Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Opätovné hľadanie istoty. Vlhová potrebuje povzbudivé slová

Sú to iné tlaky... Týmito slovami opísala Petra Vlhová silu, ktorá jej kvôli vybojovanej pozícii najlepšej alpskej lyžiarky súčasnosti zväzuje ruky i nohy.

14.12.2020 12:32
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v 1. kole pondelkového obrovského slalomu v Courcheveli.
debata (4)

Vyslovila ich po sobotňajšom obrovskom slalome v Courcheveli, kde klesla z prvej priečky po prvom kole na tretiu. V pondelok bola ešte viac sklamaná. Tretíkrát vo Svetovom pohári nedokončila obrovský slalom.

„Išla som priamo na brány. Pri tretej od cieľa som neudržala silu, ktorá na mňa pôsobila. Lyže ma vyhodili a nezmestila som sa do ďalšej brány. Trať nebola ideálna, ale pre všetky rovnaká. Bolo to rozbité a ťažké. Každý bojoval, ako mohol. Mne sa to nepodarilo. Veľmi ma to mrzí, ale už to nezmením,“ vravela Vlhová pre RTVS.

Petra Vlhová v Courcheveli Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová na trati 1. kola obrovského...

Nevie, čo sa stalo

Pri osudnej bráne vyvrcholili chyby, ktoré slovenská hviezda začala kopiť po prvom medzičase. Nestíhala časovať oblúky. Nenašla správny rytmus a ani povestný drajv. Skrátka – nebola vo svojej koži.

"Tréner Magoni mi nemusel nič hovoriť. Lyžovala som dobre aj pred dnešnými pretekmi. Cítila som sa fajn a vyhovovala mi stavba trate.

Začiatok som zvládla celkom dobre. Od polovice – neviem čo sa stalo – som sa začala trápiť a bojovať sama so sebou a s traťou.

Poslednú strminu som vôbec nešla dobre. Ťahalo sa to so mnou a takto to dopadlo. Snažila som sa dať do toho všetko, ale aj takéto veci sa stávajú," pokračovala viditeľne sklamaná Vlhová.

Bez ohľadu na jej predčasný koniec – z prvej sedmičky štartujúcich okrem Vlhovej nedokončili ani Nórka Mina Fuerst Holtmanová a Novozélanďanka Alice Robinsonová – zostáva Slovenka líderkou celkového hodnotenia Svetového pohára.

„Chcem čo najskôr zabudnúť na tento deň. Chcela som, aby to dopadlo inak, ale stáva sa… Uvidíme, ako to dopadne v rýchlostných disciplínach,“ načrtla Vlhová najbližší program.

Zvyká si na novú rolu

Na 25-ročnej Liptáčke bolo badať nielen veľké sklamanie, ale aj vysokú mieru únavy. Veľa času na oddych mať nebude. Veď už v stredu je na programe prvý tréning zjazdu vo Val-d'Isère.

Od piatka do nedele sa v chýrnom francúzskom stredisku postupne pôjdu dva zjazdy a jeden superobrovský slalom. Vlhová sa na ne začne pripravovať trochu netradične.

„V utorok ma čaká slalomový tréning. Tým, že jazdím všetko, nemám čas na tréning iných disciplín. Potom sa budem pripravovať na rýchlostné preteky. Musím dobre zregenerovať. Je to ťažké, lebo jazdíte alebo trénujete každý deň naplno,“ uzavrela Vlhová.

Bývalá reprezentantka Veronika Velez-Zuzulová ocenila, že jej nasledovníčka začne prípravu na kĺzavé disciplíny tréningom v slalome.

Nevedno, či toto rozhodnutie bolo dané bez ohľadu na výsledok pondelkového obrovského slalomu. Podľa Velez-Zuzulovej je v ňom silný psychologický aspekt.

„Je skvelé, že začne slalomovým tréningom. Je to disciplína, ktorú má rada a cíti sa v nej dobre. Môže v nej získať znova istotu i sebavedomie,“ postrehla Velez-Zuzulová v štúdiu RTVS.

„Nie je jednoduché povedať si, že na to zabudnem a idem ďalej. Vždy to pretekára mrzí niekoľko dní. Potrebuje povzbudivé slova, iba tými jej môžeme pomôcť.“

Velez-Zuzulová upozorňuje, že Vlhová je jedinou pretekárkou, ktorá doteraz cestovala do všetkých piatich dejísk pretekov Svetového pohára. Navyše v pozícii, s ktorou sa iba zoznamuje.

"Je líderkou celkového hodnotenia Svetového pohára a najlepšou lyžiarkou súčasnosti. Musí sa s tým zžiť. Je z nej cítiť obrovské sklamanie i únava.

Treba si uvedomiť, že má voľno len keď je v aute alebo v lietadle. Bude dôležité, aby čo najskôr zregenerovala," uzavrela 35-ročná expertka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní