Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová sa po emotívnom triumfe vyrovnala Hirscherovi. Pád Bassinovej

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová suverénne zvíťazila v pondelňajšom obrovskom slalome Svetového pohára vo francúzskom Courcheveli.

14.12.2020 14:10 , aktualizované: 14:27
debata (4)
Dojatá Mikaela Shiffrinová po víťazstve v... Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Mikaela Shiffrinová, Tessa Worley Dojatá Mikaela Shiffrinová po víťazstve v Courcheveli. Upokojuje ju Francúzka Tessa Worleyová.

Dosiahla 67. triumf na podujatiach SP a prvý od 26. januára. Na druhom mieste skončila s odstupom 82 stotín sekundy Talianka Federica Brignoneová, tretia bola Francúzka Tessa Worleyová (+1,09 s).

Slovenka Petra Vlhová nedokončila 1. kolo, zostala však na čele celkového poradia prestížneho seriálu so ziskom 420 bodov.

Trojnásobná celková víťazka Svetového pohára Shiffrinová dosiahla 67. víťazstvo v pretekoch SP v kariére, čím sa vyrovnala v historických tabuľkách Rakúšanovi Marcelovi Hirscherovi a dvanáste v obrovskom slalome.

V Courcheveli triumfovala v najtechnickejšej disciplíne už po tretí raz, predtým to bolo v rokoch 2017 a 2018.

Fenomenálna Američanka sa po slabšom úvode novej sezóny spôsobenej tréningovým mankom a dlhšou súťažnou odmlkou dostala na najvyšší stupienok prvýkrát od 26. januára 2020, keď vyhrala super G v bulharskom Bansku.

"Som naozaj hrdá na to, ako som lyžovala, bol to neuveriteľný deň. Je to špeciálny moment, nevedela som, či sa dokážem vrátiť na takúto úroveň.

V prvom kole sa mi to podarilo, ale nebola som si istá, či budem mať dostatok síl na druhé kolo. Vyžaduje si to veľmi veľa energie.

Je to víťazstvo pre celý môj tím, pre moju mamu. Dnes som nelyžovala sama, mnoho ľudí mi dodávalo silu," citoval portál laola1.at Shiffrinovú, ktorá prerušila predchádzajúcu sezónu po nečakanom úmrtí otca. Jej návrat v tomto ročníku pribrzdili zdravotné problémy.

Dojatá Mikaela Shiffrinová po víťazstve Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Dojatá Mikaela Shiffrinová v cieli...

Shiffrinová síce na druhom medzičase klesla do červených čísiel, kritickú časť však na rozdiel od súperky v boji o víťazstvo zvládla bezchybne, vďaka čomu nabrala výrazný náskok a ten si postrážila až do cieľa.

Vlhová zostala na čele Svetového pohára. Jej náskok pred Američankou Shiffrinovou je 145-bodový. Tretia je Talianka Marta Bassinová, ktorá pondelkové preteky rovnako ako Vlhová nedokončila.

Bassinová priebežne viedla v 2. kole, keď urobila chybu na vnútornej lyži a skončila mimo trate.

Brignoneová išla pred ňou, v náročnej prostrednej pasáži skĺzla po vnútornej lyži, ale dokázala odvrátiť takmer nevyhnutný pád a dokonca si zachovať dostatočnú rýchlosť na to, aby v cieli skončila v zelených číslach.

Pondelkový „obrák“ sa mal pôvodne konať v nedeľu, ale pre nepriazeň počasie ho museli presunúť o deň neskôr. Bassinová prišla o líderskú pozíciu v hodnotení obrovského slalomu na úkor krajanky Brignoneovej.

Fakty z Courchevelu

Obrovský slalom – pondelok: 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:19,63 min, 2. Federica Brignoneová (Tal.) +0,82 s, 3. Tessa Worleyová (Fr.) +1,09, 4. Michelle Gisinová (Švaj.) +1,20, 5. Katharina Liensbergerová +1,54, 6. Stephanie Brunnerová (obe Rak.) +1,81, 7. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +2,09, 8. Ricarda Haaserová (Rak.) +2,26, 9. Sofia Goggiová (Tal.) +2,27, 10. Sara Hectorová (Švéd.) +2,29, …, Petra VLHOVÁ (SR) nedokončila 1. kolo

Celkové poradie SP (po 6 z 34 súťaží): 1. VLHOVÁ 420 bodov, 2. Shiffrinová 275, 3. Marta Bassinová (Tal.) 258, 4. Gisinová 257, 5. Brignoneová 248, 6. Liensberge­rová 220

Poradie v obrovskom slalome (3 z 9): 1. Brignoneová 205 bodov, 2. Bassinová 200, 3. Shiffrinová 150, 4. Gisinová 132, 5. Hectorová 124, 6. VLHOVÁ 120

Petra Vlhová v Courcheveli Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová na trati 1. kola obrovského...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Marta Bassinová