Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Konečne, reaguje Zuzula. Hliničan má obavy

Reakcie na situáciu ohľadom Slovenskej lyžiarskej asociácie (Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR je odoberá štatút národného športového zväzu).

01.12.2020 17:08 , aktualizované: 17:58
Timotej Zuzula Foto: ,
Timotej Zuzula.
debata

Stanovisko Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV): "Tak, ako niekoľkokrát v minulosti, aj dnes sa stavia Slovenský olympijský a športový výbor ako strešná organizácia športu na stranu športovcov – lyžiarov.

Nie je to tak dávno, čo sme podporili lyžiarku Veroniku Velez Zuzulovú, sestry Ivonu a Paulínu Fialkové či akvabelu Viktóriu Reichovú. Je našou povinnosťou podporovať slovenských športovcov a vytvárať im vhodné podmienky na ich profesionálny športový rast a na úspešnú reprezentáciu Slovenska na domácich aj svetových podujatiach.

Aktuálna situácia v Slovenskej lyžiarskej asociácii je prirodzeným vyústením dlhodobých sporov medzi športovcami a športovými funkcionármi. V nadchádzajúcom období bude našou prioritou dôsledne analyzovať príčiny tohto nelichotivého stavu v SLA s cieľom zjednať nápravu.

Pre stabilitu športovcov – lyžiarov, ktorí sú na začiatku zimnej športovej sezóny, bude dôležité vyslať jasný a pozitívny signál, že športové hnutie na čele so SOŠV je na ich strane. Urobíme všetko preto, aby vyhral predovšetkým šport, ale nemôžeme dlhodobo nahrádzať národný športový zväz, ktorý je zodpovedný za rozvoj športového odvetvia.

Ubezpečujeme športovú verejnosť, že bude našou prioritou riešiť súčasný stav tak, aby vzniknutá situácia nijako neohrozila Petru Vlhovú a ďalších reprezentantov SR. Slovenský olympijský a športový výbor v tejto súvislosti už ponúkol Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR i splnomocnencovi vlády SR Karolovi Kučerovi súčinnosť pri riešení tejto situácie v duchu platnej legislatívy, osobitne Zákona o športe.

Komunikujeme so všetkými zainteresovanými stranami. Generálny sekretár SOŠV Jozef Liba je v kontakte s viceprezidentom Medzinárodnej lyžiarskej federácie FIS Romanom Kumpoštom. O ďalších krokoch budeme samozrejme verejnosť včas informovať."

TV Pravda: Splnomocnenec vlády pre šport Karol Kučera a otec Petry Vlhovej Igor reagujú na momentálnu situáciu v slovenskom lyžovaní a odobratí štatútu národného lyžiarskeho zväzu Slovenskej lyžiarskej asociácii.

Video

Timotej Zuzula, otec a tréner Veroniky Zuzulovej, bývalej lyžiarskej reprezentantky a priekopníčky elitných výsledkov vo Svetovom pohári: "Trvalo to dosť dlho. Nepamätám si už, kedy sme na to prvýkrát upozorňovali, bol som asi sám. Bolo načase, trvalo to 15 rokov. Veronika na to najhoršie doplatila, nemohla štartovať, neprihlásili ju na dvoje pretekov.

Napriek tomu sa stále nič nedialo. Priznám sa, som z toho prekvapený, nevedel som, čo sa deje, čo to naštartovalo. Zo SLA som odišiel pred dvoma rokmi, celý život lyžujem, viem, ako by malo lyžovanie vyzerať. Nechcel som byť v organizácii, ktorá devastuje lyžovanie na Slovensku.

V demokracii sa musí menšina prispôsobiť väčšine. Lenže v športe sú reprezentanti, ktorí predstavujú kvalitu, menšinou a tá bude vždy prehlasovaná väčšinou, kvantitou. Ak sa vagabundi, ktorých je kvantita, dohodnú, tak menšinu vždy prehlasujú. Budú tých najlepších devastovať a držať pod krkom, ako budú chcieť a ešte si k tomu upravia zákony.

Tento štát dosiaľ neriešil, že by tu mal byť záujem o reprezentáciu, skrátka iba kŕmil peniazmi organizáciu, ktorá robila antiprogram proti reprezentácii SR. Konečne to ľuďom došlo, asi ich niekto osvietil, na to potrebovali dosť veľa rokov, aby pochopili, o čo tu ide. Je to hanba všetkých tých, ktorí riadili šport na Slovensku."

Marek Hliničan, predseda úseku snoubordingu SLA: "Sme rozčarovaní, sklamaní a smutní z tohto rozhodnutia. Veci v snoubordingu boli zo strany SLA nasmerované dobre, máme veľa mladých talentov, s ktorými pracujeme a ktorí sa javia, že by v budúcnosti mohli robiť dobré výsledky.

Obávam sa, aby jeden úsek neovládol celú SLA, ako tomu bolo v minulosti. Nerozumiem tomuto kroku, podľa mňa to nie je logické rozhodnutie. Ide sa rušiť celá SLA, v ktorej je zastrešených sedem športov.

Na Slovensku je možné všetko, aj keď pravda je niekde inde. Nemôžeme však byť ovládaní jedným športom. Nepáči sa mi to a nemám z toho vôbec dobrý pocit."

Michal Malák, predseda bežeckého úseku SLA: "Na sústredení v Davose nemáme momentálne veľa informácií, ani nikto s nami túto vec nekonzultoval. Nie je mi však jasné, na základe čoho by mali SLA odobrať štatút, keďže sa nezistili žiadne porušenia pravidiel a všetky kontroly i trestné oznámenia dopadli v prospech SLA.

Máme tu právny štát a Zákon o športe a odoberať štatút na základe toho, že niekto sa rozhodne odísť z SLA, sa mi zdá zvláštne. Je otázne, či štatút národného športového zväzu bude odobratý zákonne.

Vnímam to ako veľmi nešťastné riešenie, s nami ako zástupcami bežeckého lyžovanie to nikto neriešil a neviem, či vôbec niekto aj počúva iné športy ako iba zjazdové lyžovanie. Z môjho pohľadu je to boj o moc. O takýchto veciach musí rozhodovať konferencia SLA a niektorí asi nerešpektujú jej výsledky.

Niekto tu chce šmahom ruky zrušiť prácu, ktorá sa tu niekoľko rokov postupne tvorila a posúvala lyžovanie dopredu. Zjavne sa to niektorým jednotlivcom nepáči a robia obštrukcie a toto vidím ako obštrukciu v snahe zlikvidovať SLA a dostať moc od iných rúk. My ako bežecký úsek stojíme za vedením SLA.

Vnímali sme rozpory vždy iba v rámci úseku alpských lyžiarov. Zjazdári chcú zmenu a asi sami rozhodovať o všetkom, preto by možno bolo ideálne riešenie pre všetkých, keby dostali šancu vytvoriť si samostatný zväz.

Pretože likvidovať SLA a brať jej štatút národného športového zväzu bez nejakého prešľapu alebo pochybenia, je v právnom a demokratickom štáte dosť netradičné. Zdá sa mi divné, že niekto chce rozhodnúť o nás bez nás. Som z týchto informácií rozčarovaný."

debata chyba
Viac na túto tému: #Timotej Zuzula #Slovenská lyžiarska asociácia #Marek Hliničan