Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová politiku nerieši. Pred superťažkým víkendom nemá očakávania

Už neraz tam museli preteky zrušiť. Veľký vietor, príliš málo alebo priveľa snehu a bolo po švajčiarskej paráde. V St. Moritzi poriadne snežilo aj v piatok

04.12.2020 16:44
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (2)

V posledný deň, kedy sa Petra Vlhová chystala na ďalšie preteky vo Svetovom pohári alpských lyžiarok. Cez víkend ju od 11.30 čakajú dve súťaže v superobrovskom slalome.

Politiku nerieši

Nie najlepšie lyžiarske prostredie momentálne panuje na Slovensku. Na bielych svahoch sa síce zasnežuje, ale v zákulisí sa rozpadáva strešná organizácia – Slovenská lyžiarska asociácia (SLA). Časť zjazdárskeho úseku sa pridala k Zväzu slovenského lyžovania (ZSL).

Za jeho vznikom v roku 2016 stoja Timotej Zuzula, Tomáš Žampa a Igor Vlha – otcovia úspešných slovenských reprezentantov. Posledný z nich v pondelok informoval, že zo SLA prestúpil do ZSL aj Ski Team Vlha.

„K týmto problémom sa nebudem vyjadrovať. Som typ človeka, ktorý tieto veci vôbec nerieši. Je to politika, ktorá ide mimo mňa. Sústredím sa na lyžovanie. Teším sa však, že sa to pohlo, najmä kvôli mládeži. Ja už totiž mám nejaké zázemie, ale môže to pomôcť do budúcnosti, aby sme mali ďalších lyžiarov,“ povedala Vlhová vo videu, ktoré médiám sprostredkoval jej brat a manažér Boris.

Obaja už toho v St. Moritzi zažili mnoho. Poďme pekne po poriadku…

Prvýkrát tam Liptáčka v rámci elitného seriálu jazdila pred štyrmi rokmi. V slalome pokazila druhé kolo a obsadila osemnástu priečku. O necelý rok to už bola iná pieseň. Chýbali stotiny, aby vo švajčiarskom mestečku znela tá najslávnejšia v slovenčine.

Nad Tatrou sa blýska…

Strieborná medaila v tímovej súťaži spolu s Veronikou Velez-Zuzulovou, Matejom Falatom a Andreasom Žampom bola obrovským šokom celých majstrovstiev sveta 2017. Po eufórii však prišlo Vlhovej slalomové sklamanie. Od bronzu ju delilo 14 stotín sekundy. Zaujímavosťou je, že v St. Moritzi vyhrala v predošlej sezóne paralelný slalom. Získala tak kľúčových sto bodov v úspešnom boji o malý krištáľový glóbus.

„Bola som tu už veľakrát, ale super G som tu ešte nešla. Raz som tu bola na štarte, ale zrušili to po prehliadke. Svah nepoznám dokonale. Pôjdem v podstate do neznáma, pretože som nikdy nešla superobrovský slalom na tejto zjazdovke,“ pripomenula Vlhová.

Petra Vlhová vyhrala aj paralelný obrovský slalom Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (uprostred) po víťazstve v Lechu....

Na dlhé lyže preladila rýchlo

Je vo vynikajúcej forme i pohode. Nie div. Získať 360 bodov zo 400 dostupných je skvelý výsledok. O to ľahšie sa jej prepínalo z krátkych lyží a oblúkov do tých dlhých.

„Preladiť zo slalomu na superobrovský slalom sa podarilo veľmi dobre a rýchlo. Prvý deň bol trochu iný, sú to dlhšie lyže. Postupne som získala istotu a potom to už bolo lepšie,“ ozrejmila.

Dvadsaťpäťročná zverenka Livia Magoniho prvýkrát v kariére otvorene ohlásila útok na veľký krištáľový glóbus. Ruka v ruke s týmto snom ide aj neľahká povinnosť. Jazdiť všetky disciplíny. Kým v technických momentálne lepšiu zjazdárku nenájdete, v rýchlostných je stále iba elévkou.

„Mala som málo času na prípravu. Nejazdím to často. V rýchlostných disciplínach sa cítim dobre. Keď idem na dlhé lyže, nehovorím si: Preboha, teraz sa budem báť… Mám z nich dobrý pocit. Potrebujem sa však "vypretekať“, rovnako ako v klasickom či obrovskom slalome," vysvetľuje Vlhová.

Cenné skúsenosti získala v predošlom ročníku. Vtedy však začala rýchlostné disciplíny jazdiť až v januári. Aj napriek tomu Vlhová skončila v hodnotení superobrovského slalomu na 14. mieste. Na zisk 119 bodov jej pritom stačili len troje preteky.

„V rýchlostných disciplínach sú moje ambície rozdielne. V slalome či obráku som favoritka, ale tu je to iné. Nemám žiadne očakávania. Je to o tom, aby som sa cítila dobre a podala kvalitný výkon. Uvidíme, ako to dopadne,“ doplnila Vlhová.

Dvakrát bola na dlhých lyžiach blízko k pódiu. Dožičí jej St. Moritz ďalší nepoznaný pocit a veľký úspech?

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová