Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nechýbalo veľa a Žampa by zabodoval. Rakúsku šou vyhral jeden z favoritov

Francúzsky lyžiar Alexis Pinturault zvíťazil v piatkovom paralelnom obrovskom slalome Svetového pohára. V rakúskom stredisku Lech-Zürs zdolal vo finále Nóra Henrika Kristoffersena, v súboji o tretie miesto si Nemec Alexander Schmid poradil s domácim Adrianom Pertlom.

27.11.2020 19:21
Alexis Pinturault Foto: ,
Alexis Pinturault.
debata

Slovenský reprezentant Adam Žampa obsadil v kvalifikácii 44. pozíciu a neprebojoval sa do hlavnej súťaže. Dvadsaťdeväťročný Pinturault si pripísal jubilejný 30. triumf v pretekoch SP, premiérový v paralelnom obrovskom slalome, v ktorom sa doteraz najlepšie umiestnil na treťom mieste v decembri 2018 v talianskej Alta Badii.

Najrýchlejší v predpoludňajšej kvalifikácii bol Nemec Stefan Luitz (45,77 s), o tri stotiny sekundy za ním zaostal Pinturault, o 0,07 s Schmid.

Vo večernej šestnásťčlennej hlavnej súťaži však Luitz prehral vo štvrťfinále s Kristoffersenom a skončil na siedmej priečke. V semifinále Pinturault vyradil Schmida a Kristoffersen zdolal Pertla.

V úvodnej finálovej jazde využil Francúz rýchlejšiu modrú dráhu o 16 stotín. Jeho nórsky súper vyštartoval do druhej jazdy promptne, no Pinturault zabral v prostrednej pasáži a tesný náskok si udržal až do cieľa, kde finišoval s 11-stotinovým náskokom. Kristoffersen si vyrovnal svoje maximum v tejto disciplíne, druhú pozíciu obsadil aj v decembri 2017 v Alta Badii.

Tridsaťročný Žampa ako jediný Slovák na štarte dosiahol v súčte dvoch kvalifikačných jázd čas 47,04 sekundy a nezmestil sa ani do bodovanej tridsiatky do celkového poradia SP.

Na Luitza mal manko 1,27 s, za posledným postupovým šestnástym miestom Francúza Mathieua Faivrea zaostal o 73 stotín. Tridsiaty Michael Matt z Rakúska, ktorý si pripísal bod do celkového hodnotenia prestížneho seriálu, bol od Žampu rýchlejší o 0,34 s.

„Druhé podujatie SP v sezóne mi nevyšlo podľa predstáv. V prvej jazde ma chyba na štarte stála priveľa času a v druhej som stratu už nedobehol, nakoniec o 0,34 sekundy za top30. Späť na tréning a už sa teším na ďalšie preteky na budúci týždeň,“ uviedol Žampa na svojom instagramovom profile.

debata chyba
Viac na túto tému: #Adam Žampa #Henrik Kristoffersen #Alexis Pinturault