Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovú čaká zdraviu nebezpečná disciplína. Zvýši náskok?

Bol to vtedy poriadny poprask. Nahnevaní boli všetci. Švédi, Nemci, Rakúšania, Francúzi...

25.11.2020 15:46
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (7)

Pridali sa aj talianski členovia tímu, ktorí pomáhajú Petre Vlhovej dostať sa na trón medzi alpskými lyžiarkami. Odvtedy však napadlo už veľa snehu a horúce hlavy vo Svetovom pohári vychladli. Teraz sa však znova búria voči Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS). Dôvodom však už nie je nová disciplína ako v predošlom ročníku, ale tvrdé postihy za pozitívny test na koronavírus.

Chcela ešte viac bodov

Spomínaná kauza číslo jeden sa týkala paralelnému obrovského slalomu. Práve vo štvrtok sa v Lechu uskutočnia iba druhé ženské preteky v histórii tejto novinky (od 10.00 je na programe kvalifikácia o 17.45 hlavná súťaž). Tie prvé – v talianskom Sestriere – spustili veľkú vlnu kritiky. Podobne tomu bolo aj v Alta Badii, kde jazdili muži.

„V Sestriere bolo vidieť, že trate v závere neboli rovnaké. Medzi bránkami sú malé rozdiely, ale v porovnaní s paralelným slalomom sú oblúky väčšie. Paralelný obrovský slalom je zdraviu nebezpečný. Niečo také som povedal prvýkrát v živote, ved lyžovať je risk. Lyžiari niekedy idú okolo 90 kilometrov za hodinu a kolená dostávajú do extrémnych uhlov. Mnoho pretekárov na to už doplatilo. Mohla aj Mikaela Shiffrinová. Nechýbalo veľa a Martina Dubovská by ju v Sestriere zostrelila za jazdy,“ povedal Pravde Vlhovej tréner Livio Magoni na konci minulého ročníka.

Jeho zverenka aj napriek vtedajšiemu vypadnutiu už v osemfinále nakoniec získala malý krištáľový glóbus v paralelných disciplínach. Aj vo večernej šou bude patriť k favoritkám na víťazstvo. Kvôli svojmu štýlu i vynikajúcej forme. Po troch pretekoch má na konte 260 bodov z 300 možných.

„Plán bol získať ešte viac bodov v obrovskom slalome v Söldene, ale nakoniec beriem aj tretie miesto. Chceli sme vyhrať všetko, v Levi som triumfovala v dvoch slalomoch. Zatiaľ to mám výborne rozbehnuté,“ povedala Vlhová vo videu na svojej facebookovej stránke.

Počas dva a pol týždňa dlhej prípravy vo fínskom Suomu sa okrem slalomu venovala aj tréningu paralelného obrovského slalomu. Čo od pretekov, ktoré sa pôjdu na dve jazdy v každej fáze, očakáva?

„Budem spokojná, keď pôjdem na to, na čo mám. Bude pre mňa dôležitý výsledok, ale najmä pocit. Dám do toho maximum a uvidíme, čo z toho bude,“ doplnila 25-ročná Liptáčka.

Bez Shiffrinovej

Vlhovej budú v Lechu chýbať hneď dve najväčšie konkurentky. Američanka Shiffrinová účasť na pretekoch odmietla s tým, že sa radšej bude venovať tréningu na iné disciplíny. Faktom je, že v Lechu sú na programe prvé a posledné paralelné preteky v ročníku.

Na kratučkej trati sa v kvalifikácii a prípadne medzi šestnástkou najlepších nepredstaví ani Anna Swennová-Larssonová. Dvadsaťdeväťročná Švédka musela spoločne so všetkými reprezentačnými kolegyňami vynechať oba víkendové slalomy v Levi. Problémom bol kontakt s jedným z trénerov reprezentácie, ktorý mal pozitívny test na koronavírus.

„Som smutná. Za ostatných šesť dní som mala štyri negatívne testy.“ napísala Swennová-Larssonová na Instagrame deň pred prvým slalomom v Levi. „Posledný som absolvovala v piatok, ale aj tak nemôžem ísť na štart. Chápem, že situácia je vážna. Bolo by však dobré, keby sme mali rovnaké pravidlá pri každých pretekoch. Takýto systém nie je fér.“

Jej postoj vyvolal podobnú vlnu reakcií, ako nespravodlivé preteky v Sestriere. Má zástancov i odporcov. Napríklad bývalej americkej superhhviezde Lindsey Vonnovej sa nepáči, že kvôli jedinému prípadu nesú následky aj desiatky negatívne testovaných. Existujú však aj zástancovia, ktorí sa obávajú rozmnoženia nákazy v kolotoči Svetového pohára. Ak by sa tak stalo, sezóna by sa znova skončila predčasne.

Nateraz bez problémov pokračuje a Vlhová v nej má navrch. Zvýši svoj náskok?

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová