Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampa klesol, no z Adelbodenu nesie body

Slovenský lyžiar Adam Žampa skončil na 23. mieste v sobotnom obrovskom slalome Svetového pohára v Adelbodene.

09.01.2021 14:35
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa na trati v Adelbodene.
debata

Získal osem bodov, keď zaostal o 3,93 sekundy za víťazným Francúzom Alexisom Pinturaultom, ktorý vo švajčiarskom stredisku triumfoval ešte suverénnejšie ako v piatok.

Druhú priečku obsadil Chorvát Filip Zubčič (+1,26 s) a tretí bol domáci reprezentant Loic Meillard (+1,65 s).

Po prvom kole sa usadil na čele Meillard o 30 stotín sekundy pred Pinturaultom, priebežne tretí bol ďalší Švajčiar Marco Odermatt (+0,70 s).

Adam Žampa sa zaradil na štrnáste miesto s odstupom 2,21 s za lídrom a postúpil do druhého kola, doň sa neprebojoval jeho brat Andreas, ktorý obsadil 36. priečku (+3,64 s).

Meillard sa vydal na trať najprestížnejšieho obrovského slalomu alpského kalendára ako prvý a aj v najstrmších úsekoch predviedol čistú jazdu, vďaka ktorej ho z vedúcej priečky nezosadil nikto zo súperov.

Člen elitnej žrebovanej sedmičky Tommy Ford z USA mal krátko pred cieľom ťažký pád, pri ktorom dopadol na hlavu a krk a skončil v záchranných sieťach, kde zostal nehybne ležať.

Dlho ho ošetrovali priamo na mieste a potom ho vrtuľníkom transportovali do nemocnice v Berne.

Agentúra AP s odvolaním sa na švajčiarsku televíziu informovala, že Ford počas ošetrovania komunikoval, bližšie správy o jeho zdravotnom stave však počas súťaže neboli známe.

Američan Tommy Ford v opatere záchranárov. Foto: SITA/AP, Jean-Christophe Bott
Tommy Ford Američan Tommy Ford v opatere záchranárov.

Preteky boli prerušené približne na polhodinu. Po tejto pauze sa vygradovanou jazdou medzi dvoch domácich reprezentantov vklinil Pinturault.

Okrem neho a Odermatta nabral menšie než sekundové manko jedine Nór Aleksander Aamodt Kilde, ktorý s číslom 15 zaostal o 0,98 s.

Adamovi Žampovi ušiel v piatok postup do druhého kola o päť stotín sekundy. O deň neskôr so štartovým číslom 21 sa po dojazde zaradil na štrnástu pozíciu, keď dokázal zrýchliť predovšetkým v dolnej pasáži.

Z nasledujúcich lyžiarov ho už nikto neprekonal, rovnaký čas dosiahol Talian Giovanni Borsotti. Andreas Žampa so 46-kou prišiel o šancu na postup už v cieli, kde sa zaradil na 34. miesto, klesol ešte o dve priečky.

V druhom kole predviedol agresívnu jazdu Zubčič, ale nevyvaroval sa viacerých drobných zaváhaní a rovnako ako v piatok obsadil druhé miesto.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Nezmenilo sa ani meno na najvyššom stupienku, Pinturault lyžoval dynamicky a zároveň čisto. Zašiel najrýchlejšiu druhú jazdu a v porovnaní s piatkom, keď zvíťazil pred Zubčičom o 1,04 s, ešte zvýšil svoj náskok.

Po Alta Badii a úvodnom Adelbodene uspel už v treťom „obráku“ za sebou a zvýšil svoj náskok na čele celkového poradia SP i hodnotenia disciplíny. Slávil 33. víťazstvo v pretekoch SP, sedemnáste v obrovskom slalome ho radí na piatu priečku historických tabuliek.

Adam Žampa si vo výsledkovej listine pohoršil o deväť miest, vo vrchnej pasáži spravil chybu a na druhom medzičase už bol v červených číslach.

Jeho strata narástla aj po tom, ako mu nevyšiel nájazd cez dvojbránu na zlome do záverečnej strminy. Pripísal si však štvrté bodované umiestnenie v tejto sezóne, až za ním, na 27. pozícii skončil Nór Henrik Kristoffersen (+4,50 s).

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Andreas Žampa #Svetový pohár v alpskom lyžovaní