Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová zabojovala a športovo priznala. Na najlepšie som nemala

Petra Vlhová obsadila v utorkovom slalome Svetového pohára alpských lyžiarok v Semmeringu štvrtú priečku so stratou 1,36 stotín sekundy na prvé miesto.

29.12.2020 15:36 , aktualizované: 19:53
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v prvom kole slalomu v Semmeringu.
debata (12)

Víťazkou posledných pretekov roka sa stala Švajčiarka Michelle Gisinová, pre ktorú to bol prvý triumf v kariére v elitnom seriáli. Druhá skončila Rakúšanka Katharina Liensbergerová (+ 0,11 s) Tretia bola v cieli Američanka Mikaela Shiffrinová so stratou 0,57 sekúnd.

"Som spokojnejšia. Keď som pozerala preteky až dokonca, uvedomila som si, že dnes som na najlepšiu trojku nemala. Podali zo seba maximálny výkon.

Dnes to sedelo babám, ktoré idú čisto a vedia púšťať lyže. Som rada, že som si vylepšila pozíciu, aj štvrté miesto je dobré,“ vravela Vlhová pre RTVS.

Gisinová prerušila famóznu sériu Vlhovej a Shiffrinovej v tejto disciplíne. Obe vyhrali predchádzajúcich 28 slalomov SP v rade – Shiffrinová 19, Vlhová 9.

Hegemónia trvala od 10. januára 2017, keď v ďalšom rakúskom stredisku Flachau uspela Švédka Frida Hansdotterová, ktorá už ukončila kariéru.

Vlhová má v celkovom hodnotení náskok pred Gisinovou 88 bodový náskok. Doteraz získala 515 bodov, Švajčiarka 427.

"Nie je najľahšie jazdiť s červeným číslom. Dnes to bol veľký boj. Každý si myslí, že budem stále vyhrávať. Všetko je to v hlave. Som na úrovni, kedy práve ona rozhoduje.

Musím jazdiť lepšie prvé kolá. Dnes mi to nesadlo. Nič sa nedeje, ideme ďalej,“ vravela Vlhová pre RTVS.

Vlhová v druhom kole predviedla podstatne lepšiu jazdu. Celý čas išla na hranici rizika, čo jej prinieslo posun v celkovom poradí o dve priečky.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Dvadsaťpäťročná Liptáčka sa vybrala na trať prvého kola ako štvrtá v poradí. Snažila sa zdvihnúť hodenú rukavicu od svojej najbližšej prenasledovateľky v celkovom hodnotení elitného seriálu Michelle Gisinovej.

Švajčiarka spravila po treťom medzičase veľkú chybu, ale nakoniec sa dostala na priebežné prvé miesto. Nezosadila ju z neho ani Vlhová.

Slovenská reprezentantka aj napriek absencii výraznejšej chyby od začiatku strácala a nakoniec mala v cieli manko 87 stotín sekundy.

„Je to také zaujímavé prvé kolo. Sú rovnejšie časti i zatočenejšie. Je tu agresívny sneh, to bude najväčší problém. Na rozjazdení som mala hrozný pocit…“ neskrývala Vlhová svoje obavy ešte pred štartom prvého kola.

Po ňom neskrývala sklamanie a ani nehľadala výhovorky.

"Od rána som sa necítila dobre. To však nie je výhovorka. Prvé kolo som nešla dobre, nepúšťala som lyže. Veľmi veľa som brzdila. Sneh je veľmi agresívny.

Stačí trochu hodiť lyže a je to strata desatiny sekundy. Nešla som riskantne a ani čisto. Oddýchnem si a dám si iba prehliadku trate.

V druhom kole sa budem snažiť riskovať a stratu stiahnuť. Uvidíme, čo z toho bude," povedala Vlhová pre RTVS.

Líderka po prvej jazde Shiffrinová si pripísala premiérové slalomové víťazstvo v končiacom sa roku 2020.

Aj po posledných pretekoch kalendárneho roka platí, že Vlhová v Semmeringu ešte nikdy nevyhrala slalom. Pred dvomi rokmi bola druhá, pred štyrmi rokmi spravila v prvom kole chybu a na postup do druhého to nestačilo.

Zaujímavosťou je, že presne pred ôsmimi rokmi – 29. decembra 2012 – práve v slalome v Semmeringu debutovala vo Svetovom pohári.

Vlhovej víťazná šnúra v slalome sa skončila na čísle päť. Ťahala ju od začiatku januára, kedy v Záhrebe deklasovala konkurenciu na čele s Mikaelou Shiffrinovou.

Odvtedy vyhrala ešte štvoro preteky medzi najhustejšie osadenými bránkami – vo Flachau, v Kranjskej Gore a už v rámci tohto ročníka dvakrát v Levi.

Najbližšie sa Vlhová predstaví v nedeľu 3. januára 2021 v Záhrebe. Na Medveďom vŕšku bude v slalome obhajovať skvelý triumf.

"Idem späť do Talianska a odtiaľ do Záhrebu,“ doplnila Vlhová.

Výsledky slalomu SP v Semmeringu:

1. Michelle Gisinová (Švaj.) 1:42,05 min, 2. Katharina Liensbergerová (Rak.) +0,11 s, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,57, 4. Petra VLHOVÁ (SR) +1,36, 5. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,43, 6. Katharina Truppeová (Rak.) +1,56, 7. Kristin Lysdahlová +2,40, 8. Maria Therese Tvibergová (obe Nór.) +2,57, 9. Nina O'Brienová (USA) +3,06, 10. Katharina Huberová (Rak.) +3,14

Celkové poradie SP (po 10 z 33 súťaží):
1. VLHOVÁ 515 boov, 2. Gisinová 427, 3. Shiffrinová 335, 4. Federica Brignoneová, Marta Bassinová po 323, 6. Sofia Goggiová (všetky Tal.) 302

Poradie v slalome (3 z 9):
1. VLHOVÁ 250 bodov, 2. Gisinová 225, 3. Liensbergerová 200, 4. Shiffrinová 185, 5. Holdenerová 145, 6. Truppeová 112

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2020/2021