Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Z priemernej Rusky je zrazu hviezda. Severanom sa to nepozdáva

Nie je žiadnou výnimkou, keď nejaký športovec v novej sezóne výkonnostne "vystrelí". Ale až takto?

02.12.2020 11:00
Tatiana Sorinová Foto: ,
Tatiana Sorinová.
debata (67)

A po ročnej pauze? Ruská bežkyňa na lyžiach Tatiana Sorinová šokuje. Nad jej výsledkami mnohí krútia hlavou.

Meno Sorinová je v bielej stope novinkou – 26-ročná rodáčka zo Sibírskeho Ťumenu totiž ešte donedávna používala svoje dievčenské priezvisko Alešinová.

Nuž, ale to bola iba priemerná pretekárka, ktorá nikdy nedosiahla veľký výsledok. Jej životným maximom bolo 15. miesto zo šprintu v Planici.

V aktuálnej sezóne je to však iná pretekárka – začala 13. miestom, pokračovala štvrtým a naposledy sa pozerala na chrbát už iba nórskej legende Therese Johaugovej.

Mimochodom, Sorinová patrí medzi tie ruské bežkyne, ktorým vedenie miestneho zväzu odporučilo v neolympijskej sezóne otehotnieť, aby im materstvo nehrozilo priamo pod piatimi kruhmi. Ruska poslúchla, vlani preto pauzovala a teraz sa vrátila vo veľkom štýle.

„Ešte pred dvomi rokmi by som si myslela, že je nereálne, aby som útočila na Johaugovú. Vôbec som nechápala, že je možné behať tak rýchlo. Ale teraz som zistila, že keď odovzdám maximum, veľmi nestrácam,“ radovala sa v rozhovore pre ruský denník Sport Express.

Otázniky sú na svete…

"Ako dobre vieme, ruské lyžovanie má v posledných rokoch obrovský problém s dopingom. A keď vezmeme do úvahy, v akom stave je momentálne antidopingový systém, je veľmi ťažké uveriť výsledkom, ktoré sa zdajú až príliš dobré na to, aby boli poctivé.

Obzvlášť tento rok je šport veľmi zraniteľný. Pandémia takmer znemožnila kontrolórom odoberať náhodné vzorky u pretekárov, niekde sa prestalo testovať úplne. Jedným takým miestom je Rusko," napísal švédsky denník Expressen.

Šéfka ruského behu na lyžiach Jelena Välbeová odmietla komentovať obvinenia z dopingu, no autora článku Ludviga Holmberga označila pre RT.com za idiota:

„Nebudem komentovať články napísané idiotmi. Už vôbec nie tie, ktoré boli zverejnené v bulvárnej tlači.“

Sorinovej manžel Jegor sa na provokatívnom článku pobavil. Podľa neho bol jediným dopingom, ktorý motivoval jeho manželku, novonarodené dieťa.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Егор Сорин (@esorin1985)

"Drahý Ludvig, ďakujeme vám za to, že sme sa tak dobre zasmiali. Nevieme, čo fajčíte, ale musí to byť niečo poriadne silné.

U nás na Sibíri ste vždy vítaní a môžete tu s nami zostať, aby ste mohli sledovať, ako žijeme a trénujeme.

Mimochodom, v kočíku je náš skutočný ‚doping‘, naša dcéra, ktorá má dnes deväť mesiacov," reagoval v utorok na Instagrame Sorin.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatiana Sorinová