Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Modrá je dobrá. Skúsenej Vlhovej priniesla víťazný hetrik

Brány na paralelných súťažiach sa stavajú podľa GPS. Aj napriek tomu nie je na zjazdovke možné postaviť dve úplne identické trate. Čo už - keď sa nedá, tak sa nedá...

27.11.2020 10:37
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová pózuje s trofejou na najvyššej pódiovej priečke po paralelnom obrovskom slalome.
debata

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) sa preto rozhodla, že od sezóny 2020/21 sa vo Svetovom pohári bude každá fáza súťaže jazdiť dvakrát. Raz pôjdu pretekárky v červenej, druhýkrát v modrej dráhe. Férovejší formát i neschopnosť postaviť dve rovnaké trate priniesli vo štvrtok v Lechu viacero prekvapení. A aj víťazný hetrik Petry Vlhovej.

"Som šťastná, ale aj zničená. Som rada že si to diváci obľúbili, ale ja moc nie. Hodinu a pol musím byť koncentrovaná na každú jazdu. Bola som zo všetkého zadýchaná a povedali mi, že o minútu mám štartovať.

Bolo to náročné, ale napokon som šťastná, že som vyhrala," radovala sa pre RTVS Vlhová, ktorá vo finále zdolala prekvapenie pretekov – Američanku Paulu Moltzanovú.

Potešili ju nové pravidlá

V tesnom súboji rozhodujú detaily a hlava. Medzi 21 bránkami paralelného obrovského slalomu v Lechu nechýbalo veľa, aby Vlhová vypadla už pred bránami finále.

Petra Vlhová vyhrala aj paralelný obrovský slalom Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (uprostred) po víťazstve v Lechu....

V osemfinále s Češkou v holandských farbách Adrianou Jelínkovou postúpila o štyri stotiny sekundy, rovnako aj vo štvrťfinále proti Federice Brignoneovej z Talianska. Semifinále bolo ešte tesnejšie. V súboji so Sarou Hectorovou bola Vlhová rýchlejšia len o jednu stotinu sekundy.

Jediná Švédka v štartovom poli tomu spočiatku ani neverila a radovala sa z postupu. Vo všetkých troch spomínaných fázach vyraďovacieho pavúka začínala Vlhová v pomalšej červenej dráhe. Zakaždým zaostávala, ale všetky manká v modrej trati dokázala zvrátiť vo svoj postup.

„Modrá strana bola rýchlejšia ako červená a to najmä v spodnej časti. Ako keby boli brány menej zatočené a tým pádom ten, kto tam išiel, nabral väčšiu rýchlosť do cieľa. Ale ja sa teším, že sú takéto nové pravidlá a ide sa na dve kolá a trate sa vymenia. Takto je to fér,“ povedala Vlhová pre TASR.

Vo finále sa roly vymenili. Ostrieľaná Vlhová začala v modrej línii lepšie ako novicka Moltzanová. Dvadsaťšesťročná rodáčka z Minneapolisu stratila 21– stotín sekundy. Maximálna snaha i miera rizika v odvete priniesli pád a už 17. víťazstvo víťazstvo vo Svetovom pohári.

„Bola som si vedomá, že musím ísť každú jazdu naplno. Lebo keby prišlo jedno zaváhanie, bola by som raz-dva v hoteli,“ dodala 25-ročná lyžiarka.

Nevie, kde bude trénovať

Vlhová ešte nikdy takto nevletela do sezóny. Zo 400 možných bodov získala 360. Pred druhou Švajčiarkou Michelle Gisinovou zvýšila náskok na 185 bodov. Mikaela Shiffrinová, ktorá neštartovala a uprednostnila tréning, stráca 235 bodov.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

„To, že tu chýbala Mikaela, je jej rozhodnutie. Má svoj rozum a myslenie, ona vie najlepšie, čo potrebuje. Preteky sú preteky, to sa nedá porovnávať,“ doplnila Vlhová pre TASR.

Na tretie miesto v obrovskom slalome z tradičnej ouvertúry v Söldene nadviazala tromi víťazstvami v rade. Pred Lechom totiž triumfovala v dvoch slalomoch v Levi.

Vďaka tomu sa v historickom rebríčku osamostatnila na 26. miesto. Predčila víťazku Svetového pohára Rakúšanku Petru Kronbergerovú aj Talianku Deborah Compagnoniovú, ktorá má na konte tri zlaté medaily z olympiády i majstrovsti­ev sveta.

Najbližšie sa Vlhová predstaví 5. a 6. septembra. V St. Moritzi sú na pláne prvé dva superobrovské slalomy sezóny.

„Neviem, kde sa budem pripravovať. Taliani zatvárajú strediská, takže je to otázne. Musím preladiť na rýchlostné disciplíny. Do St. Moritzu však pôjdem s dobrým pocitom,“ uzavrela Vlhová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2020/2021