Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej sokyňa mieša víťazný koktail. Má však hendikep

Michelle Gisinová... Meno, ktoré v uplynulých týždňoch na Slovensku výrazne zarezonovalo, je po víkende v Garmisch-Partenkirchene minulosť. Hviezdou na nemeckých svahoch bola iná Švajčiarka.

02.02.2021 15:35
Lara Gutová-Behramiová Foto: ,
Lara Gutová-Behramiová v Garmischi.
debata (15)

Novou vyzývateľkou Petry Vlhovej je odteraz Lara Gutová-Behramiová.

Už len 42

Vyhrala dva superobrovské slalomy – prvý neopakovateľnou dominanciou a druhý o chlp pred 25-ročnou Liptáčkou. Vybojovala cenných 200 bodov a za Vlhovou zaostáva už iba o 42. Inými slovami: jedny preteky a strata môže byť fuč…

„Päť pódiových umiestnení za desať dní – Gutová-Behramiová možno prežíva najlepšie obdobie kariéry,“ neváhal napísať portál bernerzeitung.ch.

Pritom 29-ročná rodáčka z Ticina má už čo to za sebou. Napríklad aj 30 triumfov vo Svetovom pohári. Alebo celkové prvenstvo a veľký glóbus z roku 2016.

Super rýchle super G Petry Vlhovej Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová s respirátorom na pódiu v Garmischi.

„Pred televízorom sedím hodiny a sledujem, ako jazdí. Ale bez ohľadu na to, ako dlho to analyzujem, neprestávam byť ohromená. Kopírovať ju? To sa nedá,“ vraví tiež rýchla Kanaďanka Marie-Michele Gagnonová.

S ešte väčším komplimentom prišla Nemka Kira Weidlová: „Môžem len sňať klobúk. Lara si jazdí vo vlastnom svete.“

Švajčiarka predviedla dva famózne super G a ak sa jej niekto čo i len trošku priblížil, potom to bola len pondelňajšia Vlhová. Gutová má v uplynulých dňoch všetko. Presnosť i rýchlosť. „A slobodnú hlavu,“ prízvukuje.

Napriek tomu sú slovenské vyhliadky o niečo lepšie. Vo Svetovom pohári máme za sebou 22 z 33 podujatí (v prípade, že sa obrovský slalom zo Semmeringu nepreloží do Jasnej).

Ak naplánované preteky nenaruší počasie, potom nás čakajú ešte tri zjazdy a po dva super G i obrovské slalomy. Vlhovej tromfom však bude najtechnickejšia disciplína – slalom. Nielen preto, že sa jej v ňom tento rok najviac darí, ale útla Švajčiarka ho spravidla vynecháva.

Pôjdu sa až štyri!

Príbehy Gutovej-Behramiovej a Vlhovej sú ako noc a deň. Švajčiarka sa dlhodobo pripravuje v nadštandardných podmienkach, okolo seba má obrovský tím, mnoho trénerov, asistentov, lekárov či fyzioterapeutov.

U Vlhovcov to je nepomerne skromnejšie – tím rozširujú zo sezóny na sezóny, ale napriek tomu neraz potrebujú aj pomoc iných.

Avšak predsa len existuje aj jedna veľká paralela. Silné rodinné zázemie. Rodičia, ktorí urobia čokoľvek, len aby ich dcéra bola úspešná.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lara Gut (@laragutoffiicial)

Mama superstar

Obe vtrhli na scénu ešte ako neskúsené tínedžerky. Gutová nemala ani sedemnásť, keď si ju svet prvýkrát poriadne všimol. Vraj za to môžu letá, ktoré trávila s rodičmi na snehu.

Ako?

V učiteľskej rodine mali vždy dva mesiace prázdnin. Nezlákalo ju však more, Gutovci vždy putovali za zimou.

„Ráno odchádzame do Argentíny,“ zahlásil otec počas dovolenky na juhu Francúzska. Nikto o ničom nevedel, povedal to len tak. „Ide sa na lyže!“

„A tak sme mesiac lyžovali v Bariloche,“ spomína Lara a zdôrazňuje, že práve tam sa začala rodiť profesionálna lyžiarka.

Rodina je jednoducho nadovšetko. Keď v nej nemáte oporu, ťažko môžete preraziť. Gutová dostala prvé lyže na prvé narodeniny. Jej prvým trénerom bol jej otec Pauli, ktorý ju sprevádza dodnes v kolotoči Svetového pohára. Lyžovaniu sa venuje aj mladší brat Ian – spočiatku vo švajčiarskom juniorskom tíme, od roku 2018 reprezentuje Lichtenštajnsko.

Najväčšou šampiónkou je však podľa Lary mama Gabriela.

„Je našou superstar. Supermama a superveľmoc,“ takto elitná lyžiarka krásne opisuje najbližšieho človeka. V rozhovore pre CNN priznala, že práve ona bol kľúčom k jej úspechu – k medailám aj k bodom vo Svetovom pohári. Tohtoročných 947 nevynímajúc.

Nie je len oporou, ale aj manažérom. Organizuje výjazdy, rokuje so sponzormi. Jednoducho všade a spolu.

„Toto je náš normálny život. V lete sme sa zbalili a brázdili po Európe. Vždy sme cestovali, mám to rada – po dvoch dňoch doma sa mi zdá život nudný a ťahá ma to preč,“ vysvetľuje.

Gutová je lyžiarska kométa. Niečo ako zázračné dieťa. Napokon, do Svetového pohára vhupla už v roku 2008. Vo svojej premiérovej sezóne ohromila pódiovým umiestnením na domácej zjazdovke v St. Moritzi a stále ako tínedžerka ovládla aj prvé preteky.

Lyžovanie jej vždy pripadalo super, s tým naokolo si však nevedela rady.

„Nemohla som pochopiť, prečo sa nemôžem iba spúšťať z kopca, ale následne musím absolvovať tlačové konferencie, rozhovory, sponzorské podujatia. Chcela som späť slobodu, na to ostatné som ešte nebola pripravená,“ pripúšťa.

Mala pocit, že ľudia si o nej zo dňa na deň vytvorili názor. Nechápala, prečo sú takí nároční, keď ju vôbec nepoznajú. Prečo sa s ňou radšej nerozprávajú, ale radšej napíšu niečo zlé.

„Reagovala som podráždene. Viac som s nimi nechcela mať nič spoločné,“ spomína. Pomohli jej vraj skúsenosti starších súperiek. Sama o sebe tvrdí, že odvtedy dospela a uvedomuje si, že k povinnostiam alpskej lyžiarky nepatrí len lyžovanie.

„Bola by škoda, ak by nezmenila svoj postoj,“ spomína si na rozhovor s Gutovou reportér CNN. Milá, sympatická a inteligentná dáma má vraj brilantnú angličtinu a okrem nej ovláda ďalšie štyri svetové jazyky – taliansky, francúzsky, nemecký i španielsky.

Sloboda nadovšetko

Najprv škola, potom ostatné, to u najlepších svetových športovcov nehrozí. Gutová z nej odišla už ako čerstvá pätnástka, ďalej pokračovala samoštúdiom. Plány má veľké – možno vzdelávanie v oblasti marketingu a možno – paradoxne – v komunikácii, ktorá jej donedávna tak veľmi prekážala.

Ešte predtým chce dosnívať lyžiarske sny. Veľký glóbus síce vyhrala v roku 2016, na konte má tri desiatky triumfov, chýba jej však zlato z majstrovstiev sveta. Šancu bude mať už o necelý týždeň. V Cortine d'Ampezzo zabojuje v štyroch disciplínach – okrem tradičného zjazdu a super G aj v obrovskom slalome a v alpskej kombinácii.

Na tlak je zvyknutá a vie, že ak si ho bude pripúšťať, narobí v jej lyžiarskom živote paseku. Keď sa jej cez víkend redaktorka RTVS v Ga-Pa pýtala na ambície, odpovedala zaujímavo. A priamo.

„Pred pár mesiacmi ľudia chceli vedieť, či som ešte vôbec schopná vyhrávať. Dnes hovoria o veľkom glóbuse. To len dokazuje, ako sa veci v športe rýchlo menia,“ filozofuje.

S podobnou otázkou ju konfrontovala aj talianska La Republica. „V minulosti som na seba vytvárala veľký tlak. Pred šampionátom v St. Moritzi som si myslela, že musím zachrániť celé Švajčiarsko. A ako to dopadlo? Zranila som sa a medaily šli inde,“ odpovie.

Tvrdí, že v uplynulých rokoch sa veľa naučila.

„Zvlášť to, že víťaziť od začiatku sezóny až do marca sa nedá. Nenechám sa už uniesť.“

Má vraj lepší recept. Lyžovať a neriešiť. „Vtedy som naozaj slobodná. Je dôležité, keď je človek na konci dňa šťastný,“ dodáva.

Rodáčku z Liptova má už na dostrel. A hoci ďalší program Svetového pohára nahráva skôr Vlhovej, Gutovú nemožno podceňovať.

Namiešala víťazný koktail – nešpekuluje a ide.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Lara Gutová-Behramiová #MS v lyžovaní 2021