Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Viľuchinovej vrátia striebro zo Soči, vylúčenie Zajcevovej platí

Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne vo štvrtok potvrdil vylúčenie ruskej biatlonistky Oľgy Zajcevovej zo zimných olympijských hier v Soči 2014 pre podozrenie z dopingu.

24.09.2020 18:52
Oľga Viluchinová, Anastasia Kuzminová, Vita... Foto: ,
Zľava strieborná Oľga Viluchinová, zlatá Anastasia Kuzminová a bronzová Vita Semerenková na pódiu na ZOH v Soči.
debata (1)

Naopak, očistil jej reprezentačné kolegyne Oľgu Viluchinovú a Janu Romanovovú. Sudcovia CAS na adresu tejto dvojice uviedli, že „žiadny z činov, ktorých sa údajne dopustili, nebol preukázaný nad rámec číreho podozrenia z dopingu.“

Viluchinová získala v Soči striebro v šprinte za slovenskou reprezentantkou Anastasiou Kuzminovou. Všetky tri Rusky boli členky ženskej štafety, ktorá pôvodne skončila na striebornej pozícii.

Viluchinová so Zajcevovou boli súčasťou aj zmiešanej štafety, ktorá finišovala na štvrtej priečke o tri desatiny sekundy pred Slovákmi. O zmene vo výsledkovej listine môže rozhodnúť až Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

Olga Zajcevová na ZOH 2014 v Soči. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Zajcevová Olga Zajcevová na ZOH 2014 v Soči.

Zajcevová oznámila prostredníctvom svojho právnika Yvana Henzera, že sa odvolá na švajčiarsky najvyšší súd. V jej vzorke po pretekoch neobjavili zakázanú látku, ale zvýšenú hladinu soli.

Jej vylúčenie vzišlo z obvinenia svedka Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Grigorija Rodčenkova, ktorý vyhlásil, že so vzorkou sa manipulovalo.

Na základe Rodčenkovho svedectva obvinili celkovo 39 ruských športovcov, ktorí sa zúčastnili ZOH 2014 v Soči, 28 z nich CAS očistil. Správu priniesla agentúra AP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Oľga Zajcevová #Oľga Viluchinová