Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová: Kríza? Keby ju Vlhová mala, je štvrtá či piata

Pätica veľmi vyrovnaných i odlišných zjazdárok v boji o lyžiarsky trón. Už viac ako dva mesiace v ňom vedie Petra Vlhová. Napínavú sezónu si Veronika Velez-Zuzulová (36) užíva z pozície diváčky i televíznej expertky.

27.01.2021 17:17
Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová s Petrou Vlhovou
debata (4)

Z ďalšieho nevýrazného výsledku líderky Svetového pohára v obrovskom slalome v Kronplatzi nerobí vedu. Bývalá slovenská reprezentantka sa teší na rýchlostný víkend v Garmisch-Partenkirchene. „Výsledky sú možno horšie v obrovskom slalome, ale v rýchlostných disciplínach ide výkonnostne nahor,“ tvrdí rodáčka z Bratislavy.

Prečo to tak je?

Ťažko sa mi to hodnotí, nakoľko nie som členkou tímu. Neviem dôvod, prečo má Petra v obrovskom slalome horšie výsledky. Po Kranjskej Gore dementovali správy o tom, že je unavená či v nepohode.

Prekvapuje vás jej progres v kĺzavých disciplínach?

Na to, koľko má v nich najazdené, sú jej výsledky obdivuhodné. Uvidíme, či Petra tieto slová potvrdí aj cez víkend v Garmisch-Partenkirchene. Má s tamojším náročným svahom skúsenosť z minulého roka, čo bude jej výhoda.

Slovenská verejnosť i médiá tvrdia, že je v prvej kríze v tomto ročníku. Je pretekárka schopná nevnímať tieto informácie?

Keď som jazdila, nečítala som to. No úplne sa tomu nevyhnete. Máte okolo seba ľudí, ktorí si to prečítajú. Keď sa našli nejaké nepríjemné informácie, pociťovala som ich obsah. Na druhej strane by som súčasnú situáciu nenazvala krízou.

Toto slovo by muselo prísť z Petrinho tímu a zatiaľ sme ho nepočuli. Výsledky sú možno horšie v obrovskom slalome, ale v rýchlostných disciplínach ide výkonnostne nahor. Stále ma stobodový náskok. Keby mala krízu, bola by štvrtá či piata v celkovom hodnotení Svetového pohára.

Spomeniete si, kedy naposledy bol boj o krištáľový glóbus taký vyrovnaný?

Nie. Je pravda, že som počas kariéry veľké glóbusy neriešila. Posledné sezóny mali rovnaký scenár – víťazka mala už dopredu poriadny náskok. Ženské lyžovanie potrebuje vyrovnané súboje vo všetkých disciplínach. Aj fanúšikom sa na túto drámu lepšie pozerá.

Je to pre Vlhovú výhoda alebo nevýhoda?

Hrozieb je viac, ako v minulosti, keď Tina Mazeová utvorila rekord či dominovala Mikaela Shiffrinová. Teraz je aj štvrté miesto veľmi dôležité a cenné. Naposledy spravila Michelle Gisinová chybu v Kronplatzi. Keby sa tak nestalo, vyhrala by. V superobrovskom slalome v Crans-Montane zasa vypadli Petra i Soffia Goggiová a ostatné dievčatá to využili. Je to napínavý súboj.

Michelle Gisinová, Lara Gutová-Behramiová, Sofia Goggiová a Marta Bassinová. Ktorá z najbližších Vlhovej prenasledovateliek vás najviac prekvapila?

Gisinová.

Čím?

Keď ešte nebola vo švajčiarskej reprezentácii, trénovali sme spolu. Už vtedy mala v slalome obrovský potenciál. Nevedela sa však predať a lepšie jej to išlo v kĺzavých disciplínach. Momentálne je vynikajúca aj v technických. Pred sezónou určite nepomýšľala na veľký glóbus. Teraz od neho nie je ďaleko.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Je to najväčšia Vlhovej konkurentka?

Áno, ale aj ostatné ju ohrozujú. Petra je v neustálom nebezpečenstve, nakoľko čelí silnej konkurencii. Zo všetkých má však najstabilnejšie výkony vo všetkých štyroch disciplínach, hoci v obrovskom slalome sa jej momentálne nedarí. To môže rozhodnúť, zatiaľ je však všetko otvorené. Pretekov je do konca sezóny ešte veľa.

Vraciame sa po ére Shiffrinovej znova k tomu, že víťazka Svetového pohára musí byť komplexnou lyžiarkou a nielen špecialistkou na technické disciplíny?

Bolo by možné vyhrať aj týmto štýlom. Pokiaľ by niekto dominoval v slalomoch či obrákoch tak, ako to robila ona, body by vystačili. Pozrite sa na Marcela Hirschera. Vyhral osem veľkých krištáľových glóbusov a dvanásť malých. Pritom rýchlostné disciplíny jazdil minimálne. Petra momentálne nevyhráva toľko pretekov ako v minulosti, ale je komplexnejšou lyžiarkou.

Vlhová nemá za sebou silný zväz, nakoľko situácia v slovenskom lyžovaní je roky kritická. Myslíte si, že jej úskoky od ostatných reprezentácií skôr ubližujú alebo ju viac motivujú, aby si splnila veľký sen?

Určite to nie sú príjemné starosti. Petry sa to určite minimálne nepriamo dotýka. Tieto zákulisné boje sú o vzťahoch. Spolupráce na tréningoch či príprave v stredisku, kde sa bude súťažiť, sa dohadujú medzi trénermi. Zväz niektoré veci nevie ovplyvniť. Zároveň funguje aj istý výmenný obchod.

Čo to znamená?

Keď majú Francúzky doma Svetový pohár, zavolajú si na tréning na pretekárskom kopci Rakúšanky. Tie im to neskôr, keď sa kolotoč presunie k nim, vrátia. Takúto výhodu bude mať aj Petra. V marci sa v Jasnej pôjdu klasický i obrovský slalom. Bude len na nich, či sa dohodnú s niektorou reprezentáciou na revanš.

Sezóna sa prelomila do druhej polovice, Vlhová doteraz absolvovala všetky preteky. Stále platí, že je najlepšou lyžiarkou súčasnosti?

Jednoznačne. Je schopná výrazne zabodovať v každej disciplíne, v ktorej sa predstaví. Bassinová má štyri víťazstvá, rovnako ako Vlhová a Goggiová. Lenže Talianky dominujú iba v jednej disciplíne – obrovskom slalome, respektíve v super G. V ostatných na tom nie sú tak dobre ako Petra.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní