53 až 55 športovcov. Proces kvalifikácie stále prebieha. Sme presvedčení, že na olympiádu postúpia aj hokejisti, ktorých čaká kvalifikácia v domácom prostredí. V hre sú naďalej aj hokejistky,“ vysvetľuje športový riaditeľ SOŠV Roman Buček.

Extrémna zima

Dôležitou súčasťou každých hier je kalendár predolympijských či testovacích súťaží. Ten bol vlani na jeseň zrušený a presunutý na koniec roka 2021.

Hoci Svetové poháre v zimných športoch prebiehajú aspoň v okresanej forme, v Pekingu či horských strediskách Čchang Ťia-kchou a Jančching sa v predolympijskej sezóne súťažiť nebude.

Anton Siekel. Foto: TASR, Martin Baumann
Anton Siekel Anton Siekel.

To znamená, že väčšina športovcov približne z 90 krajín sveta príde na Hry bez toho, aby mali predtým možnosť spoznať športoviská.

„Do začiatku olympiády zostáva rok, čo je v športovom živote blízko i ďaleko. Bude to špecifické podujatie, pretože si nemôžeme vyskúšať súťažné kopce. Na druhej strane, práve z tohto dôvodu sa môžu udiať viaceré prekvapenia,“ vraví zjazdár Adam Žampa.

Ak sa nestane nič nečakané, hlavnou hviezdou slovenskej výpravy v Pekingu bude jeho kolegyňa Petra Vlhová. Aj ona si bude musieť zvyknúť na extrémne počasie.

"Je veľký predpoklad, že Petra pôjde v Pekingu všetky disciplíny. Snažíme sa získať informácie od pretekárov či trénerov, ktorí majú s tamojšími kopcami skúsenosti. Zima a počasie tam bývajú kruté – suché a veterné.

Preto očakávame, že to bude ako prvé dni v Pjongčangu, kde bola extrémna zima," upozorňuje Matej Gemza, asistent trénera aktuálnej líderky SP.

V programe ZOH v Pekingu sa objaví aj sedem nových disciplín, celkovo rozdelia 109 medailových se­tov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Peking 2022