Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Spor medzi SLA a Husárom eskaluje. Politik tvrdí, že asociácia klame

Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky nesúhlasí s tvrdením predstaviteľov Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA), že konaním ministerstva je reálne ohrozený štart najlepších slovenských snoubordistov Klaudie Medlovej a Samuela Jaroša na podujatiach Svetového pohára, ale aj mladých pretekárov v zjazdovom lyžovaní na FIS pretekoch v Taliansku.

04.12.2020 09:30
Nemecko Alpské lyžovanie SP Super G ženy Foto: ,
Ilustračné foto
debata (8)

„Čo sa týka mladých zjazdárov, oni mali možnosť už dávno ich prihlásiť. Finálny termín bol 30. november, čiže dnes sa to už ani nedá. To je v rozpore s tvrdením SLA,“ reagoval Husár pre RTVS.

V súvislosti so snoubordistami Medlovou a Jarošom poznamenal, že aj v tejto situácii je to, čo hovorí SLA, minimálne zavádzajúce. „V tomto prípade je finálny termín prihlášky 5. december do polnoci, ale ide len o predbežnú prihlášku. Záverečná prihláška je, myslím si, spojená so začiatkom januára,“ informoval Husár.

Po tom, čo sa ministerstvo školstva rozhodlo odobrať SLA štatút národného športového zväzu, slovenské lyžovanie bude po dohode s Medzinárodnou lyžiarskou federáciou (FIS) dočasne patriť pod správu Slovenského olympijského a športového výboru. A to až dovtedy, kým FIS neuzná nový národný športový zväz, ktorý by reprezentoval záujmy lyžiarskej rodiny na Slovensku. Husár vysvetlil, kto bude dočasne prihlasovať slovenských reprezentantov v zimných športoch na preteky, keďže SLA už na to nebude mať nárok.

„Zrejme už od piatka rána preberá možnosť elektronickej registrácie pretekárov Slovenský olympijský a športový výbor. Kým sa vec nevyrieši, bude to pravdepodobne procesovať športový riaditeľ Roman Buček,“ oznámil štátny tajomník pre šport.

SLA v tejto súvislosti ešte vo štvrtok vydala tlačovú správu, podľa ktorej štátny tajomník Husár svojím konaním hrubo zasiahol do práv 66 reprezentantov aj 86 členov talentovanej mládeže, ktorí sú zneistení, čo majú robiť.

„Majú vrchol prípravy pred majstrovstvami sveta a doteraz nie je isté, kto bude zabezpečovať prihlasovanie a ich účasť na pretekoch. Takisto sa to týka aj reprezentantov, ktorí sa nemôžu zúčastniť na pretekoch FIS. Okrem Petry Vlhovej sa všetci stali rukojemníkmi Zväzu slovenského lyžovania a štátneho tajomníka MŠVVaŠ,“ znie stanovisko SLA.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #SLA #Ivan Husár