Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyžiarka z východného bloku na čele? Nie všetkým je to vraj po vôli

Práca chvatná, málo platná - vravieva sa. Niekedy v zamestnaní prejde. Lenže, keď sa bežným smrteľníkom vypomstí, príde napomenutie, pokuta či výpoveď. Dobre si to uvedomuje aj Petra Vlhová.

21.12.2020 20:30
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na pódiu.
debata (60)

Hoci nemá fixnú pracovnú dobu a ani jej nehrozia tieto postihy, nemá čas na ulievanie sa. Jediné, komu by tým uškodila, by bola ona sama. Napríklad slabými výsledkami v náročnom kolotoči Svetového pohára alpských lyžiarok či ťažkým zranením.

Neexistuje overený recept, ako sa jednému či druhému vyhnúť. Platí však, že odvážnemu šťastie praje. Vlhovej prinieslo v prvých troch rýchlostných pretekoch sezóny vo Val d'Isere okrem 45 bodov aj veľmi cenné skúsenosti.

„Výsledky svedčia o tom, že Petra je schopná víťaziť aj v rýchlostných disciplínach. Chce to však čas. Kedysi stačilo na zisk veľkého glóbusu jazdiť iba technické disciplíny. Závisí to od konkurencie, momentálne to nestačí,“ vraví Timotej Zuzula.

Nechýba jej odvaha

Lyžiarsky tréner cez víkend taktiež získaval nové skúsenosti. Rola spolukomentátora RTVS bola príjemným spestrením pred blížiacimi sa vianočnými sviatkami.

„Bavilo ma to,“ prezrádza Zuzula.

Pozorne sledoval Vlhovej výkony v chýrnom francúzskom stredisku. Zvládnuť trikrát v priebehu troch dní jeden z najnáročnejších kopcov v seriáli nie je hračka. Svoje o tom vedia napríklad Talianka Federica Brignoneová či Nicole Schmidhoferová.

Pre rakúsku špecialistku na kĺzavé disciplíny bol prvý štart v ročníku aj posledným. Nezvládla najnáročnejšiu časť trate, prerazila sieť a skončila v nemocnici. S odreninami na tvári a vážne poškodeným kolenom.

„Nie je ľahké postaviť sa po niečom takom na štart. Odvaha Petre nechýba. Videli sme to aj cez víkend. Ide o to, že od začiatku kariéry jazdila podstatne viac na slalomových a lyžiach obrovského slalomu. Faktom je aj to, že na Slovensku nie je miesto, kde by sa dali jazdiť rýchlostné disciplíny. Na dlhých lyžiach začali v podstate len pred pár rokmi. Je to evolúcia, chýbajú jej kilometre,“ pokračuje Zuzula.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Pretekárka z východného bloku

Všetko si vyžaduje cvik a čas. Aj rysovanie presných oblúkov okolo lyžiarskych brán. Tento proces sa nedá urýchliť. Ako roky trvalo Vlhovej hľadanie najkratšej a víťaznej cesty v technických disciplínach, takú istú dobu si bude vyžadovať povýšenie zo začiatočníčky na harcovníčku v tých rýchlostných.

„Princíp je rovnaký, len lyže sú iné a bránky sú od seba asi 50 metrov. Všetko sa deje v podstatne väčšej rýchlosti, lebo lyžiarky idú rýchlosťou asi sto kilometrov za hodinu. Lyže sú dlhšie, treba na ne lepšie rozložiť tlak,“ opisuje rozdiely Zuzula.

Nestáva sa často, že jasná líderka Svetového pohára je na dlhých lyžiach novickou. Na tejto nevýhode sa snažila pracovať aj v lete. Má to však úskalia, najmä pre neveľký Vlhovej tím.

Tréning rýchlostných disciplín si vyžaduje prácu vo viacerých tímoch. Tréningy sa natáčajú a malé tímy nie sú schopné pokryť na trati všetky miesta tak, aby si jazdy mohli so svojimi pretekárkami rozobrať vo videoanalýze.

Navyše, riziko tréningu vo vysokých rýchlostiach je podstatne vyššie ako pri ladení formy v obrovskom či klasickom slalome. Viac ľudí na trati je výhodou aj v prípade, že by sa v niektorej z pasáží pretekárke pri páde niečo stalo.

Podľa informácii Pravdy nešlo dohadovanie spolupráce hladko. Tá s nemeckým tímom nakoniec padla na poslednú chvíľu až v októbri. A vraj sa niektorým reprezentáciám nepozdáva ani fakt, že „pretekárka z východného bloku“ vedie celkové hodnotenie Svetového pohára…

"Petra rastie každými pretekmi na dlhých lyžiach. Potrebuje získať pocit z rýchlosti. To nie je fráza. Doteraz nemala veľa šancí získať ho. Nie preto, že by ho nechcela, veď adrenalín má v krvi. Chýbali jej možnosti," uzatvára Zuzula.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Timotej Zuzula