Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nepočítame body. Ešte viac by sme Vlhovú vystresovali

Chybu v nedeľňajších pretekoch nevidel, stál v cieli. Líderka Svetového pohára alpských lyžiarok Petra Vlhová sa po skoku nezmestila do jednej z bránok a opustila Crans-Montanu ešte predtým, ako sa super G skončil.

25.01.2021 21:36
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (4)

Náladu si môže zlepšiť už v utorok. V Kronplatzi (o 10.30 prvé kolo, o 13.30 druhé, RTVS) je na programe obrovský slalom.

„Som presvedčený, že Petra v utorok zabojuje o pódium,“ vraví jej tréner i servisman Matteo Baldissarutti (40).

V akom rozpoložení bola Vlhová po super G?

Poriadne zúrila, ale to je normálne. Zo začiatku bola nahnevaná a smutná. Do každých pretekov ide s cieľom vyhrať či byť na pódiu. Je na seba veľmi prísna. Chyby sa stávajú a vždy mrzia.

Pomáhali ste jej prísť na iné myšlienky?

Snažili sme sa ju povzbudiť. Časom už na to nemyslela. Na to ani nie je čas, čakajú ju štvrté preteky za päť dní. Je to brutálne. Momentálne je už Petra v pohode a pripravená znova útočiť na najvyššie priečky.

Ako by ste zhodnotili predĺžený víkend v Crans Montane?

So zjazdmi sme nadmieru spokojní. Nemali sme veľa priestoru na tréning. Vyšli jej veľmi dobre. V druhom zjazde spravila chyby, ale tie sú normálne, keď idete na hrane k víťazstvu.

Kde sa stala v super G chyba?

Petra je v rebríčku na desiatej priečke. Štartové číslo jeden jej zostalo. Ako prvá v poradí môže čerpať informácie z prehliadky trate alebo od predjazdcov. Niekedy sú nedostačujúce a až jazdy ukážu, kde si treba dať pozor. Viaceré lyžiarky na ten skok doplatili, vrátane Petry. Boli sme smutní, ale nebola to jej chyba.

Hlavný tréner Livio Magoni vzal vinu na seba. Rozprávali ste sa o tom?

Nie. Nevedel som to. Máme podelenú trať, ja som bol v cieli. Predjazdcov na veľkoplošnej obrazovke nevysielali, videl som tam len Petrin koniec.

Aj napriek vypadnutiu zdvojnásobila v Crans Montane náskok na čele Svetového pohára. Počítali ste to?

Petra to nerobí a my tiež nie. Nebudem klamať – jasné, že sa občas pozrieme, ako to vyzerá. Nie sme však na tom závislí. Sústreďujeme sa na seba. Každý rieši body. Keby sme to robili aj my pri Petre, ešte by sme ju tým vystresovali. Máme jej pomáhať, takto by sme jej uškodili.

Za Vlhovou sa v celkovom poradí zoradila zaujímavá štvorica. Ktoré meno vás najviac prekvapilo?

Vedeli sme, že Michelle Gisinová je silná. Vie jazdiť všetky disciplíny a urobila obrovský progres v technických. Počítali sme, že bude jednou zo spolufavoritiek na zisk veľkého glóbusu. Podobné platilo aj o Taliankách, Goggiová a Bassinová sú však horšie v slalome. Prekvapila ma Gutová-Behramiová. Nezačala najlepšie, ale momentálne ide veľmi dobre. Bude to náročné.

Matteo Baldissarutti s Petrou Vlhovou. Foto: Archív Mattea Baldissaruttiho
Matteo Baldissarutti, Petra Vlhová Matteo Baldissarutti s Petrou Vlhovou.

Do konca ročníka je na programe po sedem pretekov v technických a v rýchlostných disciplínach. Kto bude do konca ročníka miešať víťazné karty?

Stať sa môže hocičo… V závere ročníka sa pôjde viac obrovských a klasických slalomov. Dovtedy môžu Sofia a Lara dostať Petru či Michelle pod tlak v zjazde a super G.

Goggiová nemá stabilnú výkonnosť. Keď má svoj deň, ťažko s ňou súperiť. Predpokladám však, že v boji o glóbus sa rozhodne medzi Vlhovou a Gisinovou. Michelle je veľmi silná a nebezpečná.

Ako vyzerala príprava na Kronplatz?

Petra prišla do dejiska z Crans-Montany v nedeľu večer asi okolo pol ôsmej. V pondelok ráno sme trénovali vo Val di Casies. Boli tam výborné podmienky a ticho. V Kronplatzi sme na pretekárskej trati absolvovali voľné jazdy. Po vrchnej pasáži je povrch dosť hrboľatý. Nebude to ľahké.

Prečo Vlhová nedokáže zvíťaziť v disciplíne, v ktorej je majsterkou sveta?

Iba Petra absolvovala všetky preteky. Nemáme príliš veľa času na tréning. V Semmeringu sa jej to podarilo, ale druhé kolo odfúkol vietor. Predtým mala smolu i problémy, lebo sa necítila dobre. Navyše, je tam silná konkurencia. Som však presvedčený, že Petra v utorok zabojuje o pódium.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní