Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Až po kariére som zistila, čo sú pravé Vianoce. Neľutujem to

Slovo mama zaznelo počas telefonického rozhovoru aspoň dvadsaťkrát. Veronika Velez-Zuzulová (36) sa ani po profesionálnej kariére alpskej lyžiarky nenudí.

24.12.2020 07:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová na trati slalomu v St. Moritzi.
debata (5)

Má reštauráciu, kde prikladá ruku k dielu nielen príkazmi, ale aj kulinárskym umením. Stále sa pohybuje v okolí bielych svahov ako lyžiarska expertka.

A ako naznačuje aj úvod tohto vianočného rozprávania, je aj mamou na plný úväzok. Teší sa na tradičné jedlá, prípravu slovenskej vianočnej atmosféry vo Francúzsku a nemá rada vinšované „reťazovky.“

„Vedela som, že tradičné prežívanie Vianoc bude akousi obetou za to, že som sa vybrala cestou profesionálnej športovkyne. Až teraz si môžem sviatky užívať naplno,“ vraví víťazka piatich pretekov Svetového pohára.

Niektorí ľudia sa radi rozprávajú o Vianociach. Patríte medzi nich aj vy?

Určite. Asi nepoznám nikoho, kto ich nemá rád. Človek sa na ne teší aj teraz – v čase, keď situácia nie je ideálna.

V čom sú pre vás špeciálne?

Veľkú časť môjho života som si Vianoce neužila. Respektíve nie v takej forme, ako ostatní ľudia.

Vám ich zakaždým výrazne skracovali tradičné podujatia Svetového pohára v Semmeringu, prípadne v Lienzi…

Presne tak. Dovtedy som si Vianoce neužila, prišlo to až v ostatných rokoch po ukončení kariéry.

Hovorí sa, že človek si začne vážiť veci až vtedy, keď o ne z nejakých okolností príde. Chýbali vám tradičné sviatky?

U mňa je to trochu iné. Vedela som, že tradičné prežívanie Vianoc bude akousi obetou za to, že som sa vybrala cestou profesionálnej športovkyne. Neľutujem to, veď teraz si ich môžem užívať naplno.

S kamerou na prilbe. Veronika Velez-Zuzulová... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Veronika Velez-Zuzulová S kamerou na prilbe. Veronika Velez-Zuzulová počas podujatí Svetového pohára predstavuje divákom aj jednotlivé trate slalomov.

Z čoho máte najväčšiu radosť?

Asi z dodržiavania tradícií. Stretneme sa celá rodina a už to ide. Pečieme, vyvárame, zdobíme… Veľmi si to užívam.

Vyhýbate sa niektorej z týchto činností?

Nikto ma nikdy nemusel do ničoho nútiť. Nemám veľký vzťah k pečeniu. Tento rok sme to však dali spoločne so sestrou.

Podarilo sa?

Ale áno, chceli sme trochu odbremeniť maminu. Nemusela všetko pripravovať sama. Väčšinou sú prípravy v jej réžii. Mám rada aj vianočnú výzdobu a atmosféru, ktorú medzi sebou cítime. Vďačíme za to najmä mamine, ktorá ju vie navodiť.

Na prelome rokov to majú lyžiarky najviac nabité. Ako vyzerajú Vianoce počas Svetového pohára?

Teraz sa na sviatky chystáme od začiatku decembra, aby už Mikuláš prišiel do vianočného prostredia. Aj my, lyžiarky, sme chodili v tom čase na preteky. Máte na nohách či pleciach lyže a idete na tréning alebo preteky, zatiaľ čo v okolí blikajú svetielka. Človek ich však veľmi nevníma, sústredí sa na prácu.

Na koľko dní ste si od nej mohli oddýchnuť?

Väčšinou sme sa vracali domov 23. decembra a 26. sme už cestovali na preteky do Semmeringu či Lienzu. Sú to dva-tri dni Vianoc bez príprav. Nachystali sme si štedrovečerný stôl, trochu si oddýchli a bolo po sviatkoch.

Na snímke slovenská lyžiarka Veronika Velez -... Foto: TASR, Branislav Račko
Veronika Velez - Zuzulová Na snímke slovenská lyžiarka Veronika Velez - Zuzulová (vľavo) pózuje s Petrou Vlhovou.

Mrzelo vás, že nemôžete byť viac s blízkymi? Veď v tom je najväčšie čaro Vianoc.

V danom momente som si to neuvedomovala. Bola som v kolotoči a sústredila som sa výlučne na lyžovanie. Až po konci kariéry som si uvedomila, o čo som prichádzala. Zistila som, že pravé Vianoce sú úplne odlišné a o niečom inom, ako som si dovtedy myslela.

A čo jedálniček? Mali ste niektorú z tradičných maškŕt zakázanú?

Nemohla som sa prejedať a pozor som si musela dávať na koláče. Vždy som však jedla zemiakový šalát, kapra a moju najobľúbenejšiu kapustnicu. Ale len od maminy, inak to nie je ono (smiech).

Kde trávite Vianoce? Doma v Bratislave alebo vo Francúzsku, v rodisku vášho manžela Romaina?

Jeden rok tam, druhý na Slovensku. Tentokrát to vychádza na Francúzsko. Na Druhý sviatok vianočný sa vrátim domov.

Aké sú francúzske Vianoce?

Do istej miery sú iné v každej rodine. V tej manželovej nie sú také pekné, ako tie naše.

Prečo?

Na Slovensku je to osobnejšie. Kladie sa dôraz na prípravu jedál na štedrovečerný stôl. Vyčistiť, nachystať a vyprážať kapra má svoje čaro. Ľudia vo Francúzsku síce jedávajú drahé jedlá, ale niektoré si rovno kúpia hotové. Nezvyknú piecť rôzne druhy koláčov. Majú tam tradičný dezert – Bûche de Noël. Nájdete ho v každej rodine.

Veronika Velez-Zuzulová počas vlaňajšej... Foto: SITA/AP, Marco Tacca
velez-zuzulová Veronika Velez-Zuzulová počas vlaňajšej rozlúčky na pretekoch SP v nemeckom Ofterschwangu.

Môže to byť tým, že Slováci viac ľpejú na emóciách?

Áno. Napríklad my doma pri oblátke s medom a s cesnakom spomíname na tých, ktorí nás už opustili. Toto v mojom okolí vo Francúzsku nenájdete, podobne ako Mikuláša so sladkosťami. Ešte som ho tam nikdy nevidela. Dokonca ani štedrovečerný stôl nie je tak bohato vyzdobený ako na Slovensku. Dajú len taniere na stôl, najedia sa a idú spať. Darčeky sa rozdávajú až 25. decembra ráno.

Spomeniete si na nejaký darček z detstva, ktorý vás najviac potešil?

Tenisovú raketu.

To je síce tiež biely šport, ale od snehu má ďaleko…

Netvrdím, že som tenis milovala, ale utkvelo mi to v pamäti. Dostávala som, samozrejme, aj lyže. Raz mi Ježiško doniesol značky Súľov s nálepkou Atomic. Snažili sa ma presvedčiť, že sú to „atomiky,“ ale ja som s tým nebola veľmi spokojná. Vedela som, že to nie je pravda (smiech).

Kolobeh života pokračuje. Už aj vy vytvárate manželovi a synovi vianočnú atmosféru rovnako, ako to robí vaša mama. Darí sa vám?

To neviem posúdiť… Syn Jules je ešte maličký. Predpokladám, že to začne viac vnímať až na budúci rok. Manžel sa vždy teší, keď sa snažím vytvárať slovenskú vianočnú atmosféru vo Francúzsku.

Veronika Velez-Zuzulová s manželom Romainom a... Foto: archív Veroniky Velez-Zuzulovej
Veronika Velez-Zuzulová Veronika Velez-Zuzulová s manželom Romainom a synom Julom.

Učarovalo mu nepoznané?

Asi áno. Ako som spomínala, v jeho rodine sa na Vianoce nekládol veľký dôraz. Vždy sa na Slovensko teší. Páčia sa mu naše Vianoce.

Viete zanôtiť nejakú francúzsku koledu?

Neviem a asi som žiadnu nikdy ani nepočula (smiech).

Nemáte pocit, že sa v tomto celospoločenskom zhone trochu tradície vytrácajú?

Všetko je o ľuďoch. Je pravda, že niekedy bláznia. Je to zvláštne. Veď Vianociam sa hovorí, že sú sviatkami pokoja. Aj počas kariéry som sa naučila pozerať sa na seba a nesústrediť sa na druhých. Chcem si ich užiť po svojom a so svojimi. Ostatné neriešim.

Čo vám na Vianociach prekáža?

Zrejme nič.

Pošlete niektorým z bývalých súperiek zo Svetového pohára esemesku s vianočným prianím?

Vidíte, to je asi jediné, čo mi na Vianociach predsa prekáža. Dlhé básničky, ktoré niekto pošle celému svojmu telefónnemu zoznamu… Na to ani neodpovedám. Príde mi to neúprimné a neosobné. Vnímam to ako splnenie si nejakej povinnosti a to sa mi nepáči. Ja si cez sviatky vypínam telefón. Komu chcem popriať, s tým sa stretnem. Mamina napríklad ešte aj teraz posiela pohľadnice. Dáva si na tom záležať, je to príjemnejšie a osobnejšie.

Čo by vás v piatok ráno potešilo pod stromčekom?

Nikdy nikomu nehovorím, čo by som chcela. Mám azda iba jedinú podmienku. Milujem prekvapenia. Stačí aj malé a som veľmi šťastná. Nič viac nepotrebujem. Mám zdravú šťastnú rodinu a veľmi si to užívam. Budem rada, keď spolu strávime nejaké chvíle. To bude najkrajší darček.

Veronika Velez-Zuzulová

Narodila sa 15. júla 1984 v Bratislave. Na konte má päť víťazstiev vo Svetovom pohári a dovedna tridsať pódiových umiestnení v elitnom seriáli. Dvakrát bola v celkovom hodnotení slalomu na druhom a aj na treťom mieste.

Absolvovala štvoro zimných olympijských hier (2002, 2006, 2010 a 2018), osemkrát bola na majstrovstvách sveta. Výraznou mierou sa pričinila o historický úspech Slovenska na MS 2017.

V St. Moritzi obsadili spoločne s Petrou Vlhovou, Matejom Falatom a Andreasom Žampom striebornú priečku v tímovej súťaži. Žije striedavo na Slovensku a vo Francúzsku. Je vydatá, s manželom Romainom má syna Jula (2).

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová