Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slalom je vyrovnanejší, Shiffrinovej asi chýba motivácia. Vlhová dozrela

Mikaele Shiffrinovej možno chýba motivácia. Talianky na tom nie sú tak dobre, ako očakávala. Švédky sa dostali do neférovej situácie. Slalom je vyrovnanejší, ako sme boli zvyknutí.

27.11.2020 15:13
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová sa teší z triumfu v paralelnom obrovskom slalome v Lechu.
debata (3)

Nová sezóna Svetového pohára alpských lyžiarok sa naplno rozbehla. A Jana Gantnerová ml. (31) si ju užíva. „Petra Vlhová to má výborne rozbehnuté,“ tvrdí bývalá slovenská reprezentantka.

Ako sa vám pozdáva nová sezóna Svetového pohára?

Najpodstatnejšie zistenie je, že Petra je vynikajúco pripravená. V Söldene to v prvom kole vyzeralo hocijako, ale druhé kolo a tri výhry za sebou ukázali jej kvalitu. Ukázalo sa aj jej víťazné mentálne nastavenie. Slalomy v Levi boli vyrovnanejšie ako sme zvyknutí, konkurencia je kvalitnejšia. Vieme o čosi viac aj o jej súperkách.

Mrzí ma, že v Levi nemohli štartovať Švédky aj napriek tomu, že mali negatívne testy – čo nám ukazuje smerovanie celej sezóny, ktorá môže byť popretkávaná takýmito problémami. Chcelo by to férovejší prístup. Talianky prekvapujúco nevstúpili do sezóny ani zďaleka tak dobre ako som čakala. Pravdou však je, že paralelný slalom je lotéria a klasický, ktorý sa šiel v Levi, nie je ich šálka kávy. Nepresvedčila ma ani Mikaela Shiffrinová.

Vlhovej triumfálny víkend v Levi Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas 1. kola slalomu v Levi.

Prečo?

Ukázala nevýrazný výkon, chýbal mi v tom život. Takto však jazdila už pred tragickou smrťou otca. Už nemá takú radosť z výhry, ako sme to u nej videli v minulosti. Naopak, Petre nechýba, sympaticky sa teší z každej podarenej jazdy a výsledku. Spomínam si, že ešte keď som jazdila ja, hovorilo sa, že v 25 rokoch Shiffrinová skončí a bude študovať za lekárku…

Vo štvrtok zavŕšila Vlhová víťazný hetrik. Po pretekoch však bola totálne vyčerpaná. Čím to je?

Je to veľmi únavné. Veľa kôl v krátkom časovom slede a viac ako hodinu treba mať našponované nervy. Navyše, vedľa vás ide súperka, ktorú vnímate, čo je tiež veľká zmena. Je skvelé, že Petra má sto bodov a ďalšiu výhru. Ukázala veľkú mentálnu silu.

Od roku 2015, keď vyhrala prvé preteky, do dnes, urobila obrovský progres. Dozrela, z pretekárky je profesionálka. Nepanikárila, keď bola súperka pred ňou. Nikdy však nebudem veľkou fanúšičkou paralelných disciplín. Mali zostať exhibíciami ako v minulosti. Sú to preteky hop alebo trop.

Do Lechu sa presunula súkromným lietadlom. Mohlo jej to pomôcť?

Určite. Nestrácaš čas, netrmácaš sa hodiny autom, si rýchlejšie na mieste a môžeš ušetrené hodiny venovať regenerácii. V tejto dobe tým navyše výrazne eliminovala riziko nákazy koronavírusom.

Je to aj psychický aspekt. Petra iste vníma, že si ju jeden z partnerov váži natoľko, že jej ponúkne presun súkromným lietadlom, a tak urobí všetko pre to, aby dosiahla čo najlepšie výsledky. Možno to vyzerá ako luxus, ale je to aj dobrá cesta k zisku veľkého glóbusu.

Petra Vlhová vyhrala aj paralelný obrovský slalom Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (uprostred) po víťazstve v Lechu....

Videli sme ju v jej troch najsilnejších disciplínach a má 360 bodov zo 400 možných. Bude kvôli skvelému štartu do sezóny v rýchlostných disciplínach viac v pohode alebo skôr pod tlakom?

Priestor na kalkulácie tam je, ale ako poznáme Petru, žiadne nebudú. (úsmev) Ona nejde preteky proti súperkám alebo len „na istotu.“ Chce jazdiť tak, ako vie. Je na dobrej ceste, ale aj z jej slov cítiť, že doteraz získané body nepreceňuje.

Môžeme teda čakať, že v najbližších pretekoch – 5. a 6. decembra v St. Moritzi – bude v superobrovských slalomoch poškuľovať po víťazstve?

V predošlej sezóne ma príjemne prekvapila. Bansko je technickejšia zjazdovka, Garmisch-Partenkirchen patrí k najnáročnejším v celom kalendári. Vyrovnala sa s tým bravúrne. Očakávam od nej, že sa určite pozrie aj na stupne víťazov. Veľmi sa na to teším.

Bude patriť do okruhu favoritiek v každých pretekoch?

Tréner Livio Magoni má s ňou jasný plán. Každý ročník čosi pridajú, teraz už pôjdu všetko. Je to dobrý krok. Magoni vie, čo robí. V sezóne 2012/13 získala jeho zverenka Tina Mazeová rekordný počet bodov – 2414. Dôležitá bude regenerácia a kvalitnejší tréning. Na prípravu už nebude mať toľko času, ako v minulosti. Cieľ je jasný. Získať veľký glóbus.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2020/2021