Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shiffrinová si potrebovala utriediť myšlienky. Verdikt FIS znáša ťažko

Mikaela Shiffrinová ťažko znáša rozhodnutie Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) o zrušení severoamerických pretekov v kalendári nastávajúcej sezóny Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní.

21.08.2020 14:41
debata (1)
Mikaela Shiffrinová v Killingtone v novembri 2019. Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová v Killingtone v novembri 2019.

V prípade Shiffrinovej ide najmä o podujatie v Killingtone, ktoré v posledných štyroch sezónach bolo pravidelne hostiteľom pretekov SP žien v slalome a obrovskom slalome.

Práve v tomto stredisku na východe USA má 25-ročná Američanka stopercentnú slalomovú úspešnosť – vyhrala všetky štyri podujatia. Až trikrát bola za ňou na druhom mieste Slovenka Petra Vlhová.

"Potrebovala som trochu času, aby som si utriedila myšlienky po tejto správe, že preteky sa zo Severnej Ameriky presunú do Európy. Zrejme každý fanúšik vie, ako mám rada preteky v Killingtone.

Práve na tomto mieste na východnom pobreží nebola núdza o skvelú atmosféru a veľmi mi to bude tento rok chýbať. A k tomu aj niekoľko mladých talentovaných pretekárok, ktoré tam dostávali možnosť ukázať sa.

Killington bol pre mňa v posledných rokoch vždy niečím výnimočný," napísala Shiffrinová na svojej facebookovej prezentácii.

Držiteľka 66 víťazstiev v pretekoch SP sa už teraz teší, že o rok bude Killington opäť v kalendári Svetového pohára.

„Verím, že sa všetko vráti do normálnych koľají a budem si to užívať ako predtým. V najbližšej sezóne to bude iné. Budeme vďační aj za to, že vôbec budeme môcť súťažiť v špeciálnych podmienkach. O to sladší bude návrat do normálu,“ dodala Shiffrinová.

Trojnásobná víťazka Svetového pohára a veľká súperka Petry Vlhovej má za sebou jednu z najmenej vydarených sezón v profikolotoči SP. Shiffrinovej nevyšiel návrat na súťažné zjazdovky koncom sezóny po tom, čo ju koncom januára prerušila po tragickej smrti otca.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Just wanted to take some time to share my thoughts on the recent news about the @fisalpine World Cup races in the fall shifting to Europe from North America. I think by now everyone probably knows that @killingtonmtn is my favorite race. It’s such a pleasure to be able to race in the U.S., and race in the east coast with those east coast fans screaming. It’s also such a joy to see so many young ski racers in our nation there to cheer us all on. It’s amazing, and I am going to really miss it this year. It has been special to race in Killington the last few years…I think for the entire World Cup women’s circuit. So, this is a bummer, however—it’s going to feel so incredible next year to race in Killington, to have some sense of normalcy, and to get back to all of the things we love to do. There’s a lot to do now, so that we can get to that point. We are so happy and lucky to be able to ski race this year at all. And, it’ll be that much sweeter when we can come back. 2020, we still have a few months. Year for Improvement – let’s go for it.

Príspevok, ktorý zdieľa Mikaela Shiffrin ⛷ (@mikaelashiffrin),

Keď sa už zdalo, že sa predstaví aspoň v poslednom podujatí vo švédskom Aare, pandémia koronavírusu tvrdo zasiahla a organizátori troje pretekov na severe Európy, v ktorých sa malo bojovať o vzácne glóbusy, operatívne zrušili.

Američanka tak zostala bez zisku krištáľového glóbusu, čo sa jej naposledy predtým stalo v roku 2016, keď väčšiu časť sezóny SP vynechala pre zranenie.

Nová sezóna SP 2020/2021 sa začne už 17. a 18. októbra obrovským slalom mužov aj žien v rakúskom Söldene, v novembri pribudla do kalendára nová zastávka – 13. a 14. novembra sa v rakúskom rezorte Lech/Zürs uskutočnia paralelné súťaže.

Príprava alpských lyžiarok Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová s gitarou.

Ženy sa v porovnaní s predchádzajúcim plánom predstavia v úvode decembra v zjazde vo švajčiarskom St. Moritzi a v decembri bude francúzsky Courchevel hostiť dve súťaže v technických disciplínach.

Všetky zmeny ešte musí odobriť v úvode októbra Rada FIS. Súčasťou kalendára bude aj nízkotatranské stredisko Jasná, kde sa 6. a 7. marca 2021 uskutočnia slalom a obrovský slalom žien.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová