Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej návrat do rozprávky. Ukázala v nej, že Shiffrinová je len z mäsa a kostí

Ak si chcete predstaviť rozprávkový príbeh so zasneženou krajinou, malebnými drevenicami, určite nebudete ďaleko od Flachau. A ak pridáte tradičný scenár, kedy sa na konci všetko zlé na dobré obráti, môže sa týkať Petry Vlhovej.

11.01.2021 06:25
Rakúsko SR nočný slalom ženy SP 2. kolo Foto: ,
Petra Vlhová opäť získala trofej Salzburskej princeznej snehového vesmíru.
debata (9)

Dejiská Svetového pohára sú rôzne. Niektoré sa jazdia na ľadovcoch ďaleko v horách ako napríklad Sölden. Iné sa konajú vo veľkom meste ako Záhreb. Z centra chorvátskej metropoly na vrch Sljeme je to autobusom trištvrte hodiny.

Čochvíľa sa malo jazdiť v Maribore. Na kopci, ktorý je len kúsok od mesta. Svetový pohár sa presunul do Kranjskej Gory. Tam je zasa na jednej strane kopec a na druhej strane dedina.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

A potom je tu Flachau. Azda najčarovnejšie miesto, ktoré núka Svetovému poháru alpských lyžiarok už roky svoju pohostinnosť. Je ako vystrihnuté z Andersenovej rozprávky. Ostatné roky však nie je hrdinkou dievča zo zápalkami, ale žena s lyžami – Petra Vlhová.

„Mám neskutočnú radosť. Dva razy po sebe tu vypadla, ešte aj teraz to mám pred očami. Som strašne rád, že sme túto smolu prelomili. Veľmi si tento triumf ceníme,“ vravel pred dvomi rokmi jej brat Boris Vlha.

Bolo to krátko potom, ako Vlhová na zasneženej a veľmi náročnej trati zdolala Mikaelu Shiffrinovú v slalome o 15 stotín sekundy. Bol to azda jej najlepší dovtedajší výkon v kariére.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Tento fakt umocňovali aj dve nedokončené prvé kolá z rokov 2017 a 2018. Márne vtedy i vlani bojovala so slzami. Tie smutné však po dvoch rokoch vystriedali radostné.

„Človek sa nad tým snaží nepremýšľať, ale jasné, viem, že som tu dva razy po sebe vypadla. Je na čase to zlomiť,“ vravela pred pretekmi v roku 2019 Vlhová.

O rok neskôr vo Flachau vyhrala opäť. Bolo to týždeň po záhrebskom debakli, v ktorom Liptáčka nadelila súperkám poriadne manká. Otázka vtedy znela: Dokáže túto výhru vo Flachau potvrdiť?

Keď sa športovcov – a Vlhovú nevynímajúc – opýtate, či je náročnejšie vyhrať alebo obhájiť, majú v tom jasno. Dvadsaťpäťročná zverenka Livia Magoniho však súboj nervov zvládla a vyhrala aj po druhýkrát v rade.

Tribúny šaleli, rodinní príslušníci slovenskej hviezdy sa objímali tak silno, až človeka v tej zime zahreje. Pre otca Igora, brata Borisa či mamu Zuzanu to veľa znamenalo.

„Je to fantastický pocit. Ešte si neuvedomujeme, čo sme dokázali. Zdolať Mikaelu Shiffrinovú dvakrát po sebe je skvelé,“ vyznal sa Boris Vlha.

Otec však už tuší, čo sa deje.

"Aj tá Miša je len baba z mäsa a kostí. Urobí chybu, nie je dokonalá. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale každá séria sa musí raz skončiť.

Livio povedal, že v priebehu 1–2 rokov musíme byť na vrchole. Myslím si, že sme na správnej ceste," hovoril Igor Vlha.

Odvtedy ubehol takmer na deň presne rok a jeho slová sa napĺňajú. Vlhová sa do Flachau vracia ako najlepšia lyžiarka súčasnosti.

Zajtra (od 18.00 je na programe prvé kolo, od 20.45 druhé, prenos vysiela RTVS) ju tam čaká slalom i šanca za víťazný hetrik.

Dovŕši ho?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Boris Vlha #Igor Vlha #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2020/2021