Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medzi Vlhovou a Magonim to spočiatku škrípalo. Veci sa zmenili

Tina Mazeová mu uverila. Nedala na reči o tom, že je tréningovým maniakom. Dosiahol s ňou zrejme neprekonateľný rekord. V talianskej lyžiarskej federácii sa pýtali, prečo je koučom najlepšej alpskej lyžiarky Svetového pohára ich krajan.

14.01.2021 14:28
Petra Vlhová, Livio Magoni Foto: ,
Petra Vlhová a jej taliansky tréner Livio Magoni.
debata (1)

Po troch rokoch sa úspešná slovinsko-talianska spolupráca skončila a kompetentní z Apeninskeho polostrova už nechceli Livia Magoniho nechať len tak. Za dve sezóny pomohol svojim krajankám k progresu, ale viaceré sa sťažovali. Vraj je príliš tvrdý a prísny…

Po roku budovania súkromného tímu sa mu ozval Igor Vlha. V čase, keď si Magoni obzeral zjazdársky potenciál jeho dcéry. Sľúbili si, že urobia všetko preto, aby za niekoľko rokov bola na vrchole. Nič však pri takejto misii nejde hneď a najmä hladko.

„Celá chémia medzi Peťou a tímom momentálne funguje na sto percent. Nebolo to tak vždy, ale také sú vzťahy. Veď aj so ženou sa občas pohádate, ale stále jej chcete dobre,“ vravel s úsmevom Igor Vlha.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Kostrbaté prvé dva roky

Na začiatku dnes už päť rokov trvajúcej spolupráce bolo badať viacero konfliktov. Silné osobnosti Vlhovej i Magoniho do seba narážali. Nie je totiž jednoduché akceptovať, že len neuveriteľná drina pod vedením 57-ročného odborníka vás privedie na lyžiarsky trón.

„Peťa sa už viackrát vyjadrila, že Livio je kľúčový človek v našom tíme. Súhlasím s tým. Prvé dva roky to bolo kostrbaté. Obaja si k sebe hľadali cestu. Teraz je to už iná káva. Dôverujú si. Vidia výsledky, prešli spoločne kus cesty a spravili obrovské množstvo práce,“ pokračoval Vlha.

Po troch sezónach postupného progresu Magoni zavelil do rýchlostných disciplín. A Vlhová ho nasledovala. Akiste aj ona musela mať mierne obavy z preťaženia a veľkej rýchlosti. Nevysokému Talianovi však už bezpodmienečne dôverovala.

„Splním všetko, čo mi povie. Livio ma posúva na méty, na ktorých som dovtedy nikdy nebola. Hľadali sme si k sebe cestu a našli sme ju,“ povedala Vlhová ešte v minulom ročníku. Pred tým aktuálnym nebolo vôbec jasné, či bude naďalej pokračovať pod vedením rodáka zo Selvina. Spolupráca sa nerodila ľahko, čo Magoni potvrdil v rozhovore pre Pravdu krátko po predošlom ročníku.

„Mám rodinné problémy. Rozhodujem sa medzi blízkymi a Petrou. Chcem vedieť, či spoločne chceme dosiahnuť rovnaké veci a musím si to usporiadať doma i v hlave. Jedno je isté, čoskoro bude najlepšou lyžiarkou sveta. Je silná v technických disciplínach. A keď získa skúsenosti v rýchlostných, bude z nej komplexná zjazdárka,“ ozrejmil Magoni.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Drina i humor

Krátko na to si s Igorom Vlhom podali ruky a naplnili sa jeho slová. Vlhová je líderkou Svetového pohára a vedie aj hodnotenie najtočivejšej disciplíny. Hoci v slalome nie je taká silná ako v predošlej sezóne, cieľ je diametrálne odlišný. Zisk veľkého krištáľového glóbusu. „Konkurencia je silná, minimum chýb ma stojí výhru či pódium,“ neskrývala Vlhová po slalome vo Flachau pre RTVS.

Otca Igora Vlhu mrzí, že s dcérou netrávi viac času a nevidí ju naživo súťažiť. Dôvody však chápe a Magoniho po nedávnej skúsenosti z talianskeho Vipitena ešte viac obdivuje i rešpektuje.

"Raz sme potrebovali rýchlo odpratať z kopca sneh, ktorý v noci napadol, aby Petra mohla trénovať. Nestíhali sme. Livio zavolal dvanástich kamarátov z Vipitena s lopatami a všetci pomáhali. Boli to páni v rokoch. Livio je veľký pracant, ale keď robota skončí, vtipkuje. Preto ho ľudia rešpektujú i majú radi. Zabralo to na nás všetkých,“ priznal Vlha.

Je príjemne prekvapený, že v tíme nevznikla ponorková choroba. A to ani kvôli tomu, že dianie Svetového pohára sa minimalizovalo iba na dve miesta. Súťažný kopec a oficiálny hotel.

„Bublina je nudná. O to dôležitejšie je, že v tíme nevzniká "ponorka“. Všetci robia to, čo Magoni povie. Nereptajú. Vidím aj na Liviovi, že je šťastný. Má obrovský rešpekt. Odo mňa, od Petry, od kapacít vo Svetovom pohári i okolia. Sme na správnej ceste," dodal Vlha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni #Igor Vlha