Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Preteky v Záhrebe sú ako VC Monaka. Vlhová to na Medveďom vŕšku vie

Je to ako vyhrať Veľkú cenu Monaka formuly 1. Zvíťaziť na Nou Campe. Tešiť sa z triumfu v Madison Square Garden.

02.01.2021 09:00
Croatia Alpine Skiing World Cup Foto: ,
Petra Vlhová sa vlani stala slalomovou kráľovnou Záhrebu.
debata (3)

Keby ste vo Svetovom pohári alpských lyžiarok hľadali podobný ekvivalent, do úvahy prichádza iba jediné miesto. Záhreb. Už v nedeľu (od 12.30 prvé kolo, od 16.00 druhé, prenos vysiela RTVS) sa v ňom Petra Vlhová predstaví v slalome. Dobre vie, aké krásne je tam vyhrať.

„Veľmi som chcela v Záhrebe zvíťaziť. Túži po tom každá pretekárka. Bol to môj deň,“ tešila sa pred rokom Vlhová.

Deklasovala konkurenciu

V kariére dosiahla už mnoho fantastických výsledkov. Sedemnásť víťazstiev vo Svetovom pohári či post majsterky sveta v obrovskom slalome sú toho jasnými dôkazmi.

Minuloročná paráda v Záhrebe však bola presne tou ideálnou súhrou okolností, o ktorej lyžiari snívajú. Dňom, keď sa množstvo detailov skĺbi do dvoch bezchybných jázd.

Výsledok bol ohromujúci. Vlhová dosiahla najdrvivejšie víťazstvo v kariére. O 1,31 sekundy triumfovala pred Mikaelou Shiffrinovou. Tretia Katharina Liensbergerová stratila priepastných 3,49 sekundy…

„Tieto dve dievčatá sú úplne inde. Aspoň viem, kam až sa môžem posunúť,“ vravela Liensbergerová po pretekoch na tlačovej konferencii. „Petra môže takéto výsledky dokazovať znova a znova. Toto je ten náš boj. Je mi cťou, že som jeho súčasťou,“ pridala sa Shiffrinová.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Kráľovská odmena

Prečo je Záhreb taký špeciálny?

Dodáva mu ho atmosféra, nevídané teátro i brutalita Medvedieho vŕšku, kde sa preteky konajú už od roku 2005. Z odpiso­vaných pretekov sa stala najvyhľadávanejšia lyžiarska destinácia vďaka viacerým nezvyklostiam.

Záhrebský slalom je najdlhší v seriáli Svetového pohára. Kým ostatné slalomy v SP trvajú menej ako minútu, na vrchu Sljeme majú aj tie najlepšie problém pokoriť 60-sekundovú hranicu. Víťazi i víťazky po pretekoch okrem šampanského či hymny na želanie zasadnú aj na trón. Zahalia sa do plášťa, vezmú si do ruky žezlo a na hlave sa im ligoce ľadová koruna.

„Boli to krásne pocity. Trochu som sa vrátila do detstva. Každý chce vyhrať v Záhrebe. Sú to špeciálne preteky. Mať doma korunku je skvelé,“ doplnila Vlhová.

Nová konkurentka

Ešte pozoruhodnejšia ako víťazstvo v chorvátskej metropole bola reakcia naň. Nasledovalo päť triumfov v rade v slalome a ešte pred ich dovŕšením aj zisk malého krištáľového glóbusu za slalom. Okrem toho bola štyrikrát na stupňoch víťazov v obrovskom slalome a nestratila sa ani v kĺzavých disciplínach.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Výnimočná slalomová séria Vlhovej sa skončila v utorok v Semmeringu. Po pomalej prvej jazde už zverenka Livia Magoniho márne naháňala súperky v tej druhej. So štvrtým miesto bola spokojná.

„Na najlepšie tri som nemala. Štvrté miesto je dobré, ideme ďalej,“ priznala Vlhová pre RTVS. Do Záhrebu sa líderka Svetového pohára i hodnotenia slalomu tešila. Tradičný štart do nového zjazdárskeho roka preverí jej fyzickú i mentálnu pripravenosť v najsilnejšej disciplíne.

Času na jej šperkovanie nemá po ohlásenom útoku na veľký glóbus nazvyš a konkurencia nespí. K 25-ročnej Liptáčke, Shiffrinovej, Liensbergerovej či Wendy Holdenerovej sa nečakane pridala aj Michelle Gisinová. Dvadsaťosemročná Švajčiarka jazdí v životnej forme.

Koho si magický Záhreb vyberie za svoju kráľovnú tentokrát?

Fakty zo Svetového pohára
Celkové poradie Svetového pohára (10 z 33 súťaží): 1. Vlhová (SR) 515 b., 2. Gisinová (Švaj.) 427, 3. Shiffrinová (USA) 335. Poradie v slalome (3 z 9): 1. Vlhová 250, 2. Gisinová 225, 3. Liensbergerová (Rak.) 200.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová