Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z princeznej je tank. Vlhová sa zahrieva na prevádzkovú teplotu

Zostáva deväťdesiatdeväť dní a bude obhajovať kompletnú medailovú zbierku. Ubehne jej to, podobne ako všetkým, veľmi rýchlo. Kým jej priaznivci si budú - v rámci protiepidemiologických opatrení - užívať Vianoce, Petra Vlhová sa pustí do najnáročnejšej časti sezóny.

30.10.2020 19:17
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas obrovského slalomu v rakúskom Söldene.
debata

S výborným štartom do Svetového pohára alpských lyžiarok a s vedomím, čo ju vo februári v Cortine d'Ampezzo čaká.

„Obhajoba troch medailí zo svetového šampionátu v Aare 2019 bude jedným z vrcholov sezóny. Ale to je ešte ďaleko,“ vraví kondičný tréner Petry Vlhovej Šimon Klimčík.

Sklamanie vystriedala radosť

Za viac ako tri mesiace sa môže stať hocičo. Veď obdobie, ktoré momentálne žijeme, je azda najlepším dôkazom. Lenže už teraz je jasné, že pokiaľ chce slovenská hviezda naďalej žiariť, musí zo seba dostať hektolitre potu. A vtedy nastupuje špecialista na túto činnosť.

„Petre pandémia výrazne pomohla. Počas dvojtýždňovej povinnej karantény bola na chate. Hrala tam stolný tenis, futbal, boli sme na bicykloch. Úplne vypla. A keď jej lyžovanie znova začalo chýbať, dostala výnimku a mohla mesiac jazdiť v Jasnej. Sme za to vďační, veľmi jej to pomohlo,“ pokračuje Klimčík.

Petra Vlhová a jej kondičný tréner Šimon Klimčík. Foto: Oliver Ondráš
Šimon Klimčík, Petra Vlhová Petra Vlhová a jej kondičný tréner Šimon Klimčík.

Podobne ako Vlhová je rodákom z Liptovského Mikuláša. Debaty o tom, čo je v ňom nové, či výhľady na mesto a Liptovskú Maru z bicykla či v bežeckých topánkach sú pre nich skvelou psychohygienou. Dopriali si ich aj tento týždeň.

Vlhová po výbornom treťom mieste v rakúskom Söldene zostala na ľadovci Rettenbach ešte tri dni trénovať. Po týždňovej príprave pod vedením Klimčíka zamierila na sever Európy. Najbližšie dni sa bude vo fínskom Suomu pripravovať na paralelný slalom v rakúskom Lechu i dva klasické slalomy v Levi.

„Podmienky v Söldene boli výborné, tak ich chcela využiť a zostať na lyžiach. Rozprávali sme sa o pretekoch. Po prvej jazde bola veľmi sklamaná, v druhej to už bola stará dobrá Petra. Najskôr išla ako princezná a obchádzala bránky. Potom sa z nej stal tank, ktorý váľal jednu bránku za druhou,“ hodnotí Klimčík zisk 60 bodov.

Z tradičnej ouvertúry, ktorá sa v Söldene jazdí už takmer štvrťstoročie, si ešte nikdy domov neodniesla toľko bodov.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

„Je ako starší motor, potrebuje sa trošku zahriať do prevádzkovej teploty. Viac jej vyhovuje, keď idú preteky v rýchlejšom slede. Uvidíme však, čo s ňou pódium na nie príliš obľúbenom kopci spraví,“ zamýšľa sa Klimčík.

Nevisí na telefóne

Dvadsaťpäťročnú Liptáčku čakajú najbližšie preteky 13. novembra v disciplíne, v ktorej v predošlom ročníku získala malý krištáľový glóbus. Klimčík predpokladá, že dobrý štart do sezóny bude mať na ňu pozitívny vplyv.

„Petra je vysoká a veľmi silná. Má za sebou najlepšiu prípravu v kariére. Paralelný slalom jej sedí. Navyše platí, že v každých pretekoch je schopná bojovať o víťazstvo,“ dopĺňa Klimčík.

V Lechu to bude mať pri absencii Mikaely Shiffrinovej o čosi jednoduchšie. Američanka vynechá prvé dvoje pretekov kvôli zranenému chrbátu. Klimčík si však myslí, že je to iba zámienka…

„V USA nemala také dobré podmienky na prípravu, ako dievčatá z Európy. Má tréningové manko a musí ho dohnať. Nechce hazardovať s menom. Rada by zostala verná tradícii, že pokiaľ sa do Svetového pohára vracala po pauze či zranení, vždy bola veľmi silná. Chce vyhrávať, nič iné,“ doplnil Klimčík.

Doma dal Vlhovej poriadne zabrať, napríklad aj v kajaku. Páči sa mu, že netrávi toľko času zavesená na mobile. V portfóliu má aj takých športovcov a nie vždy sú stopercentne koncentrovaní na tréningový výkon.

Príprava alpských lyžiarok Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová s gitarou.

"Petra nie je tento typ. Niekedy je náročné preniesť výkony z tréningu na preteky. Poznám takých, ktorým sa v príprave nik nevyrovná, ale na pretekoch ich brzdí stres. A sú aj opačné prípady. Petra pracuje s mentálnou trénerkou.

Na tejto úrovni je to nevyhnutnosť. Ľudia si možno myslia, že je to prežitok. Dehonestujú ich prácu a označujú ich za cvokárov. Netušia však, aké tlaky vrcholoví športovci prežívajú," uzavrel Klimčík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Šimon Klimčík