Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová si naložila ako nikdy predtým. Ktoré veľké mená nebudú na MS?

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová bude na blížiacich sa MS v Cortine d'Ampezzo obhajovať zlaté medaily v slalome i v super G.

02.02.2021 19:37
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová.
debata (5)

Veľká rivalka Slovenky Petry Vlhovej plánuje v talianskom stredisku štartovať aj v obrovskom slalome a alpskej kombinácii.

„Super G som trénovala tri dni. Na lyžiach sa cítim veľmi dobre, je to zábava. V Cortine chcem štartovať v štyroch disciplínach, toľko som ich ešte neabsolvovala na žiadnom svetovom šampionáte,“ citovala agentúra APA slová Shiffrinovej, ktoré odzneli na tlačovej videokonferencii Američanky.

V tejto sezóne Svetového pohára štartovala Shiffrinová iba v slalome a obrovskom slalome, na konto si pripísala dve víťazstvá. Rýchlostné disciplíny netrénovala takmer rok:

„Budem sa snažiť byť čo najrýchlejšia. To však neznamená, že to bude stačiť na obhajobu titulu v super G. Bolo by to milé prekvapenie.“

Super rýchle super G Petry Vlhovej Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová s respirátorom na pódiu v Garmischi.

V slalome získala Shiffrinová pred dvoma rokmi v Are svoj štvrtý titul majsterky sveta, premožiteľku v najtočivejšej disciplíne nenašla ani v rokoch 2013, 2015 a 2017.

„Mám šancu stať sa prvou päťnásobnou svetovou šampiónkou v slalome, snažím sa však na to príliš nemyslieť,“ dodala 25-ročná Shiffrinová.

Vrchol sezóny bez veľkých mien

Nie všetci elitní alpskí lyžiari sa môžu tešiť na vrchol sezóny. Talianska zjazdárka Sofia Goggiová, ktorá si počas víkendu v nemeckom Garmisch-Partenkirchene nešťastne poranila koleno, nebude jediná veľká absencia na svetovom šampionáte v Dolomitoch.

„Po 30 hodinách od zranenia už ani nevládzem plakať, ale neznesiteľná bolesť a smútok vo mne stále zostávajú,“ napísala úradujúca olympijská víťazka v zjazde Goggiová na instagrame.

Okrem zjazdárskej kráľovnej sezóny bude chýbať v kĺzavých disciplínach aj Rakúšanka Nicole Schmidhoferová či jej krajanka Nicole Ortliebová, ktoré majú po ťažkých pádoch rovnako po sezóne a rovnako boli adeptkami na medaily.

Líderke Svetového pohára Vlhovej odpadla aj jedna potenciálna súperka v slalome. Anna Swennová-Larssonová si od decembra liečila podvrtnutý členok a napokon sa neocitla v záverečnej 12-člennej švédskej nominácii na MS 2021.

Boje o medaily medzi mužmi budú ochudobnené najmä o skvelých Nórov. Predčasne po sezóne má už niekoľko týždňov obhajca veľkého glóbusu vo Svetovom pohári Aleksander Aamodt Kilde, ktorý si ešte v polovici januára roztrhol väzy v kolene počas tréningu super G v Rakúsku.

„Kilde bol horúci kandidát na medailu nielen v super G, ale aj v obrovskom slalome či paralelnej súťaži,“ napísal rakúsky portál ORF.

V Cortine d'Ampezzo sa nepredstaví ani nádejný slalomár či „obrakár“ Lucas Braathen, ktorý si poranil koleno pred necelým mesiacom vo švajčiarskom Adelbodene a je už po operácii.

V podstate to isté platí aj pre ďalšieho 20-ročného Nóra Atleho Lieho McGratha a tiež Američana Tonmyho Forda. Aj títo dvaja doplatili na pády na najťažšom súťažnom svahu pre obrovský slalom na Chuenisbärgli v Adelbodene.

Z viacerých Švajčiarov, ktorí zrejme nepocestujú do Cortiny, je najznámejší Mauro Caviezel. Obhajca malého glóbusu v super G spadol ešte začiatkom januára počas tréningu v Ga-Pa a okrem otrasu mozgu si vážne poranil ľavé koleno.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #MS v lyžovaní 2021