Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Budeme o nej počuť, vraveli súperky. Vlhová oslavuje víťazné jubileum

Dnes by to bolo niečo nepredstaviteľné. Medzi mužmi ani nie, tam sa to stane aj niekoľkokrát za sezónu. Pri ženách je to však pri momentálnom rozložení síl utopistická myšlienka.

11.12.2020 17:59
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas obrovského slalomu v prvom obrovskom slalome v rakúskom Söldene.
debata

Na Slovensku vyvolal výkon Petry Vlhovej šok. Experti i pretekárky Svetového pohára v alpskom lyžovaní to však skôr považovali za zodpovedanie otázky času.

"Veľká gratulácia Peti, nemusela čakať na triumf vo Svetovom pohári tak dlho ako ja. A to je v jej podaní ešte len začiatok,“ vravela Veronika Velez-Zuzulová po slalome v Aare 13. decembra 2015.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Skončila v ňom šiesta, Vlhová zvíťazila. V nedeľu to bude presne päť rokov, čo sa radovala z premiérového víťazstva v elitnom seriáli. So štartovným číslom devätnásť…

"Je to pre mňa prekrásny deň. Prvé pódium a zároveň premierové víťazstvo vo Svetovom pohári… Lomcujú mnou emócie, ani neviem, čo mám povedať. Som z toho všetkého veľmi šťastná,“ vravela vtedy dvadsaťročná Vlhová pred mikrofónom Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

Potenciál videli aj súperky

Odvtedy do najbližších pretekov – dnes a zajtra ju čakajú v Courcheveli dva obrovské slalomy (od 9.30 prvé kolo, od 12.30 druhé, prenos vysiela RTVS) – sa výrazne posunula. Mentálne, fyzicky, výkonnostne. Nielen v technických disciplínach, ale aj v rýchlostných. Vo väčšine prípadov ide na štart s cieľom vyhrať či skončiť na pódiu.

Pred piatimi rokmi bola len zjavom pod vedením bývalého trénera Ivana Iľanovského. Talent však nestačí. Keď nepracujete dostatočne tvrdo a nerobíte správne rozhodnutia, dostane vás síce na výslnie, ale čoskoro z neho kvôli nedostatku pracovnej morálky spadnete späť na zem.

„Nepovedala som, že to bolo jedno z mnohých Petriných víťazstiev len tak. Všetky sme videli jej kvalitu. Vedela som, že je v nej obrovský potenciál. Nie je ľahké ho naplniť, ale Petre sa to darí,“ povedala Pravde Velez-Zuzulová.

Vo Svetovom pohári znela na počesť Vlhovej slovenská hymna už sedemnásťkrát. Na pódiu stála v 38 prípadoch. Premiéra však z pamäti nikdy nevymizne. Výhra o 59 stotín sekundy pred domácou Fridou Hansdotterovou bola veľmi cenná.

"Som šťastná z ďalšieho pódiového umiestnenia, ale Petra bola dnes skutočne veľmi rýchla. Myslím si, že o nej ešte budeme počuť,“ povedala Hansdotterová po pretekoch.

Chyba ju stála pódium

V marci 2019 ukončila kariéru. Dva obrovské slalomy v rade z Courchevelu si švédska stálica pozrie z pohodlia domova. Práve v tradičnom francúzskom dejisku Svetového pohára absolvovala jedny z posledných pretekov v oboch technických disciplínach. Zjazdovku v Savojských Alpách mala rada, rovnako ako Vlhová.

Jej výkony v obrovskom slalome majú v Courcheveli stúpajúcu tendenciu. Pred tromi rokmi bola na 28. priečke, pred dvomi skončila ôsma. Nechýbalo veľa a aj napriek zraneniu by sa vlani radovala z cenného víťazstva.

Štvrté miesto pre ňu síce bolo vtedy najlepším výsledkom v sezóne v obrovskom slalome, ale Vlhová bola v cieli nahnevaná. Nie div. Zranená siahala na prvé miesto, ale v závere urobila veľkú chybu a skončila na delenom štvrtom mieste s Nemkou Viktoriou Rebensburgovou.

„Pocity nie sú najlepšie, keďže štvrté miesto je trochu horšie. Urobila som obrovskú chybu v závere. Som nahnevaná, lebo ma stála pódium,“ vravela pre RTVS Vlhová.

„Boľavú nohu síce stále cítim, ale nezaoberám sa mojimi zraneniami a stavom môjho tela. Každú jazdu chcem ísť čo najlepšie, hoci som trochu zničená.“

Video

Odvtedy obsadila v štyroch obrovských slalomoch Svetového pohára postupne všetky tri pódiové umiestnenia. Predošlý ročník skvele zakončila a výborne začala nový. Momentálne je najlepšou lyžiarkou sveta.

„Očakávam pódiové umiestnenia. Petra má výbornú formu. Verím, že ju potvrdí a dosiahne také výsledky, ktoré potešia najmä ju,“ doplnila Velez-Zuzulová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová