Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský triumf vo Fínsku. Vlhová nedala konkurencii šancu

Rýchla, sebavedomá, bezkonkurenčná. Petra Vlhová vstúpila do slalomárskej časti sezóny Svetového pohára dominantne. Slovenská lyžiarka ovládla úvodné preteky v Levi.

21.11.2020 14:10
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (60)

Obhajkyňa malého glóbusu nedala konkurencii šancu. Už v úvodnom kole naznačila najvyššie ambície, keď ho vyhrala o 15 stotín sekundy pred Mikaelou Shiffrinovou.

„Stále však môžem ísť lepšie. Zanalyzujem video a uvidím, kde sa môžem zlepšiť,“ vravela zverenka Livia Magoniho pred druhým kolom v rozhovore pre RTVS.

Stavba jeho trate pripadla práve na talianskeho trénera. Vlhová prezradila, že pôjde o značnú výhodu, keďže rovnakú trať dlhšie trénovali.

A to sa potvrdilo. Vlhová predviedla aj v druhej jazde výborný výkon, vyhla sa chybám a do cieľa prišla s náskokom 18 stotín sekundy pred Shiffrinovou. Tretie miesto obsadila Rakúšanka Katharina Liensbergerová, ktorá stratila viac ako pol sekundy.

„Išla som naplno. Dosiahla som prvé víťazstvo v prvom slalome sezóny, takže som spokojná. Je to dôležité pre ďalší vývoj. V Levi sme strávili tri týždne, urobili sme kusisko práce,“ hovorila Vlhová v prvej reakcii po dojazde do cieľa.

Vlhovej triumfálny víkend v Levi Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas 1. kola slalomu v Levi.

Iba 25-ročná slovenská zjazdárka súťaží síce v ére multirekordnej a fenomenálnej Shiffrinovej, sama však v strednom kariérovom veku atakuje zaujímavé méty.

V prvom z dvoch víkendových slalomov dosiahla svoje pätnáste víťazstvo v pretekoch SP, čo sa veličinám ako Perrine Pelenová, Anna Veithová, Sonja Nefová, či Isolde Kostnerová podarilo za celé ich súťažné dráhy.

Rovnaký počet triumfov má na konte aj 30-ročná Federica Brignoneová, celková víťazka predchádzajúcej sezóny SP.

V sobotu sa Vlhová postavila na stupne víťazov po 36. raz. Hymnu na počesť víťazky si vypočula pätnástykrát.

Druhé kolo slalomu v podaní Petry Vlhovej v Levi.

Slovenka sa vďaka zisku 100 bodov vyšvihla na prvé miesto v celkovom hodnotení Svetového pohára. Dokopy ich má už 160.

Napokon, rodáčka z Liptovského Mikuláša sa netají tým, že v tomto ročníku Svetového pohára chce zaútočiť nielen na malé, aj veľký glóbus pre najlepšiu lyžiarku planéty.

O ďalšie body bude bojovať už v nedeľu, keď sa v Levi uskutoční druhý slalom. Vlhová aj do neho vstúpi v pozícii veľkej favoritky.

Výsledky slalomu SP v Levi:
1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:50,11 min., 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,18 s, 3. Katharina Liensbergerová (Rak.) +0,57, 4. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,35, 5. Michelle Gisinová (Švaj.) +1,41, 6. Laurence St-Germainová (Kan.) +1,42, 7. Katharina Truppeová (Rak.) +1,77, 8. Chiara Mairová (Rak.) +2,04, 9. Melanie Meillardová (Švaj.) +2,10, 10. Katharina Huberová (Rak.) +2,25

Celkové poradie SP (po 2 súťažiach):
1. VLHOVÁ 160 bodov 2. Marta Bassinová (Tal.) 113, 3. Gisinová 95, 4. Federica Brignoneová (Tal.), Shiffrinová po 80, 6. Mina Fürst Holtmannová (Nór.) 63

Poradie v slalome (1):
1. VLHOVÁ 100, 2. Shiffrinová 80, 3. Liensbergerová 60, 4. Holdenerová 50, 5. Gisinová 45, 6. St-Germainová 40

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #slalom #levi #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní