Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obdivuje Vonnovú. Vlhová ide po podobnej ceste ako americká legenda

Blízko do neba, dole na zemi. Týmito milými slovami víta oficiálna internetová stránka rakúskej obce Sankt Anton am Arlberg nových návštevníkov. Dá sa k nim zaradiť aj Petra Vlhová.

09.01.2021 07:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v Záhrebe.
debata (2)

Najlepšia alpská lyžiarka vo Svetovom pohári dosiaľ ešte nikdy neštartovala na tamojšej zjazdovke. Dnes ju o 11.45 čaká premiéra v zjazde, zajtra v superobrovskom slalome (o 11.30).

Akty? To nie je pre mňa

V St. Antone by ste podľa expertov na turizmus nemali vynechať tamojšie lyžiarske múzeum, vodnú plochu Verwallsee či vodopády.

A športoví odborníci vám určite odporučia preteky v rýchlostných disciplínach na viac ako dvojkilometrovej zjazdovke.

Video

Naposledy sa na nej však v elitnom seriáli jazdilo pred ôsmimi rokmi. V zjazde bola štvrtá Tina Mazeová, ktorú v tom čase trénoval terajší kouč Petry Vlhovej Livio Magoni.

"Verila som tomu, že môžem byť na vrchole. Nečakala som však, že to urobím v krátkom čase a na takej vysokej úrovni. Zlomový bod?

Príchod Livia. Na začiatku to nebolo jednoduché. Po troch mesiacoch som už vedela, o čo ide. Či je tvrdý? Áno, ale má pravdu. Len tí, ktorí najviac pracujú, budú najlepší," priznala Vlhová pre Corriere della Sera.

Po tom, ako za svoje idoly označila Chorvátku Janicu Kosteličovú a americkú superhviezdu Lindsey Vonnovú, odpovedala talianskemu denníku aj na menej lyžiarske otázky.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

„Či by som pózovala nahá ako napríklad Julia Mancusová alebo Anna Veithová-Fenningerová? Nie som ten typ,“ skonštatovala Vlhová.

Vydarené tréningy

Dvadsaťpäťročná Liptáčka ide po tradičnej evolučnej línii. Nevyhla sa jej ani Vonnová. Ešte pod dievčenským menom Kildowová rada súperkám podkurovala v technických disciplínach. Postupne čoraz viac obľubovala tie rýchlostné.

Nie nadarmo ju označovali za kráľovnú všestrannosti. Američanka bola schopná na vrchole kariéry bojovať o najvyššie priečky vo všetkých disciplínach.

Stala sa jednou z poltucta žien, ktoré vyhrali vo Svetovom pohári preteky v zjazde, v alpskej kombinácii, v klasickom, v obrovskom a v superobrovskom slalome.

„Budúcnosť ukáže, či toho budem schopná aj ja. Páči sa mi táto myšlienka, vyskúšam to. Nikto však nikdy nebude ako Lindsey,“ dodala Vlhová.

Slovenská hviezda sa pokojne môže stať siedmou v poradí. V dlhých oblúkoch jej však ešte chýba dostatok skúseností i odvahy pustiť lyže.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Podľa domácich i zahraničných expertov je len otázkou času, kedy sa bude tešiť z premiérového pódia či triumfu v superobrovskom slalome či zjazde.

V St. Antone absolvovala včera a predvčerom dva tréningy zjazdu. V oboch prípadoch skončila v druhej desiatke – najskôr na 16. pozícii, potom na 19. Paradoxne, včera stratila na víťazku 1,14 sekundy, vo štvrtok o jedenásť stotín viac.

„Bolo to celkom fajn. Mala som dobrý pocit. Sú miesta, kde ešte môže zrýchliť. Pozrieme si video a zhodnotíme to. Uvidíme, ako sa to prejaví v pretekoch,“ doplnila Vlhová vo videu, ktoré médiám poskytol jej brat a manažér Boris.

Aj on prihliada na to, aby sestra ani v malebnom St. Antone nelietala v oblakoch. Vlhová aj vďaka nemu zostáva nohami pevne na zemi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lindsey Vonnová #Petra Vlhová #slalom #obrovský slalom #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Livio Magoni #St. Anton