Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová rýchlo zabúda na neúspech. Pripomína Sagana

Rád sleduje Svetový pohár s Petrou Vlhovou aj ďalšie vrcholné podujatia. Mentálnemu koučovi Petrovi Bielikovi teda neušiel predčasný koniec najlepšej alpskej lyžiarky súčasnosti v pondelňajšom obrovskom slalome v Courcheveli. "Nemyslím si, že v nej zanechá negatívnu stopu," vraví presvedčivo.

16.12.2020 06:30
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na trati 1. kola pondelkového obrovského slalomu v Courcheveli.
debata

Čo prežíva pretekárka, ktorá je v životnej forme, ale po chybe nedokončí preteky?

Môže mať zmiešané pocity. Vlhová ide do každých pretekov s tým, že chce zvíťaziť. Vie však, že musí ísť na hrane rizika. Nepredpokladám, že to bude mať nejaký negatívny dopad na jej výkonnosť. Navyše jej mentálna regenerácia z nezdaru v Courcheveli bude omnoho lepšia, nakoľko je líderkou SP.

Môže jej to ubrať zo sebadôvery, ktorou sa prezentuje od začiatku sezóny?

Nemyslím si. Má našliapnuté k historickej sezóne a zisku celkového prvenstva.

Vlhová dlhé roky pracuje na tom, aby si sadla na lyžiarsky trón. Ako sa cíti človek, ktorý sa po dlhotrvajúcej drine blíži k naplneniu sna?

Môžem o tom iba polemizovať, nakoľko Petru nepoznám osobne. Faktom je, že už pred dvomi rokmi tréner Livio Magoni avizoval, že z nej chce spraviť najlepšiu lyžiarku sveta. S Petrou blízkosť splnenia sna nezamáva. Musí si však dať pozor, aby nezaplatila nováčikovskú daň. V roli najlepšej lyžiarky je premiérovo, má to svoje úskalia. Nikdy týmto tlakom nečelila.

Nie každý zvládne takúto mieru tlaku. Myslíte si, že Vlhová dozrieva?

Súhlasím s oboma vecami. Na jednej strane – mentálne slabší jedinec by takýto tlak neustál. Na druhej strane platí, že dozrievanie jej pomáha zostať nohami na zemi. Navyše mám pocit, že si s trénerom Magonim ešte viac rozumejú. Vo vzťahu istý čas trvá, kým si niektoré veci sadnú. Sledujem, že sa to deje práve teraz. Navyše, Vlhová má vlastnosť, ktorá viacerým športovcov chýba.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Akú?

Rýchlo zabúda na neúspech.

Nechýba jej zdravé sebavedomie, ale ani skromnosť či schopnosť sebakritiky. To nie sú pre Slovákov typické vlastnosti, súhlasíte?

Áno. Je to jej veľká devíza, drží ju to v strehu a pri zemi. Ak človeku chýba sebavedomie, uškodí mu akákoľvek kritika od okolia či seba samého. Petre však nechýba. V tomto ohľade mi pripomína Petra Sagana.

Vlhová pracuje s mentálnou trénerkou, jej výkony sú odvtedy vyrovnanejšie. Prečo je jej rola taká dôležitá?

Ľudia nie sú zvyknutí hovoriť o niektorých pocitoch, pritom majú na ich výkon zásadný vplyv. Takáto spolupráca pomáha pochopiť napríklad správanie sa pod tlakom. Je to dlhodobý proces. Na jeho začiatku je dôvera, na konci akési uvoľnenie sa a dosiahnutie vysokej miery sebadôvery. Keď ju získa, môže naplniť svoj potenciál. U Vlhovej to vidíme v tejto sezóne.

Petra Vlhová v Courcheveli Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová na trati 1. kola obrovského...

Vyhrať a vyhrávať je rozdiel. V čom je náročnejší život pod žiarou reflektorov v porovnaní s tým v tieni?

Tlak, ktorý vzniká v jej aktuálnej situácii, začne pôsobiť až v momente, keď Vlhová bude chcieť svoju pozíciu dokazovať. Tu je to riziko, ktorým sa môže nechať uniesť. Toto rozhoduje o tom, či sa udržíte dlhodobo na vrchole ako napríklad Roger Federer, alebo či zažiarite a zaradíte sa do priemeru.

Do ktorej kategórie by ste zaradili Vlhovú?

Pokiaľ si udrží svoj štýl, bude na vrchole niekoľko rokov.

Svoj štýl? Čo tým myslíte?

Petra je súťaživý typ. Pokiaľ v tomto móde zostane, tlaky súvisiace s postom svetovej jednotky ustojí. Ak však teraz začne uvažovať nad koncom sezóny, nemusí to zvládnuť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bielik #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní