Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nepomôžu ani bubliny. Nakazení tlačia lyžiarov k múru

Menší počet pretekov. Bez cestovania do zámoria. Nateraz s prázdnymi tribúnami. Avšak o jeden kľúčový faktor naviac, ktorý už vlani ukázal silu. Aj teraz ohrozuje preteky a chod elitného seriálu.

06.11.2020 16:37
Petra Vlhvá Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (1)

Svetový pohár v alpskom lyžovaní pokračuje podľa netypického kalendára. Okrem vrtochov počasia ho ovplyvňuje aj silný protivník – koronavírus. Zjazdári sa mu nechcú poddať, no i tak je sezóna v ohrození.

V strediskách, ktoré pravidelne hostia Svetový pohár, je výrazný počet nakazených. Ide najmä o miesta vo Francúzsku, Rakúsku a Taliansku.

Ak nariadené lockdowny od vládnych predstaviteľov nezrazia krivku chorých, môže sa stať, že Petra Vlhová nebude mať kde obhajovať dva malé krištáľové glóbusy z predošlej sezóny či kompletnú medailovú zbierku zo svetového šampionátu.

"Nad väčšinou pretekov visí otáznik. Situácia je desivá,“ nechal sa počuť bývalý lichtenštajnský zjazdár Marco Büchel, cituje ho sport.ch.

Rakúsky lockdown

Strieborný medailista z MS 1999 je jedným z prvých bývalých lyžiarov, ktorí upozornili na výrazný nárast chorých.

Situácia v Európe sa výrazne zhoršuje. Slovensko nie je výnimkou. Aj pod Tatrami je v súčasnosti viac nakazených i mŕtvych ako na jar.

V Jasnej pod Chopkom je pritom 6. a 7. marca 2021 na programe obrovský i klasický slalom žien s domácou favoritkou Vlhovou. Je reálne, že návrat Svetového pohára na Slovensko po piatich rokoch budú musieť odložiť. Existuje však aj scenár, že sa v Jasnej bude jazdiť – dokonca s divákmi.

Tí chýbali pred tromi týždňami v Söldene, kde Vlhová tradične otvorila sezónu svojim doteraz najlepším výsledkom. Na tretie miesto v obrovskom slalome mala nadviazať v rakúskom Zürse. Jediné paralelné preteky v ročníku však presunuli o dva týždne (26. novembra).

Problémom však nateraz nie je lockdown, ktorý rakúsky premiér Sebastian Kurz vyhlásil od utorkovej polnoci do konca novembra. V Zürse chýbal sneh. Ak napadne, preteky majú pri dodržaní prísnych hygienických opatrení zelenú.

Nateraz odobrené sú aj súťaže vo zvyšných troch rakúskych strediskách Semmering, St. Anton a Flachau.

Petra Vlhová oslavuje víťazstvo vo Flachau. Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Petra Vlhová oslavuje víťazstvo vo Flachau.

Taliani podcenili vírus

Vytvorenie série bublín v dejiskách, ktoré FIS spoločne s organizátormi jednotlivých pretekov vytvára, majú zo Svetového pohára spraviť ďalšiu elitnú súťaž, ktorá úspešne bojuje s pandémiou.

Posledné slovo však majú vládni predstavitelia. Pokiaľ počty nakazených a zosnulých v Rakúsku, Taliansku či Francúzsku nebudú mať klesajúcu tendenciu, sotva Svetový pohár ušetria…

Ešte horšie na tom sú južní susedia Rakúšanov. Taliani zažívali počas prvej vlny v marci krušné chvíle a podľa tamojšieho novinára Andreasa Vieidera sa situácia nelepší a zmráka sa nad celou sezónou.

Tá sa mala v rámci ženskej časti na Apeninskom polostrove zastaviť dvakrát – 26. januára je na pláne obrovský slalom v Kronplatzi, od 8. do 21. februára sú na programe majstrovstvá sveta v Cortine d'Ampezzo.

Práve tam by mala Vlhová obhajovať kompletnú medailovú zbierku z majstrovstiev sveta v Aare 2019.

"Taliani boli v lete veľmi neopatrní a teraz im to vírus vracia. Myslím si, že sa preteky ani svetový šampionát v Cortine d'Ampezzo neuskutočnia,“ vyhlásil Vieider.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Alarmujúca situácia vo Francúzku

FIS zatiaľ zostáva pokojná. V správe, ktorú poskytla médiám minulý týždeň, uvádza, že „všetko ide podľa plánu.“ Pozorne však sleduje dianie vo Francúzsku.

Čísla nasvedčujú tomu, že je tamojšia situácia alarmujúca. V stredu sa podľa oficiálnych údajov nakazilo koronavírusom viac ako 58-tisíc ľudí, horšie na tom boli iba v USA.

Definitíva nad Courchevelom (dva obrovské slalomy 12. a 13. decembra) a dvomi zjazdmi a super-G (18. – 20. december) vo Val-d’Isére padne až 13. novembra, kedy FIS a Francúzska lyžiarska asociácia rozhodnú o ďalšom postupe na spoločnom rokovaní. Signály sú nateraz priaznivé. Platí to aj napriek lockdownu, ktorý Francúzi zaviedli od 30. októbra do 1. decembra.

"Napriek vážnej situácii, prípravy na preteky žien i mužov pokračujú podľa plánu. Nateraz máme podporu regionálnych a národných úradov,“ napísala FIS v spomínanom stanovisku.

Ak spomínaná podpora vydrží, Vlhová bude mať šancu zaútočiť na veľký krištáľový glóbus pre víťazku Svetového pohára. Keď nie, zažije druhú predčasne ukončenú sezónu za sebou.

„Mám v hlave len najbližšie preteky Je mi ľúto, že nebudem mať podporu na tribúnach. Pre mňa je však najdôležitejšie, že sa bude súťažiť,“ reagovala Vlhová pred pretekmi v Söldene.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #svetový pohár