Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kde sa dvaja bijú, tretí trpí. Mocní sledujú Slovensko

Situácia v slovenskom lyžovaní pripomína boxerský ring.

08.12.2020 16:41
SR Bratislava financie vláda SLA Vlha BAX Foto: ,
Na snímke zľava v popredí otec slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej Igor Vlha, minister obrany SR Jaroslav Naď a minister financií SR Eduard Heger počas tlačovej konferencie k situácii v Slovenskej lyžiarskej asociácii 1. decembra 2020.
debata (2)

V jednom rohu stojí dosluhujúca Slovenská lyžiarska asociácia (SLA), v druhom nástupnícky Zväz slovenského lyžovania (ZSL) – a medzi nimi Športový olympijský a športový výbor (SOŠV) ako rozhodca a mediátor.

Súperi rozdávajú údery, vyhrážajú sa súdnymi spormi a žalobami. SOŠV sa snaží, aby konflikt čo najmenej zasiahol športovcov a zároveň si stráži reputáciu.

Pretože ak niečo Medzinárodný olympijský výbor neuznáva, sú to zásahy štátu a politikov do športu.

Siekel upozorňuje funkcionárov

Na pripomenutie stručné zhrnutie kauzy.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR minulý týždeň začalo konanie, ktoré má smerovať k odobratiu štatútu národného športového zväzu SLA. Kompetentní ju obviňujú z poškodzovania práv lyžiarov.

Na základe podnetu z ministerstva medzinárodná federácia FIS odobrala SLA právo registrovať športovcov na súťaže, túto úlohu dočasne prebral SOŠV.

SLA chce nahradiť ZSL, do ktorého prestúpila väčšina zjazdárov, vrátane Petry Vlhovej a bratov Žampovcov.

"Teší ma, že naša organizácia má dôveru na to, aby reagovala v situáciách, keď sa športovci cítia ohrození. Či už je to prípad Veroniky Velez-Zuzulovej, Petry Vlhovej, sestier Fialkových či reprezentantiek v synchronizovanom plávaní.

Na druhej strane chcem pripomenúť všetkým športovým funkcionárom, prečo vykonávajú prácu na zväzoch. Nemá ísť o napĺňanie osobných ambícií, ale o progres športovcov," zdôraznil prezident SOŠV Anton Siekel.

Olympijský výbor sa odmieta prikloniť na jednu či druhú lyžiarsku stranu. Jeho šéf na otázku Pravdy, či podľa neho boli porušené Vlhovej práva športovca, reagoval diplomaticky.

"Nie som kompetentný odpovedať, pretože nemám o takej činnosti vedomosť. Na to, aby sme boli objektívni, by tu museli sedieť obe strany.

Dávam si veľký pozor, aby vyhlásenia SOŠV smerovali k našej agende a aby sme neodsudzovali niekoho, o kom nemáme stopercentné informácie," upozornil.

Prezident Slovenského olympijského a športového... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Bratislava SOŠV SLA Situácia Brífing Siekel Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel počas utorkového brífingu s novinármi k situácii v slovenskom lyžiarskom hnutí.

Finančná kontrola

Ak si našinec myslí, že lyžiari húfne opúšťajú SLA a prestupujú do ZSL, tak sa mýli. Viaceré úseky SLA ako skoky na lyžiach, severská kombinácia či lyžovanie na tráve podporili súčasné vedenie suspendovanej asociácie.

Každopádne, jej kompetencie dočasne prebral SOŠV, ktorý prihlasuje pretekárov do súťaží pod hlavičkou FIS. Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba vraví, že hlavná ambícia výboru je daná.

"Našou prioritou je zabezpečiť, aby všetci slovenskí lyžiari – nielen Petra Vlhová – sa mohli zúčastniť na pretekoch.

Skúsim byť na chvíľu vtipný – túto úlohu sme prebrali minulý štvrtok a už aj muži (bratia Žampovci, pozn.) dosahujú kvalitné výsledky vo Svetovom pohári…," odľahčil situáciu Liba.

Na SLA aktuálne prebieha kontrola ministerstva financií. Ak potvrdí nezrovnalosti a peňažnú spreneveru, z ktorých asociáciu obviňujú niektorí členovia ZSL, bude to znamenať jej koniec.

Či sa tak stane, ukážu najbližšie týždne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #SLA #Anton Siekel #Igor Vlha #SOŠV #ZSL