Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zuzulovci si prešli peklom. Veria v šťastný koniec

Hrozby kvôli nepodpísanému štatútu reprezentanta. Neprihlásenie na preteky. Zdržiavanie platieb na prípravu. Dokonca slzy lyžiarky na tlačovej konferencii, ktorú pod svoje krídla mohli vziať veľmoci alpského lyžovania.

03.12.2020 05:00
Timotej Zuzula Foto: ,
Timotej Zuzula s dcérou.
debata (13)

Toto všetko sa v slovenskom lyžovaní už odohralo. Situácia, ktorá v ňom však vládne momentálne, je bezprecedentná.

Pod Tatrami sú aktuálne dva subjekty, ktoré chcú zastrešovať slovenských lyžiarov.

Slovenská lyžiarska asociácia (SLA), ktorú Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) prijala za svojho člena naposledy pred šiestimi rokmi a Zväz slovenského lyžovania (ZSL) – novú alternatívu, ktorej sa doterajšia vláda SLA nepáčila.

"Vnímam vznik nového hnutia pozitívne. V slovenskom lyžovaní nikdy nebol žiadny systém.

Je načase nejaký vytvoriť a povedať si, že aj štát a zväz vychoval nejakého elitného slovenského lyžiara a nielen súkromné rodinné podniky. Keď budú správni ľudia na správnom mieste, môžeme sa toho dožiť," vraví Veronika Velez-Zuzulová.

Zrelá na psychiatriu

Bývalá slovenská reprezentantka a dnes lyžiarska expertka si podľa vlastných slov vytrpela s SLA svoje.

Neobáva sa však, že by niečo podobné ako jej, mohli spraviť aj súčasnej líderke Svetového pohára Petre Vlhovej.

Dvadsaťpäťročnú Liptáčku, ktorá so svojím tímom z SLA vystúpila, čakajú cez víkend dva superobrovské slalomy v St. Moritzi v rámci Svetového pohára.

Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová. Foto: SITA, Brano Bibel
Zuzulová, Vlhová Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová.

„Nemalo by dôjsť k tomu, že ju neprihlásia na preteky ako mňa. Verím, že by si to druhýkrát nedovolili spraviť. Nebolo by ideálne, keby sa jej to stalo v tomto momente, keď ma sezónu parádne rozbehnutú,“ reaguje Velez-Zuzulová.

Ako si spomína na prieky medzi jej tímom a SLA?

"Bolo to viac ako peklo. Verejnosť ma vtedy vnímala veľmi negatívne. Brali ma za tú zlú, lebo zväz mal vždy na všetko odpoveď.

Cítila som veľkú ťažobu. Vtedy by mi nepomohol ani mentálny tréner, to bolo rovno na psychiatriu…," nehľadá servítku rodená Bratislavčanka.

V roku 2012 zavítala do Kranjskej Gory. Známe stredisko neďaleko slovinsko-rakúskych hraníc je tradičným dejiskom pretekov Svetového pohára. Velez-Zuzulová v ňom však zažila netradičnú situáciu.

„Prišla som tam deň pred pretekmi. Novinári mi volali, lebo mali informáciu o tom, že nebudem štartovať… Moja kariéra nebola len o bránkach, ale aj politických ťahaniciach,“ pokračuje Velez-Zuzulová.

Tridsaťpäťročná víťazka piatich pretekov Svetového pohára napriek všetkému na lyžovanie nezanevrela.

„Po tom všetkom by som asi mala lyžovanie nenávidieť. Stále je to však môj život,“ dopĺňa. Vie si predstaviť, že by ho zasvätila aj funkcionárčeniu?

„Zatiaľ som nedostala takúto ponuku. Ak niekto bude mať záujem, lyžovaniu rada pomôžem. Určite nepoviem nie,“ uzatvára Velez-Zuzulová.

Timotej Zuzula a lyžiarka a jeho dcéra Veronika... Foto: TASR, Branislav Račko
Timotej Zuzula, Veronika Velez - Zuzulová Timotej Zuzula a lyžiarka a jeho dcéra Veronika Velez - Zuzulová.

Ľady sa pohli

Pomocnú ruku by rád podal aj jej otec Timotej Zuzula. Funkcionársku stoličku však zatiaľ odmieta.

„Tréneri by nemali byť zároveň aj funkcionármi. Potom zanedbávate jedno alebo druhé. Pri práci a záväzkoch, ktoré momentálne mám, to nie je možné. Keby však prišla zaujímavá ponuka, zvážil by som ju,“ vysvetlil Zuzula.

Jeden zo spoluzakladateľov Lyžiarskej akadémie Veroniky Velez-Zuzulovej bol skeptický, že príde radikálny krok smerom k zmene pomerov v slovenskej lyžiarskej obci.

„Neveril som, že sa niečo udeje. Ľudia, ktorí predtým boli na ministerstve školstva, nemali záujem riešiť situáciu v športe, ktorý robí Slovensku dobré meno vo svete. Niečo sa zmenilo, ľady sa pohli,“ zamýšľa sa Zuzula.

História podľa neho ukázala, že pod Tatrami sú veľké talenty. Verí, že sa raz dočká aj príkladu, keď svetového lyžiara vychová asociácia s pomocou štátu a nie nezlomní rodičia.

„Keď to dokázali Žampovci, Vlhovci a aj Veronika, určite sme na Slovensku schopní vychovať svetových lyžiarov. Navyše, Petra je najlepšou lyžiarkou, aká sa na Slovensku narodila,“ konštatuje Zuzula.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Timotej Zuzula #SLA #alpské lyžovanie