Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej otec vysvetľuje, prečo jeho dcéru diskriminujú

Chýba mu dcéra i adrenalín, ktorý prinášajú jej oblúky. Otec líderky Svetového pohára alpských lyžiarok Igor Vlha síce môže chodiť na preteky, ale nechce zbytočne riskovať.

13.01.2021 18:31
Slovinsko SR Lyžovanie SP slalom ženy Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová so svojimi fanúšikmi.
debata (64)

„Petra bola po Flachau smutná. Zaujímajú ju len víťazstvá,“ vravel po utorkovom slalome v rakúskom stredisku, v ktorom Petra Vlhová obsadila štvrtú priečku za Mikaelou Shiffrinovou, Katharinou Liensbergerovou a Wendy Holdenerovou.

Dve dcérine víťazstvá vo Flachau ste si vychutnávali naživo, ale tentokrát ste preteky sledovali len v televízii. Nelákalo vás to?

Ako člen tímu môžem vstúpiť do bubliny, ktorá počas podujatí Svetového pohára funguje. Nechcem to však robiť.

Je to zbytočný risk?

Áno. Radi by sme tam boli s ňou a Peťa by chcela, aby sme prišli. S trénerom Liviom Magonim sme sa však dohodli, že tento rok nepôjdeme na žiadne preteky.

Chýbajú vám?

Jasné, chýba mi dcéra i adrenalín, ktorý preteky prinášajú. Ona je priorita, ostatné musí ísť bokom.

Večerný slalom vo Flachau s Petrou Vlhovou a spol. Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová v cieli po 2. kola slalomu vo...

Petra má za sebou päť slalomov. Tri vyhrala, dvakrát bola štvrtá, má štyristo bodov. Ste po Flachau spokojný?

Musím ju pochváliť. Mala troje pretekov za štyri dni a to ešte musela prepnúť z dlhých lyží. Nie je to ľahké, máloktorá pretekárka bola vo všetkých doterajších dejiskách Svetového pohára ako Peťa. Je silná, ale aj trochu unavená. Vo Flachau nepredviedla v druhom kole zlú jazdu. Spravila dve chyby na dvoch vlnách. Konkurencia nespí, potrestala ju za ne.

Je štvrté miesto pre vás sklamaním?

Jasné, že nie som úplne spokojný. Je to škoda, ale nerobím z toho vedu. Som veľmi šťastný, že sa tak rýchlo etablovala v rýchlostných disciplínach. Nebojí sa ich, potrebuje len trochu zvyk a cvik. Prejav bol dobrý, podložka z agresívneho snehu jej nevyhovovala.

Peťa má silovejší prejav, napríklad Katharine Liensbergerovej to sedí viac, lebo je ľahšia. Od slalomu vo Svetovom pohári si na dva mesiace oddýchne, najbližšie sa pôjde až v marci v Jasnej. Medzitým ešte na majstrovstvách sveta, ale tam bude dostatok času na prípravu.

A čo na štvrtú priečku hovorila Petra?

Bola smutná. Zaujímajú ju len víťazstvá. Nie je čas sa v tom príliš vŕtať, ideme ďalej. Treba si uvedomiť, že okrem Michelle Gisinovej sa zvyšné tri dievčatá (Shiffrinová, Liensbergerová a Holdenerová) mohli viac sústrediť na tréning slalomu. Som rád, že Petra zostala v tom úzkom kruhu najlepších aj napriek tomu, že sa premiérovo pustila do všetkých pretekov.

Je pravda, že jej robia veľmoci prieky?

Je prirodzené, že sú nervózne. Majú obrovské rozpočty aj reprezentácie, ale zdoláva ich súkromný tím. Nemáme za sebou taký silný zväz. Dokonca by som povedal, že už desať rokov to vyzerá tak, ako keby sme na Slovensku žiadny nemali.

Je na pokraji krachu. Dúfam, že sa to dokoná. S Petrou jednali ako s handrou, roky o ňu neprejavili záujem. Ako potom chceme na mítingoch počas pretekov Svetového pohára vyrokovať nejaké podmienky na tréning v konkurencii veľmocí, keď tam v drvivej väčšine prípadov slovenská lyžiarska asociácia nemala svojho zástupcu?

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Naozaj je situácia taká alarmujúca?

Terajší viceprezident Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Marino Mersich bol za ten čas, čo je Petra vo Svetovom pohári, na pretekoch iba zopárkrát. Nikto ho neberie vážne, všetci poznajú jeho mafiánske praktiky.

Pre ostatné asociácie sú takéto metódy neprijateľné, preto nás ignorujú a neberú vážne. Neskôr posielali z asociácie aj pána Radovana Cagalu. Robil skvelú prácu, dostal sa medzi nich. Výsledok? Dostal výpoveď. Je škoda, že sa zbavili takého šikovného človeka.

Na Slovenskom športovom portáli je Ski Team Vlha stále členom Slovenskej lyžiarskej asociácie, hoci ste verejne deklarovali, že ste z SLA vystúpili. Prečo?

Systematické zavádzanie v SLA nastavené Mersichom naďalej pokračuje. Porušujú zákon. Ten hovorí, že pokiaľ sa odhlásite z občianskeho združenia, musí vás OZ do desiatich dní odhlásiť z evidencie.

Je tam zhruba 70 klubov a 1100 členov, vrátane nášho, ktoré zo SLA vystúpilo, ale stále sú zaevidované. Zaujímavé je aj to, že pred tromi mesiacmi SLA tvrdila, že má 4200 členov, teraz ich je o šesťsto viac. A pritom ja viem o tom, že k dnešnému dňu odišlo z SLA viac ako tisíc členov.

Igor Vlha (vľavo) sa rozpráva so splnomocnencom... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Igor Vlha, Karol Kučera Igor Vlha (vľavo) sa rozpráva so splnomocnencom vlády pre šport Karolom Kučerom.

Ak sa stav nezmení do zajtrajšieho dňa, Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) podľa listu, ktorý zverejnili na sociálnych sieťach obaja ašpiranti na post strešnej organizácie slovenského lyžovania, vráti kompetencie SLA a obnoví jej finančné toky, nakoľko zastupuje viac členov lyžiarskej obce…

Čísla, ktoré sú tam zverejnené, sa nezakladajú na pravde. Tie má k dispozícii ministerstvo školstva, ktoré včera FIS zaslalo list s oficiálnymi počtami.

A tie sú aké?

Mám informácie, že SLA má zhruba 1200 členov a 90 klubov, pričom Zväz slovenského lyžovania (ZSL) zastrešuje viac ako 3000 členov a 90 klubov. Verím, že pravda vyjde najavo a desaťročná lož sa skončí. Dúfam, že sa deti a športovci budú konečne môcť venovať športu a nie týmto ťahaniciam. Slovenské lyžovanie to súrne potrebuje.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba