Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Priateľky s Vlhovou? Najmä chcem byť rýchlejšia ako ona

Ešte nedávno ju prirovnávali k superhrdinke. K žene, ktorá stále víťazí a nič ju nezlomí. Lenže aj Mikaela Shiffrinová je iba človek. V uplynulých mesiacoch sa jej život obrátil naruby. Prišla o starú mamu i milovaného otca Jeffa. Letnú prípravu jej narušila pandémia a k tomu sa pridali problémy s chrbtom.

10.12.2020 17:13
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Petra Vlhová (vpravo) vedľa Mikaely Shiffrinovej po slalome v Levi.
debata (2)

„Nezabudla som lyžovať. Stále viem, ako byť rýchla. Okolnosti však spôsobili, že momentálne len dobieham zameškané,“ neskrýva Američanka.

Počas víkendu ju v Courcheveli čaká prvý obrovský slalom sezóny, v ktorom bude čeliť aj aktuálnej majsterke sveta v tejto disciplíne Petre Vlhovej.

Dobieha letné resty

Pre Shiffrinovú to budú len tretie preteky v sezóne. Minulý víkend vynechala super G v St. Moritzi (podujatie zrušili pre husté sneženie a silný vietor) a chýbala aj v Lechu, kde Vlhová ovládla paralelný obrovský slalom.

Voľba občasných štartov je súčasťou stratégie, ktorú si rodáčka z Colorada zvolila pre túto sezónu. Potvrdila, že sa bude sústrediť na technické disciplíny a rýchlostné pôjdu načas stranou.

Vlhovej triumfálny víkend v Levi Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas 1. kola slalomu v Levi.

„Nemá zmysel, aby som jazdila všetky trate. Nie teraz, nie v tejto sezóne. Slalom a obrovský slalom zostávajú prioritami. Cítim sa v nich najsilnejšia,“ vysvetľuje 25-ročná lyžiarka.

V medzisezónnom období trávi na snehu zvyčajne 60 dní. Obmedzenia v súvislosti s pandémiou spôsobili, že toto leto ich bolo len 20.

Navyše, zmeškala aj testovanie lyží a príslušenstva, ktoré je každoročne dôležitou časťou nastavenia na nový ročník.

Spomalil ju aj boľavý chrbát, pre ktorý vynechala úvod sezóny v Söldene. Namiesto súťaženia si rozložila tréningový kemp v štajerskom Reiteralme, kde dobieha resty.

„Čaká ma ešte veľa práce, ale som nadšená z toho, čo sa mi podarilo za uplynulé týždne. Cítim, že som na správnej ceste. Pomaly, ale isto sa dostávam do správneho tempa,“ vraví.

Veľký glóbus nie je ambícia

Savojské Alpy si pre svoj decembrový debut nevybrala náhodne. V Courcheveli sa jej zvykne dariť, vyhrala tam už štvoro pretekov. Fanúšikov i tak upozorňuje, aby od nej nemali vysoké očakávania.

„Na glóbusy budem musieť v tejto sezóne zrejme zabudnúť. Určujem si len reálne ciele. Nielen vzhľadom k sebe, ale aj z rešpektu ku konkurencii,“ zdôrazňuje trojnásobná víťazka celkového poradia SP.

Pozíciu najlepšej lyžiarky súčasnosti, ktorá jej patrila po uplynulé roky, od nej prebrala Vlhová. Suverénna Liptáčka má za sebou v tejto sezóne štyri štarty so skvelou bilanciou – tri výhry a jedno tretie miesto. Ako-tak jej zatiaľ konkuruje len Švajčiarka Gisinová.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

„Viaceré dievčatá majú sezónu rozbehnutú veľmi dobre, najlepšie určite Petra. Aktuálne do tejto skupiny nepatrím. Nebyť favoritkou v každých pretekoch bude pre mňa nová úloha. Verím, že z nej niečo vyťažím,“ želá si.

S Vlhovou ju spája dlhoročná rivalita. Sú v rovnakom veku, príťažlivé pre sponzorov, stoja za nimi tisícky fanúšikov. Shiffrinová spočiatku na svahoch dominovala, ale to už neplatí. Najtočivejšej disciplíne aktuálne kraľuje Slovenka, ktorá vyhrala posledných päť slalomov.

„Ak by sme mali odlišnú prácu alebo by sme sa spoznali za iných okolností, mohli by sme byť pravými kamarátkami. Petra má vlastnosti, ktoré oceňujem. Mám s ňou priateľský vzťah, ale predovšetkým chcem byť rýchlejšia ako ona. Aj taký je život športovca,“ prízvukuje Američanka.

Smútok a hnev

Priznáva, že jej srdce je stále zahalené smútkom. Po tragickej smrti Jeffa Shiffrina nestratila len otca, ale aj lekára, trénera a blízkeho priateľa.

Mikaela Shiffrinová s otcom Jeffom na snímke z... Foto: SITA/AP, Nathan Bilow
Mikaela Shiffrinová, Jeff Shiffrin Mikaela Shiffrinová s otcom Jeffom na snímke z novembra 2015.

„K životu aj lyžiarskej kariére sa nesmieš stavať polovičato, vravieval mi. Pokračujem aj preto, aby som naplnila jeho odkaz. Neskrývam, že niekedy sa na lyžovanie nemôžem naplno sústrediť,“ vraví.

Najviac jej chýbajú dlhé rozhovory, ktoré spolu viedli. Témou nebol len šport. „Vždy mi vedel poradiť. Mal svojský prístup, ku všetkému pristupoval s pokojom a chladnou hlavou. Som smutná, frustrovaná a niekedy až nahnevaná z toho, že už nie je medzi nami,“ tvrdí.

Negatívne udalosti, s ktorými sa musela vyrovnať v uplynulom období, ešte viac posilnili jej vzťah s matkou Eileen. Shiffrinová už dávnejšie uviedla, že mama ju pozná najlepšie.

Petra Vlhová vyhrala aj paralelný obrovský slalom Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (uprostred) po víťazstve v Lechu....

„Vie o mne všetko. Niekedy toľko, že je to až desivé… Zakaždým, keď sa na mňa pozrie, vie, ako sa cítim. Okrem toho ma vedie aj trénersky. Musím uznať, že lepšieho kouča nepoznám,“ povedala v rozhovore pre Pravdu v decembri 2017.

Ak pôjde všetko podľa plánu, do konca roka by chcela okrem podujatia v Courcheveli štartovať aj v Semmeringu. Lyžiarky sa tam rozlúčia s kalendárnym rokom slalomom a obrovským slalomom (28. – 29. decembra).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní