Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelá Vlhová! Liptáčka znova vyhrala, vo finále zdolala Američanku

Pre divákov šou, pre pretekárky dlhý a úmorný deň. Paralelný obrovský slalom vo štvrtok večer napísal iba svoju druhú kapitolu. A Petra Vlhová v Lechu triumfovala! V celkovom hodnotení Svetového pohára v alpskom lyžovaní vedie s 360 bodmi.

26.11.2020 19:01 , aktualizované: 20:43
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová pózuje s trofejou po triumfe po triumfe v paralelnom obrovskom slalome v Lechu.
debata (28)

"Dnes to bolo od rána veľmi náročné. Každá jazda bola ako finále. Ani neviem, čo mám povedať. Je to skvelé. Pred každou jazdou som zostala sústredená.

Išla som krok po kroku. Nakoniec je z toho víťazstvo a pre mňa skvelý deň. Prepáčte, ale som zničená," vravela zadýchaná Vlhová v prvej reakcii.

Po kontroverzných pretekoch v Sestriere v minulej sezóne sa v Lechu jazdili dve jazdy vo vyraďovacej fáze. Férovejší formát priniesol hneď niekoľko prekvapení.

Medzi 16 postupujúcich sa nedostali Wendy Holdenerová či Sofia Gogiová. Neštartovala Mikaela Shiffrinová, Michelle Gisinová či Anna Swennová-Larssonová.

Petra Vlhová vyhrala aj paralelný obrovský slalom Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (uprostred) po víťazstve v Lechu....

„Modrá strana bola rýchlejšia ako červená a to najmä v spodnej časti. Ako keby boli brány menej zatočené a tým pádom ten, kto tam išiel, nabral väčšiu rýchlosť do cieľa. Ale ja sa teším, že sú takéto nové pravidlá a ide sa na dve kolá a trate sa vymenia. Takto je to fér,“ povedala Vlhová pre TASR.

Slovenka stratila v prvej jazde 16 stotín sekundy na Jelínkovú. Druhá jazda priniesla veľmi tesný finiš. Vlhová využila priamejší záver modrej dráhy a nakoniec o štyri stotiny sekundy prekĺzla medzi najlepšiu osmičku.

Vlhovú vo štvrťfinále čakala jedna z najväčších súperiek – Federica Brignoneová. Tuhý boj na trati obrovského paralelného slalomu nakoniec lepšie zvládla Slovenka. Znova postúpila s náskokom štyroch stotín sekundy.

„Zdalo sa, ako keby ju po prvej jazde niečo bolelo. V druhej si to znova postrážila. Je až neuveriteľné, ako zvíťazila vďaka záverečným štyrom bránam,“ povedala v štúdiu RTVS Velez-Zuzulová.

Druhé semifinále obstarala jediná Švédka v štartovom poli Sara Hectorová a Petra Vlhová. Vlhová zmazala drobné manko (0,11 s) a postúpila do finále o jedinú stotinu sekundy.

„Petra nedržala tak dobre stopu ako predtým a preto stratila. Dnes však platí, že Petra zdoláva svoje súperky na pár bránkach,“ doplnila Velez-Zuzulová.

Vo finále vyzvala dvojnásobnú víťazku z víkendových slalomov v Levi Vlhovú Američanka Paula Moltzanová. Dvadsaťšesťročná rodáčka z Minneapolisu dosiahla druhým miestom životný výsledok aj napriek pádu v druhej jazde.

Vlhová potvrdila tretie miesto z kvalifikácie a rolu jednej z favoritiek na víťazstvo. V predpoludňajšom boji o šestnástku najlepších dosiahla v rakúskom stredisku v súčte dvoch jázd čas 46,76 sekundy.

Najrýchlejšia v kvalifikácii bola Švajčiarka Gutová-Behramiová (46,52 s), lepší čas od Vlhovej mala ešte Hectorová (46,68 s).

Vlhovú hnali aj fanúšikovia

Po dojazde do cieľa sa okrem tímu Vlhovej tešila aj hŕstka fanúšikov, ktorá sa utáborila na skale oproti cieľu, asi v 500-metrovej vzdialenosti. Boli to Slováci, ktorí v Rakúsku pracujú:

„Ak mám povedať úprimne, som veľmi šťastná, že tu boli. Ale na druhej strane som ich počula až na štart, ako kričali, a ja som sa musela sústrediť na zvuk, aby som dobre odštartovala. Bolo to ťažké. Ja som na jednej strane strašne rada, že tu boli, na druhej to bolo ťažké.“

Najbližšie preteky čakajú Vlhovú 5. a 6. decembra. Vo švajčiarskom St. Moritzi sa predstaví dvakrát v superobrovskom slalome. Pricestuje tam ako líderka Svetového pohára.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

V Lechu, kam zavítalo podujatie prestížneho seriálu po 26 rokoch, absentovala Shiffrinová. Američanka dala po víkendovom návrate do súťažného diania prednosť tréningu.

„To, že tu chýbala Mikaela, je jej rozhodnutie. Má svoj rozum a myslenie, ona vie najlepšie, čo potrebuje. Preteky sú preteky, to sa nedá porovnávať. Ja teraz budem pred St. Moritzom trénovať, kde, to ešte neviem, buď v Taliansku, alebo niekde inde,“ uzavrela Vlhová.

Fakty z Lechu

Výsledky paralelného obrovského slalomu: 1. Petra VLHOVÁ (SR), 2. Paula Moltzanová (USA), 3. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.), 4. Sara Hectorová (Švéd.), 5. Marta Bassinová (Tal.), 6. Thea Louise Stjernesundová (Nór.), 7. Federica Brignoneová (Tal.), 8. Elisa Mörzingerová (Rak.), 9. Maryna Gasienicová-Danielová (Poľ.), 10. Adriana Jelínková (Hol.)

Celkové poradie SP (po 4 z 34 súťaží): 1. VLHOVÁ 360 bodov, 2. Michelle Gisinová (Švaj.) 175, 3. Bassinová 158, 4. Katharina Liensbergerová (Rak.) 135, 5. Mikaela Shiffrinová (USA) 125, 6. Brignoneová 123

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Federica Brignoneová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2020/2021