Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Výstrel mimo terča. Kto zaplní generačnú medzeru?

Pred dvoma rokmi zlato Kuzminovej, vlani šieste miesto mladšej Fialkovej. MS 2021? Slovenský biatlon bude hrať druhé husle.

13.01.2021 07:34
Paulína Fialková, Ivona Fialková Foto:
Paulína (vľavo) a Ivona Fialkové počas štafety.
debata

Mesiac pred štartom šampionátu prišiel o najväčšie tromfy. Paulína a Ivona Fialkové prerušili sezónu. Po prekonaní covidu majú pokračujúce zdravotné problémy, ktoré im nedovolia plnohodnotne súťažiť.

Problém je, že ich nemá kto nahradiť.

„Ukazuje sa krutá pravda o našom športe. Ako to s ním bude, keď okrem Anastasie Kuzminovej nebudú súťažiť ani Fialkové,“ vraví šéf slovenského biatlonu Peter Vozár.

Najmladšia štafeta

Rozhodnutie sesterského dua sa dalo očakávať. Obe sa trápili, skúsenejšia Paulína ešte viac ako mladšia Ivona. Biatlon je jednoduchý – ak to nejde v stope, nedarí sa ani na strelnici.

„Moje zdravotné problémy spôsobené novembrovým covidom stále pretrvávajú. Je potrebné absolvovať dodatočné vyšetrenia a preto sa na ďalšom kole Svetového pohára v Oberhofe nezúčastním. Zdravie je teraz na prvom mieste,“ informovala Paulína na sociálnej sieti.

To najkrajšie z biatlonovej strelnice Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Paulína Fialková.

„Komplikácie sú momentálne nezlúčiteľné s vrcholovým športom. Budem vás informovať o ďalšom postupe po konzultácii s odborníkmi,“ pridala sa Ivona.

Pre obe mali byť vrcholom februárové MS v Slovinsku. Sestry čaká tréningový a súťažný výpadok a ich štart na šampionáte je veľmi nepravdepodobný. Zrejme rozumnejšie vyznieva idea dôkladne sa doliečiť a pokúsiť sa čo najlepšie pripraviť na olympijskú sezónu 2021/2022.

Trénerka súrodeneckého dua Anna Murínová priznala, že v rámci tímu pochybili. Oslabené telá biatlonistiek nedokázali uniesť náročnosť pretekov.

„Nikto nevedel, čo vírus dokáže urobiť v tele športovca. Urobili sme chybu v tom, že sme sa rýchlo chceli vrátiť do kolotoča pretekov. Avšak máme problém s prenosom kyslíka do pľúc. Pri nižšej intenzite ešte stíhajú, ale pri záťaži, keď telo potrebuje veľa kyslíka do svalov, prichádzajú problémy,“ referovala Murínová pre RTVS.

Ivona Fialková. Foto: TASR/AP, Andreas Schaad
Rakúsko Biatlon SP 3.kolo stíhačka ženy Fialková Ivona Fialková.

V Oberhofe, kde seriál SP tento týždeň pokračuje 6. kolom, zostali zo ženského tímu Veronika Machyniaková s Anetou Smerčiakovou. Vedenie reprezentácie k nim povolalo Henrietu Horvátovú a Júliu Machyniakovú – vekom i skúsenosťami juniorky.

V sobotu toto kvarteto vytvorí najmladšiu štafetu na štarte a úspechom bude, ak ju predčasne nestiahnu z trate a príde do cieľa.

V hre miestenka na ZOH

Na MS 2019 skončili Slovenky v štafete šieste, od bronzovej medaily ich delilo necelých dvadsať sekúnd. Po dvoch rokoch zostali fanúšikom len spomienky.

„Vznikla generačná medzera. Mali sme Kuzminovú, s ňou sa chytili sestry Fialkové, dôležitou členkou štafety bola Terézia Poliaková. Teraz, keď ani jedna nie je k dispozícii, ich nemá kto nahradiť,“ reaguje Vozár.

Omladenú štvoricu čaká náročná úloha. V hre je aj umiestnenie v Pohári národov. Jeho poradie určí, ktoré štafety sa predstavia na budúcoročnej olympiáde v Pekingu.

„Dievčatá budú predovšetkým zbierať skúsenosti. V Pohári národov chceme skončiť do 20. miesta tak, aby sme sa kvalifikovali na ZOH v štafetových pretekoch. Bez Fialkových to bude náročné, ale tento cieľ zostáva nezmenený,“ pokračuje prezident Slovenského zväzu biatlonu.

Pohár národov určuje aj počet miesteniek pre nasledujúcu sezónu Svetového pohára. Slovensko aktuálne využíva tri mužské a tri ženské pozície v individuálnych pretekoch.

„Sme na hranici šiestich miesteniek a verím, že sa tam udržíme. Ak by boli výsledky do konca sezóny nejakým spôsobom katastrofálne, existuje možnosť, že vybojované pozície stratíme. Dúfam, že nič také sa nestane,“ želá si Vozár.

Jediná cesta, ako zaplniť generačnú medzeru, je poctivá práca s mládežou. Šéf SZB tvrdí, že jeho ľudia pracujú naplno.

„Je na nás všetkých, aby sme čím skôr a s výhľadom najbližších rokov túto dieru zacelili. Mládež podporujeme vo veľkej miere, tréneri a ich zverenci majú vytvorené kvalitné a profesionálne podmienky. Vrcholom sezóny budú pre nich MS juniorov a kadetov v Obertilliachu. Verím, že Slovensko sa na nich nestratí,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Ivona Fialková #Paulína Fialková