Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampiónka z Osrblia prelomila bariéru: Som homosexuálka

Vo februári 2017 sa stala v Osrblí juniorskou majsterkou sveta vo vytrvalostných pretekoch, vo Svetovom pohári zatiaľ na umiestnenie na popredných priečkach čaká. Biatlonistka Megan Bankesová si počas prípravy na novú sezónu vyslúžila pozornosť médií.

11.09.2020 14:47
Biatlon Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (4)

„Istý čas som skrývala súčasť svojej osobnosti, ale už odmietam míňať fyzickú a emocionálnu energiu na zatajovanie niečoho, na čo som hrdá. Som homosexuálka,“ napísala 23-ročná kanadská reprezentantka v úvode úprimného príspevku na Instagrame.

"Prečo som sa to rozhodla oznámiť? Čo je takou veľkou vecou? Prečo by som mala vyjsť s pravdou von na sociálnych sieťach? Pretože si myslím, že je dôležité, aby sme o tejto téme hovorili v športe, umení, politike a v každej inej oblasti.

Viem, že nežijeme v spoločnosti, ktorá akceptuje a oslavuje všetky marginalizované komunity… Zatiaľ. Verím, že uznávaním rozmanitosti ako výhody a nie ujmy sa každý môže rozhodnúť, ako chce žiť," dodáva Bankesová v texte pod jej fotografiou s dúhovou vlajkou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Hey Folks, For a while I have been hiding a part of who I am, and I no longer want to use that physical and emotional energy to conceal something that I am proud of. So here goes: I’m gay. So why am I choosing to announce that I’m gay? What’s the big deal? Why come out on social media? Because I think representation across the board in sports, arts, politics, and every other area matters. I know that we don’t live in a society that both accepts and celebrates all marginalized communities… yet. My hope is that through continuing to acknowledge diversity as a benefit and not a detriment, everyone can choose to live as themselves, be treated with kindness, and recognize that every individual can make an impact. l have big dreams as a biathlete, and would like to do everything I can to be able to train and compete at my best. A necessary part of that is taking care of myself and living as authentically as possible. I don’t like to take up space, but I want to use the privilege that I have as a high performance athlete, development coach, and role model to do my part to show younger athletes that they can be whomever they are, or want to be, without discrimination. I owe a lot to all the folks (in particular the high performance athletes) that have come out before me, and I think it is important to recognize that they have all broken down some barriers and started conversations. Without these leaders, my decision to come out publicly and my journey thus far would have undoubtedly been more challenging. Finally, I would like to recognize all of the support I have received as I have started to invite people in to who I truly am. I have been given so much kindness and encouragement from my friends, family, teammates and staff within my community. It has really meant a lot to me to know that I am loved for who I am, so thank you folks! Photos: @davehollandpics & @emdickson23 #stillmegan #justmoremegan #calgarypride #lgbtqia2splus ️‍

Príspevok, ktorý zdieľa Megan Bankes (@megan.bankes),

V biatlone má veľké sny a chce urobiť maximum pre to, aby mohla trénovať a súťažiť naplno: „Z tohto pohľadu je nevyhnutnou súčasťou starostlivosť o seba a žiť tak autenticky, ako sa len dá.“

Bankesová si z pozície špičkovej športovkyne a vzoru uvedomuje, že môže mladším nasledovníkom ukázať, že môžu byť kýmkoľvek chcú – bez diskriminácie.

„Viacerým ľuďom (predovšetkým špičkovým športovcom), ktorí s takýmto priznaním prišli predo mnou, som veľmi vďačná. Myslím si, že je dôležité uvedomiť si, že všetci museli prelomiť nejaké bariéry, začať rozhovory. Bez týchto lídrov by moja doterajšia cesta a verejné priznanie boli nepochybne náročnejšie,“ dodala.

Poďakovala aj svojim priateľom, rodine či tímovým kolegom za podporu: „Veľa pre mňa znamenalo, keď mi ukázali, že ma milujú takú, aká som.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Megan Bankesová