Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ľudia nerobia to, čomu rozumejú. Riadia druhých bez zodpovednosti

Život športovca býva niekedy krutý. Svoje o tom vie aj Martin Otčenáš (33). Počas kariéry striedal nevýrazné výsledky s priemernými a keď sa mu podarila životná sezóna, odstavili ho zdravotné problémy.

20.11.2020 15:59
Taliansko SR Anterselva biatlon MS Otčenáš Foto: ,
Martin Otčenáš na MS v Anterselve.
debata

„Necítim žiadne sklamanie. Posledné MS ukázali, že moja snaha nebola zbytočná,“ vraví slovenský biatlonista, ktorý v stredu oznámil koniec kariéry.

Zažíva športovec vnútorný rozpor, keď hlava chce pokračovať, ale telo sa už nepodvolí?

Sú to prepojené nádoby. Keď telo nedovolí, už ani hlava nie je potrebne nastavená.

Trvalo vám dlho, kým ste si uvedomili, že je koniec?

Išlo o plynulý proces. Zdravotné problémy ma trápili dlhší čas, už som mal dosť bolesti. V tejto sezóne komplikácie vygradovali, nepomohli ani terapie či liečebné procedúry. Našťastie sa mi podarili zajazdiť solídne výsledky, takže neodchádzam sklamaný.

Je trináste miesto zo šprintu na tohtoročných MS životným počinom?

Áno. Aj spätne mám dobrý pocit, že sa mi niečo výraznejšie podarilo. Aj keď to nie je zlatá olympijská medaila, umiestnenie ma teší. Vzhľadom na podmienky a možnosti sa mi podaril pekný výsledok.

Na olympiáde ste štartovali aj ako bežec na lyžiach. Prečo ste zvolili prestup k biatlonu?

Končil som ako junior a mal namierené k mužom. Po olympiáde v Turíne a po MS v Sappore som prestal vidieť v bežeckom lyžovaní budúcnosť. Národný tím opustili kvalitní tréneri, možnosti na zlepšovanie sa výrazne zmenšili. Vybral som si biatlon a i keď začiatky boli náročné, nikdy som rozhodnutie neľutoval.

Pamätáte si, koľko terčov ste trafili počas prvých pretekov?

Medzinárodnú premiéru som si odbil v Nórsku. Samozrejme, že si pamätám, z desiatich pokusov som trafil jediný terč… Alebo inak povedané – strieľal som kade-tade po vtáčkoch (úsmev).

Neodradil vás počiatočný neúspech od novej kariéry?

Nie, ani na chvíľu. Na začiatku biatlonovej kariéry som mal vytvorené skutočne dobré podmienky, bol som šťastný, že som vymenil športy. Navyše, ak by som sa mal vzdať po prvom neúspechu, nič by som nedosiahol.

Martin Otčenáš na trati šprintu na 10... Foto: TASR, Michal Svítok
Taliansko SR Biatlon MS šprint 10km muži Otčenáš Martin Otčenáš na trati šprintu na 10 kilometrov na MS v Anterselve.

Ste štvornásobný majster sveta v letnom biatlone, vlani na MS ste vyšperkovali prvé miesto bezchybnou streľbou 20/20. Prialo vám leto na strelnici viac ako zima?

Letný biatlon som bral ako súčasť prípravy a kontrolný bod pred začiatkom zimnej sezóny. Komplexný tréning na kolieskových lyžiach je najviac podobný podmienkam v snehovej stope. Podstupujú ho takmer všetci biatlonisti, ale len niektorí chodili na letné MS. Pre niekoho mali národné šampionáty väčšiu váhu ako svetové. Napríklad Nemci mali vlastný seriál letných pretekov. Skladal sa zo štyroch podujatí a preto sa im na MS ani neoplatilo chodiť.

Takmer celú kariéru vás trénovala vaša manželka Natalija. Vo väčšine športových párov je trénerom muž a žena zverenkyňou. Nemali ste problém s obráteným garde?

Vôbec. Počas tréningov som ju bral ako športového odborníka a bývalého profesionála, ktorý mal za sebou preteky vo Svetovom pohári, na MS či olympiáde. Trénerstvo vyštudovala na vysokej škole, plus má neoceniteľné skúsenosti. Počas prípravy mi bola koučom, ktorého som musel a chcel počúvať. Po tréningu zase manželkou, ktorá mi pomáhala a podporovala ma v ostatných veciach.

Tréner musí byť na zverenca prísny, niekedy aj nakričať, v partnerskom zväzku by zase mali vládnuť harmónia a vzájomná rovnováha. Dokázali ste oddeliť rozdielne svety?

Mali sme spoločný cieľ. Vedeli sme, čo chceme dosiahnuť a čo všetko sme mu obetovali. Nastavili sme si podmienky a hoci nebolo vždy jednoduché ich dodržať, maximálne sme sa o to snažili. Manželku odchovala ukrajinská a ruská trénerská škola, príprava s ňou nebola nikdy jednoduchá.

Bežecké lyžovanie ste zanechali aj „kvôli nepriaznivým podmienkam a vzťahom v SLA“. Tie pretrvávajú doteraz, trenice boli aj na biatlonovom zväze. Prečo je to tak?

Nechcem znieť negatívne, ale pokazené vzťahy nie sú len v športových zväzoch, ale v celej našej spoločnosti. Ľudia nerobia to, čo majú a čomu sa rozumejú. Chcú len riadiť druhých, ale bez zodpovednosti.

Martin Otčenáš. Foto: SITA, Peter Rusko
Martin Otčenáš Martin Otčenáš.

>Mohol domáci biatlon vyťažiť viac z úspechov Anastasie Kuzminovej, Pavla Hurajta i vašich medailí z letnej verzie?

Vzhľadom na dosiahnuté výsledky a meno, aké má náš biatlon v zahraničí, sa smerom vpred neurobilo takmer nič. Mládež je zanedbaná, vzdelávanie trénerov prebieha na nízkej úrovni. Nemáme ani jedno stredisko, kde by sme sa mohli pripravovať. Potom musíme platiť drahé sústredenia v zahraničí.

Pre porovnanie netreba chodiť ďaleko. Za ten čas, čo som pri biatlone, vyrástlo v Česku hneď niekoľko stredísk a najmä preto sú naši susedia na inej úrovni. Pritom spočiatku nedosahovali také výsledky ako my. Ak sa Paulíne Fialkovej na olympiáde v Pekingu nepodarí výraznejší úspech, tak potom sa u nás dlho nič nové nevybuduje. A to by bola veľká škoda.

Vlani skončil Matej Kazár, teraz sa lúčite vy. Ako bude vyzerať budúcnosť mužskej reprezentácie?

Situáciu nevidím priaznivo. Z roka na rok sa nedá zlepšiť v zmysle, že sa naši muži začnú pravidelne umiestňovať na 15. či 30. priečke. Národnému tímu nepomohla ani pandémia, ktorá mu zosekala možnosti cestovania za tréningami. Nemáme možnosti ako Taliani, Francúzi či Nemci, ktorí majú vlastné strediská. Aj tak dúfam, že chlapci si budú počínať čo najlepšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Martin Otčenáš