Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová chce prejsť z izolácie až na trón

Má tri strany. Niekoľko dlhých viet v angličtine. Desiatky odrážok. Príznačné označenie - protokol C19. A nečakane silnú pozíciu.

17.10.2020 06:00
Petra Vlhová. Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

Pred rokom, keď Petra Vlhová lamentovala v Söldene, bol tento dokument nepredstaviteľný.

V sobotu, v deň prvých pretekov novej sezóny Svetového pohára v alpskom lyžovaní (o 10.00 prvé kolo obrovského slalomu, o tri hodiny druhé) , je jedným zo schodíkov na ceste k zjazdárskemu tró­nu.

Smúti za divákmi

Protokol prevencie proti ochoreniu COVID-19 bude miešať karty spoločne s fyzickou kondíciou, mentálnym nastavením, prípravou lyží či povestným kúskom šťastia.

Vďaka nemu má klišé – ak Vlhová zostane zdravá, bude útočiť na popredné priečky – špeciálny význam.

Pozitívny test na koronavírus znamená karanténu a výpadok na 15 dní. A to je pre každú zjazdárku príliš veľký luxus.

„Nesústredím sa na to, v hlave mám len najbližšie preteky,“ vravela Vlhová vo videu, ktoré sprostredkoval jej brat a manažér v jednej osobe Boris Vlha.

Z jednej netypickej sezóny sa jeho mladšia sestra prehupla do druhej. Prvá má prívlastok prelomová, druhú môžeme pokojne nazvať pandemickou.

Obe majú niekoľko odlišností, ale minimálne jednu podobnú vlastnosť.

Ročník 2020/21 bude bez divákov, veľkých párty, tradičného žrebovania či potulovania sa po strediskách vsadených do krásnej prírody. Len z hotela na svah a späť. Nič viac, nič menej.

„Je mi ľúto, že nebudem mať podporu na tribúnach. Pre mňa je však najdôležitejšie, že sa bude súťažiť,“ vysvetlila Vlhová.

Podobne ako v predošlej sezóne sa netají najvyššími ambíciami. Neskrýva sa za pandémiu ani boľavé koleno, s ktorým sa bude musieť v Söldene popasovať.

„Som na tom dobre. Mám mierne ťažkosti s kolenom, ale nie je to nič, čo by ma výrazne obmedzovalo,“ prezradila čo-to zo svojho zdravotného stavu.

Shiffrinová neštartuje

Keď vlani na ľadovci Rettenbach Vlhová otvárala sezónu, bola podľa trénerov pripravená na zhruba sedemdesiat percent.

Zapríčinili to problémy s nosnou prepážkou, ktorú vyriešila až operácia. Najťažší a veľmi špecifický obrovský slalom v kalendári jej dal zabrať.

Po prvom kole bola siedma, po druhom štrnásta a zronená.

Najlepší športovci 21. storočia (Marca) Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
100. Luka Dončič (Slovinsko, basketbal).

„Sölden je veľmi ťažký kopec a sú na ňom náročné preteky. Od štartu do cieľa si treba dávať pozor na všetko. Každý rok sem prichádzam s najvyššími cieľmi. Určite chcem podať lepší výkon ako v minulosti,“ prisľúbila Vlhová.

Dvadsaťpäťročná Liptáčka aj napriek všetkému dodržala rozprávkový scenár. Zlý začiatok ročníka sa premietol do dobrého konca.

S dvomi malými krištáľovými glóbusmi pre najlepšiu lyžiarku v slalome a aj v paralelných disciplínach.

S jedlom však rastie chuť. Najdlhšia príprava vo Vlhovej kariére má jediný cieľ. Dostať sa z izolácie až na lyžiarsky trón.

Po rovnakej ceste sa však chcú vybrať aj úradujúca kráľovná bielych svahov Federica Brignoneová z Talianska i Mikaela Shiffrinová, ktorá kvôli zraneniu chrbta prvé preteky vynechá.

„Je to jej rozhodnutie. Musím si dávať pozor na všetky súperky,“ povedala na margo absencie americkej rovesníčky. A v krátkosti doplnila jej tradičné predsezónne ambície…

„Ciele do sezóny sú také isté ako každý rok. Podávať čo najlepšie výkony, cítiť sa dobre na lyžiach a víťaziť,“ uzavrela Vlhová v dejisku prvých pretekov Svetového pohára, v ktorom sa v nedeľňajšom obrovskom slalome mužov predstavia aj bratia Adam a Andreas Žampovci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2020/2021