Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová má novú oporu. Pred rokmi neprichádzala do úvahy

V jej jazde bolo viacero chýb. Po prvej výraznej takmer vypadla. Lenže dynamika a obrovská sila dovolila Petre Vlhovej v záverečných metroch otočiť nepriazeň osudu vo svoj prospech.

27.01.2021 10:27
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas zjazdu v Crans Montane.
debata (13)

„Je to tam!“ zakričala do kamery v cieli obrovského slalomu v rámci majstrovstiev sveta 2019 v Aare.

Slovenská zjazdárka vtedy ešte nevedela, či sa švédskym strediskom bude ozývať slovenská alebo nemecká hymna. Na štarte totiž bola už len jedna žena, ktorá ju mohla „zhodiť“ zo zlatého stupienka.

Viktoria Rebensburgová mala pred štartom náskok 19 stotín sekundy. Na treťom medzičase sa zdvojnásobil.

Lenže záverečnou pasážou Liptáčka pretancovala podstatne lepšie a skúsená rodáčka z Tegernsee prišla do cieľa so stratou štrnástich stotín.

Prvou Vlhovej gratulantkou k najväčšiemu víťazstvu v kariére bola Mikaela Shiffrinová. Po pretekoch zverenka Livia Magoni ťažko hľadala slová.

„Je to také skvelé, že ani neviem, čo mám povedať. Pocitovo som v druhom kole nedala dobrú jazdu, ale napriek tomu som po príchode do cieľa viedla.

Mala som skvele pripravené lyže. Sme malý tím z malej krajiny a ja som teraz hrdá Slovenka," povedala v prvej reakcii Vlhová.

Ešte niekoľko dní – do februárových MS v Cortine d'Ampezzo – bude úradujúcou majsterkou v najtechnickejšej disciplíne. Lenže kým do Švédska išla ako jedna z favoritiek, momentálne sa v obrovskom slalome trápi.

„Môj pocit? Bol aj lepší. Výsledky hovoria za všetko,“ nehľadala výhovorky Vlhová po utorkovom dvanástom mieste v obrovskom slalome v Kronplatzi.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Jej výkony v disciplíne s najväčšou konkurenciou v rámci Svetového pohára majú klesajúcu tendenciu. Na víťazstvo v tomto ročníku stále čaká. Dvakrát bola tretia, raz štvrtá, desiata i dvanásta.

Dva razy mala smolu – vypadla v Courcheveli a druhé kolo v Semmeringu (Vlhová po prvom viedla) zrušili kvôli silnému vetru.

„Necítim sa v obrovskom slalome najlepšie,“ zdupľovala Vlhová po Kronplatzi.

Našťastie, našla novú oporu – rýchlostné disciplíny. Pred niekoľkými rokmi to bolo nepredstaviteľné, nakoľko sa úzko špecializovala na technické disciplíny. Navyše, na Slovensku nemala kopec, kde by sa na dlhých lyžiach mohla rozvíjať.

„Momentálne sa v rýchlostných disciplínach cítim lepšie,“ priznala Vlhová.

Na dlhých lyžiach je stále novickou, ale nedostatok skúsenosti príliš nebadať. Na náročných zjazdovkách – v predošlom ročníku v Bansku, v La Thuile či v Garmisch-Partenkirchene, v tomto napríklad vo Val d’Isère či v Crans Montane – ukázala dostatok kvality i odvahy.

„Petra je veľmi silná. Má veľa chuti i kvality. Potrebuje viac skúseností a bude ešte lepšia,“ zamyslel sa pre Pravdu Matteo Baldissarutti. „Vlhovej triumf v super G? Dvoje-troje preteky,“ doplnil kouč Ester Ledeckej Tomáš Bank.

Od štvrtka do nedele čakajú líderku hodnotenia Svetového pohára (883 bodov) v Ga-Pa dva tréningy zjazdu a preteky v zjazde i v super G.

Dovedna získala v rýchlostných disciplínach 165 bodov – 113 v zjazde a 52 v superobrovskom slalome. Na čele lyžiarskeho pelotónu vedie o sto bodov pre Michelle Gisinovou.

Bude sa Vlhová môcť na slávnej zjazdovke Kandahar spoľahnúť na svoju novú oporu?

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Viktoria Rebensburgová