Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zažil som likvidáciu zväzu. Doplatili na to kluby a mládež

Z vrcholového športu prešiel na funkcionársku stoličku. Napäté vzťahy medzi Úsekom alpských disciplín (ÚAD) a Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA) preto vníma už roky.

04.12.2020 19:50
debata
Michal Malák. Foto: TASR, Dušan Hein
Michal Malák Michal Malák.

„Hlavným problémom je finančné podvyživenie SLA,“ tvrdí šéf Bežeckého úseku (BÚ) SLA Michal Malák (40).

Čomu pripisujete odchod viacerých klubov alpského úseku zo SLA?

SLA združuje šesť olympijských športov a jeden neolympijský. Všetky majú iný pohľad na vlastný rozvoj a problematiku, čo prináša názorovú odlišnosť. Každý chce rozhodovať sám za seba, ale my máme väčšinové hlasovanie.

Zjazdárom sa nepozdáva postavenie v rámci federácie a ani rozdelenie financií. Sú to hlavné dôvody, prečo zo SLA vystúpili?

Hlavným problémom je finančné podvyživenie SLA. Pred desiatimi rokmi sme mali taký nízky rozpočet, že sa o rozvoji zimných športov na Slovensku ani nedalo hovoriť. Rozpočet celej SLA stačí len na jeden zimný šport, nie šesť.

Tu je potrebné sa zamyslieť a vytvoriť pre zimné športy lepšiu podporu zo strany štátu. Niekoľko členov ÚAD dlhodobo vytvára tlak na vedenie SLA. Je to priamo úmerné práve dosahovaným výsledkom. Vytvárajú negatívny obraz a odrádzajú sponzorov. Všetky spory by sa mali vyriešiť vo vnútri a nie v médiách.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

SLA vraj nedostatočne podporuje talenty. Aká je situácia medzi mladými bežcami?

Kvôli nedostatku financií nás so zabezpečením a podmienkami preskočili rozvojové krajiny. Situácia sa postupne zlepšovala a v dnešnej dobe sme vďaka projektu NLC Nordic mohli vytvoriť opäť konkurencieschopné prostredie na prípravu mládeže.

Máte obavy o lyžovanie na Slovensku ako také?

Osobne som zažil likvidáciu Slovenského lyžiarskeho zväzu a vznik SLA ako športovec pripravujúci sa na olympiádu. Neprajem nikomu, aby sa takáto situácia zopakovala. Najviac na to doplatili kluby a mládežnícke lyžovanie. Reprezentáciu a top tímy vtedy pokryl Slovenský olympijský výbor.

Štátny tajomník pre šport uviedol, že v najbližších dňoch by mali SLA odobrať štatút národného športového zväzu. Ako to vnímate?

Mrzí ma, že sa takáto vec stala v rozbehnutej sezóne. Zrejme tu nejde o šport, veď máme pred sebou úvodný vstup do kolotoča Svetového pohára v behu na lyžiach, majstrovstvá sveta, bojujeme o počet miesteniek na ZOH. Odobratie štatútu národného športového zväzu musí byť postavené na právnych základoch inak sa zo športu stane trhací kalendár.

Ak by sa novou asociáciou stal Zväz slovenského lyžovania, ako by ste k tomu ako šéf bežeckého úseku pristúpili?

O ZSL neviem takmer nič. Nikto ma neoslovil. Nepoznám stanovy, štruktúru, vedenie. Prezentujú sa čisto ako alpská alternatíva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SLA #Michal Malák