Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skokanský stredovek. Doletia Slováci s poľskou pomocou ďalej?

Tak blízko a pritom tak ďaleko. Slovensko a Poľsko majú veľa spoločného. Napríklad dobré jedlo, pekné ženy či Vysoké Tatry. Športová všehochuť je však mierne odlišná.

07.01.2021 19:15
Kamil Stoch Foto: ,
Poľský skokan na lyžiach Kamil Stoch, celkový víťaz Turné štyroch mostíkov.
debata (5)

Poliaci sú lepší vo futbale, Slováci zase v hokeji. Zbožňujú motocykle na plochej dráhe, slovenského fanúšika zase poteší úspech vo vodnom slalome.

Rozdielnosť platí aj v skokoch na lyžiach. V Poľsku je tento šport takmer náboženstvom a vďaka úspechom pretekárov ako Adam Malysz či Kamil Stoch sa teší obrovskej popularite.

Situácia na Slovensku? Schátrané mostíky, nedostatok financií a traja skokani v seriáli SP za posledných 20 rokov…

„Máme niekoľko talentov, ale bude trvať roky, kým dostanú šancu súperiť s najlepšími. Aj to len za predpokladu, že sa skokom budú venovať na sto percent,“ vraví bývalý tréner slovenskej reprezentácie Ján Tánczos.

Tretí orol pre Stocha

Hoci Poliaci neoslavujú Troch kráľov ako štátny sviatok, väčšina z nich i tak zasadla pred televízne obrazovky a sledovala stredajšie vyvrcholenie Turné štyroch mostíkov.

Podujatie v Bischofshofene sa napokon skončilo podľa ich vôle. Celkový triumf v prestížnom seriáli a sošku Zlatého orla vybojoval Stoch – už tretíkrát v kariére.

„Je to pre mňa veľmi emotívne víťazstvo. Skokanský šport si teraz naozaj užívam. Veľkú zásluhu na triumfe má celý tím, všetci odviedli skvelú robotu,“ tešil sa Stoch, ktorý nadviazal na úspechy z rokov 2017 a 2018.

V historických tabuľkách je už na treťom mieste spoločne s Helmutom Recknagelom z bývalej NDR a Nórom Björnom Wirkolom. Rekordérom je s piatimi titulmi Fín Janne Ahonen.

„Stoch je skvelý skokan. Pripomína mi Mattiho Nykänena. Aj on všetkým uletel… Či môže dostihnúť Ahonena? Prečo nie. Má 33 rokov a ešte pár sezón pred sebou,“ myslí si Tánczos.

Eufóriu začal Malysz

Porovnávať podmienky pre skokanský šport v Poľsku a na Slovensku sa takmer ani nedá. Je to niečo podobné, ako keby ste proti sebe postavili newyorskú Madison Square Garden a hokejový štadión v Detve.

„Na rozdiel od nás majú predovšetkým vyhovujúce športoviská, nové a funkčné areály. Nechýba im silná mládežnícka základňa, pre ktorú organizujú dostatok pretekov. Nie je všetko o peniazoch. Zakopané funguje. Okrem toho majú mostíky vo Wisle i Szczyrku. Štrbské Pleso? Chátrajúci skanzen, ktorému dominujú pokazené a neudržiavané mostíky,“ reaguje Tánczos.

Poliaci nepatria medzi lyžiarske veľmoci, ani nemajú Petru Vlhovú. Za všetko môže útly chlapík menom Adam Malysz. Výkony štvornásobného majstra sveta, ktorý má v zbierke aj štyri olympijské medaily, pobláznili na prelome storočí celú krajinu.

„Všetko rozbehli jeho úspechy. Poľsko sa stalo akousi skokanskou Mekkou. Podmienky majú skutočne výborné. Angažovali českého kouča Michala Doležala, ktorého som v minulosti trénoval. Zbožňujú skoky, na preteky chodí 30-tisíc divákov. Pravda, nie teraz, ale v necovidových časoch,“ vysvetľuje skúsený kouč.

Slovenské talenty

Teší ho, že jeho zverenci môžu profitovať z podmienok v Poľsku. Mladí skokani a skokanky zo Slovenska pravidelne cestujú na sever a štartujú na tamojších pretekoch.

„Poľské zlepšovanie nám vyhovuje a verím, že v budúcnosti ešte viac pomôže. V lete i zime sa zúčastňujeme na ich mládežníckom seriáli Lotos Cup. V podstate nám je jedno, z akej strany Tatier chodíme do hôr. Do Szczyrku je to 200 kilometrov, nemáme to až tak ďaleko,“ pokračuje Tánczos.

Biedny stav skokanského areálu na Šrbskom Plese pozná každý, kto aspoň raz navštívil Vysoké Tatry. Jediným miestom, kde je možné praktizovať tento šport na Slovensku, sú tak banskobystrické Žlté piesky. Klub priateľov skoku na lyžiach sa nedávno odhodlal k svojpomocnej oprave.

„Mostíky sme opravili brigádnickou prácou, veď areál stojí už od roku 1965. So zahraničnými strediskami sa samozrejme nemôže porovnávať. Na Žltých pieskoch nie je vlek ani šatne. Trochu mi to pripomína skokanský stredovek…,“ krúti hlavou Tánczos.

Po odchode zo štruktúr Slovenskej lyžiarskej asociácie pôsobí ako juniorský tréner. Snaží sa, aby pod jeho rukami vyrástli nasledovníci Martina Švagerka či Martina Mesíka. Na starosti má aj Hektora Kapustíka, ktorý ako 12-ročný talent zaujal viac ako 120-metrovým skokom.

„Hektor bude mať čoskoro 14 rokov, na väčšie preteky si ešte musí počkať. Aktuálne nás čakajú juniorské MS, ktoré sa uskutočnia na začiatku februára v Lahti. Z našich sa predstaví talentovaný Erik Kapiaš, štartovať bude aj v severskej kombinácii,“ približuje uznávaný odborník.

Želiezkom v ohni je aj Tamara Mesíková, neter Martina Mesíka. V mládežníckych súťažiach v Poľsku už niekoľkokrát zdolala domáce pretekárky.

„Všetko sú to ešte mládežníci, ale idú dobrým smerom. Tešíme sa, že môžeme využívať podmienky u našich severných susedov. Drží nás to pri živote. Verím, že s ich pomocou raz doskočíme ďalej,“ želá si Tánczos.

Víťazi Turné štyroch mostíkov (posledných 10 ročníkov)
2011/12 Gregor Schlierenzauer (Rak.)
2012/13 Gregor Schlierenzauer (Rak.)
2013/14 Thomas Diethart (Rak.)
2014/15 Stefan Kraft (Rak.)
2015/16 Peter Prevc (Slovin.)
2016/17 Kamil Stoch (Poľ.)
2017/18 Kamil Stoch (Poľ.)
2018/19 Rjoju Kobajaši (Jap.)
2019/20 Dawid Kubacki (Poľ.)
2020/21 Kamil Stoch (Poľ.)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #skoky na lyžiach #Kamil Stoch #Ján Tánczos