Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Strach z dlhých lyží hrá veľkú rolu. Na Vlhovej ho nevidím

Dlhé oblúky, veľké preťaženie, obrovský adrenalín - to je jeho. Jeden z trénerov a servisman líderky Svetového pohára alpských lyžiarok Petry Vlhovej Pierluigi Parravicini (48) neskrýva, že rýchlostné disciplíny sú jeho srdcovkou.

17.12.2020 20:25
Pierluigi Parravicini Foto:
Pierluigi Parravicini.
debata (1)

A ešte väčšiu radosť má z toho, že si k nim buduje vzťah aj slovenská hviezda. Má na ne vynikajúce predpoklady, ale jedným dychom tlmí prehnaný optimizmus jej fanúšikov.

„Nie som žiadny spasiteľ. Petra potrebuje čas, aby si na rýchlostné disciplíny zvykla. Som presvedčený, že to dlho nepotrvá,“ vraví taliansky odborník.

Vlhovú čakajú v piatok a v sobotu dva zjazdy vo Val d'Isere (oba od 10.30) a v nedeľu superobrovský slalom (11.00). Čo prezradili prvé dva tréningy vo francúzskom stredisku?

Na tomto kopci jazdila trikrát – v predošlej sezóne raz a v tejto dvakrát. Nemá dostatok skúseností s týmto kopcom a sebavedomia v rýchlostných disciplínach.

Druhý tréning zjazdu vo Val d'Isere s Vlhovou Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Tréneri pred druhým tréningom meraného tréningu...

Z toho plynú aj chyby a strata času. Je to prirodzené. Musí prejsť vývojom. V obrovskom i klasickom slalome to už má za sebou a môže vyhrať kedykoľvek. Zlepšuje sa. Navyše, nie je ľahké prepínať z technických disciplín do kĺzavých.

V čom je tento proces najnáročnejší?

Treba povedať, že okrem dvoch tréningov vo Val d'Isere naposledy išla zjazd v lete. Makali sme najmä na technických disciplínach. Chceme, aby tam zakaždým zvíťazila a preto potrebuje hodiny a kilometre tréningu. Druhá vec je, že oblúky v rýchlostných disciplínach sú úplne odlišné.

V obráku sú jednoduchšie a rytmus je rýchlejší. Zjazdárske či oblúky v superobrovskom slalome sú dlhé a náročné. Pôsobí na vás väčšie preťaženie, lyže sú viac narovno, nie na hranách ako pri dynamicky sa striedajúcich oblúkoch v technických disciplínach.

Nie som spasiteľ. Petra potrebuje čas, aby si na rýchlostné disciplíny zvykla. Som presvedčený, že to dlho nepotrvá.

Ako sa v nich Vlhová cíti? Nebojí sa?

Žiadny strach som nevidel. Teší sa, baví ju to. Má rada adrenalín, chce sa učiť čosi nové. Časom aj vyhrávať, ale ktovie. Niekedy urobíte všetko správne, ale nevyjde vám deň – ako naposledy v Courcheveli…

Čomu pripisujete koniec tri bránky pred koncom?

Najskôr sa dostala na pódium, ale o dva dni sa niečo pokazilo. Začala dobre, ale na druhej rovine jej ušla vonkajšia lyža. Prekvapilo ju to. Odvtedy bola nejaká zmätená. Vyvrcholilo to tým, že išla v závere príliš priamo.

Nebolo možné sa na konci zmestiť do bránky a prišiel predčasný koniec. Také je lyžovanie. Keby dokončila, je v najlepšej päťke a bije sa o výhru. Takto nemáme žiadne body. Mrzí nás to, ale nie je čas sa tým príliš zaoberať. Sezóna pokračuje.

Petra Vlhová v Courcheveli Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová na trati 1. kola obrovského...

Po pretekoch pôsobila vyrovnane, občas sa aj usmiala. Pomáha jej úvod ako zo sna lepšie prekonávať tieto sklamania?

Petrino nastavenie je fantastické. Najlepšie, aké som doteraz videl. A to aj napriek tlaku, ktorý na ňu je. Určite jej post líderky Svetového pohára pomohol hodiť sklamanie z Courchevelu rýchlo za hlavu. Navyše, Petra je typom športovca, ktorý s tým nemá problém. Nevŕta sa vo veciach príliš dlho.

Spomínali ste, že v rýchlostných disciplínach ešte musí dozrieť. Môže na konci tohto procesu vyhrávať aj zjazdy a superobrovské slalomy?

Jednoznačne. Petra má vynikajúce fyzické predpoklady. Aj pre mňa je to špeciálne, lebo sa rýchlostným disciplínam venujem viac. Je to moja srdcovka. Počul som, čo sa na Slovensku deje, aký ošiaľ jej výkony vyvolali.

Petra však potrebuje čas. Musí v nohách cítiť rýchlosť a naučiť sa telom zvládnuť preťaženie. Sú to úplne iné preteky, ako tie, v ktorých víťazí medzi hustejšie osadenými bránkami.

VIDEO: Petra Vlhová o dojmoch po tréningoch vo Val d'Isere a pred tohtosezónnou premiérou v rýchlostných disciplínach

Video

Môžeme sa dočkať pódia už v tomto ročníku?

Nie je to nemožné, najmä v super G. V zjazde sa potrebujete naučiť nástrahy trate a na to treba čas. Najpodstatnejšie pre mňa je, že si rada obúva dlhé lyže. Verte mi, že to nie sú preteky pre každého. Strach v nich hrá veľkú rolu.

Vo Val d'Isere sa pôjdu dva zjazdy a super G. Aké sú ciele?

Som presvedčený, že môže v týchto troch pretekoch skončiť zakaždým v najlepšej desiatke.

Ako budete tráviť Vianoce?

Po Val d'Isere si dáme dva dni voľna. Zostaneme v našej malej bubline v talianskom Vipitene. Pripoja sa k nám aj Petrin priateľ, jej rodičia a Borisova (Vlhovej brat, pozn.) rodina.

Zorganizovali sme tam a v okolí sériu tréningov. Krajiny sú v lockdownoch, nie je ľahké nájsť miesto na prípravu. Radi by sme išli dva dni pred pretekmi do Semmeringu, ale neviem, či sa nám to podarí.

Nebudete mať možnosť stráviť aspoň Štedrý deň s rodinou?

Práveže áno, dostal som voľno. Neviem sa toho dočkať. Trochu si oddýchnem od lyžovania a zhonu.

Nemrzí vás, že ste väčšinu roka ďaleko od blízkych?

Nič by som nemenil. Milujem svoju prácu, baví ma pomáhať Petre. Je to veľká profesionálka, ale aj dobrý človek. Máme v tíme výbornú atmosféru. Nie je to jednoduchá práca. Keď však človeka baví, nikdy by v nej nedal výpoveď len tak.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Pierluigi Parravicini