Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najlepší štart? Vlhová trhala normy už pred dvoma rokmi

Cesta zo Söldenu do Záhrebu nie je ľahká. Autom trvá viac ako sedem hodín, na lyžiach mesiace. Nemáme to odskúšané, hovoríme obrazne. Pozreli sme sa totiž, ako sa slovenskej lyžiarskej hviezde Petre Vlhovej darilo na tejto ceste v štyroch posledných sezónach Svetového pohára.

04.01.2021 18:38
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v cieli víťazného slalomu v Záhrebe.
debata (1)

Víťazné Levi

Tradičná rakúska ouvertúra má svoje čaro. Jazdí sa v októbri a po nej majú pretekárky necelý mesiac na dobehnutie zameškaného, kým sa elitný seriál naplno rozbehne v Levi.

Práve v Laponsku si Vlhová pripísala svoj prvý triumf v úvodnej tretine ročníka 2017/18. Práve tu napísala jednu z prvých víťazných kapitol tvrdého súboja so Shiffrinovou.

Bodové zisky Petry Vlhovej pri vstupe do sezóny. Foto: Pravda
vlha Bodové zisky Petry Vlhovej pri vstupe do sezóny.

„Bol to veľký deň,“ radovala sa zverenka Livia Magoniho v úvode ročníka.

Hoci má v nami porovnávanom období najslabšie bodové parametre, Vlhovú veľa naučil.

"Ak chcem Mikaelu zdolať, potrebujem dve kvalitné jazdy,“ doplnila.

Video

Prvý triumf v obrovskom slalome

Naopak, najlepší štart – do prestížneho slalomu v Záhrebe – dosiahla v nasledujúcej sezóne. Po jedenástich pretekoch mala na konte 748 bodov.

Rozprávka išla podľa tradičného scenára. Zlý začiatok – diskvalifikácia v Söldene – skvelé vyvrcholenie úvodnej časti sezóny. V záverečných piatich pretekoch bola dvakrát prvá a tri razy druhá.

VIDEO: Petra Vlhová po nedeľnom triumfe v Záhrebe

V rámci tejto série dala Slovákom neskorý vianočný darček. V Semmeringu vyhrala svoj prvý obrovský slalom v kariére.

„Dnes som to naozaj nečakala. Som šťastná, že sa mi to podarilo. Prvé pódium a hneď víťazstvo. Je to neskutočné,“ vravela Vlhová pre RTVS.

Záhrebský debakel

„Možno to nebude taká sezóna, ako tie predtým. Petra má resty,“ pokrčil ramenami Vlhovej brat a manažér Boris vlani po obrovskom slalome v Söldene.

Mal pravdu. Jeho mladšia sestra sa síce pred Záhrebom potĺkala s kondičnými restami, lenže na Medveďom vŕšku ukázala, čo v nej je.

Tamojší najdlhší slalom ovládla. Vyhrala obe kolá, druhej Mikaele Shiffrinovej nadelila 1,31 sekundy, tretia Katharina Liensbergerová stratila takmer tri a pol sekundy.

Nebola to náhoda. Odvtedy sa Vlhová vypla k famóznym výkonom. Odmeny za ne má doma. Vážia zopár kíl, sú krištáľovo čisté a navždy jej budú symbolizovať celkové triumfy v slalome i paralelných disciplínach.

„Od malička som po tých glóbusoch túžila, teraz som sa dočkala,“ priznala Vlhová.

Rekord po piatich pretekoch

Má za sebou najlepšiu prípravu. Je silnejšia ako kedykoľvek predtým. Kým pandémia ostatným ľuďom uškodila, jej pomohla.

Tieto i ďalšie vety v rovnakom duchu prichádzali z tábora 25-ročnej Liptáčky. A nasledovala ešte jedna. Očakávaná i zaväzujúca.

„Chceme zaútočiť na celkové prvenstvo vo Svetovom pohári,“ informovala Vlhová.

Neľahkú misiu začala ako nikto pred ňou. Po piatich pretekoch – tri vyhrala, dvakrát bola tretia – získala 420 bodov. O dvadsať bodov prekonala dovtedajšie historické maximum Shiffrinovej.

„Petra je najlepšia lyžiarka súčasnosti,“ skonštatovala bývalá slovenská reprezentantka Veronika Velez-Zuzulová.

Od rekordu už stihla nedokončiť prvé kolo v Courcheveli, skončiť šiesta v superobrovskom slalome na jednom z najnáročnejších svahov vo Val d'Isere či sledovať, ako jej vietor odvial veľkú šancu na výhru v semmeringskom obrovskom slalome.

Záhrebský boj s traťou i súperkami Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Slávnostný ceremoniál v Záhrebe má svoje čaro.

A taktiež vyhrať nedeľňajší slalom v Záhrebe. V ňom sa potvrdili slová o tom, že je Vlhová silnejšia ako kedykoľvek predtým.

Fyzicky, vďaka čomu sa aj napriek chybám druhýkrát stala Snehovou kráľovnou. Mentálne, lebo ustála enormný tlak a zostala líderkou hodnotenia slalomu i Svetového pohára.

„Som šťastná, že som opäť prvá. Baby sú veľmi blízko. Každá tlačí a ide naplno. Chcem a musím potvrdiť svoju pozíciu. Hoci to bolo tesné, víťazstvo je víťazstvo,“ hodnotila triumf o päť stotín sekundy.

Či bude jeden z kľúčových v tomto ročníku, ukáže zvyšných 22 pretekov z 33 naplánovaných…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní