Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Vlhovú čaká súkromné lietadlo. A bitka so Shiffrinovou

Súperenie medzi Slovenkou Petrou Vlhovou a Američankou Mikaelou Shiffrinovou by sa vo Svetovom pohári alpských lyžiarok mohlo obnoviť už cez nadchádzajúci víkend.

19.11.2020 15:15
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

V sobotu aj v nedeľu sú v Levi na programe súťaže v slalome (obe 10.15/13.15 SEČ) a vo fínskom stredisku sa očakáva návrat Shiffrinovej, ktorá v prestížnom seriáli z viacerých dôvodov absentuje desať mesiacov.

Vlhová sa na rozdiel od svojej veľkej súperky predstavila aj v úvodnom obrovskom slalome sezóny, v rakúskom Söldene obsadila v októbri tretiu priečku.

V polárnom slalomovom dobrodružstve triumfovala v roku 2017 a vlani po prvom kole viedla, druhé však po páde nedokončila.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Po rozhodnutí Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS), ktorá zaradila do Levi až dve súťaže, tam môže pridať pätnáste a dokonca aj šestnáste víťazstvo v pretekoch SP v kariére.

Po minuloročnom vypadnutí slovenskej reprezentantky dosiahla svoj štvrtý úspech v Levi práve Shiffrinová a 41. víťazstvom v slalome SP sa stala najúspešnejšou lyžiarkou v histórii tejto disciplíny.

Jej krajanka Lindsey Vonnová verí, že 25-ročná Američanka môže v budúcnosti prekonať všetky rekordy.

„Keby som v mojej kariére nemala toľko zranení, ktovie, čo všetko som mohla dosiahnuť. Na druhej strane som si istá, že Mikaela čoskoro prekoná všetky maximá, takže je jedno, či by som zvíťazila v ďalších štyroch pretekoch,“ citovala Vonnovú agentúra APA.

Počas bohatej kariéry nazbierala 82 triumfov na podujatiach SP, viac (86) má na konte jedine Švéd Ingemar Stenmark.

Shiffrinová si zatiaľ pripísala 66 víťazstiev, na toto číslo sa dostala v bulharskom Bansku, kde 26. januára vyhrala super-G.

Potom ju však zasiahla rodinná tragédia s úmrtím otca. Návrat plánovala v závere minulej zimy, ale ten znemožnila pandémia nového koronavírusu.

Mikaela Shiffrinová. Foto: SITA/AP, Piermarco Tacca
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová.

Časť prípravy aj ouvertúru v Söldene musela vynechať pre problémy s chrbtom, príchod do Levi avizovala koncom októbra v rozhovore pre Olympic Channel.

Pôvodne mala Američanka chýbať aj v jedinom paralelnom obrovskom slalome ročníka, podujatie v rakúskom stredisku Lech-Zürs však organizátori pre vysoké teploty a nedostatok snehu presunuli o dva týždne neskôr z 13. na 26. novembra.

V Levi dopadla snehová kontrola dobre. „V uplynulom čase bolo teplejšie počasie, no, našťastie, z pohľadu súťaže to nebude žiadny problém,“ uviedol riaditeľ pretekov Petri Tuomikoski.

Podmienky však neboli ideálne na tréning a lyžiarky sa presúvali do dejiska až tesne pred podujatím.

Vlhová v rámci prípravy absolvovala dva víťazné slalomy kategórie FIS v ďalšom fínskom rezorte Suomu.

„Na základe vlaňajšej skúsenosti som sa vrátila na toto krásne miesto. Vďaka Suomu za úžasný servis, teším sa na budúce stretnutie, teraz už smer Levi,“ napísala 25-ročná Slovenka na svojom fb-profile.

Z Fínska sa musí rýchlo presunúť do Rakúska, kde bude súťažiť už 26. novembra.

Ako informovalo štvrtkové vydanie denníka Šport, túto cestu bude mať komfortnejšiu vďaka súkromnému lietadlu, ktoré jej poskytol jeden zo sponzorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #levi #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2020/2021