Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

SLA prijíma peniaze od štátu za lyžiarov, ktorých rozvoj nepodporila

Pred tromi rokmi to vzdal. Na vlastnú žiadosť opustil rady Slovenskej lyžiarskej asociácie.

25.07.2020 09:36
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (2)

Jej niekdajší prezident František Repka sa naďalej venuje podnikaniu, užíva si životné výsledky Petry Vlhovej a krúti hlavou nad tým, že v SLA sa po jeho odchode veľa nezmenilo.

„V asociácii niektoré veci účelovo manipulujú, najmä viceprezident Marino Mersich,“ tvrdí.

V čase, keď má Slovensko v Petre Vlhovej jednu z najlepších lyžiarok planéty, pokračuje konflikt SLA s elitnými lyžiarmi i ich talentovanými nasledovníkmi. Ako sa na to dívate?

Vnímam, čo sa deje. Je mi ľúto, že sa od môjho odchodu nič nezmenilo. Snažil som sa naštartovať ekonomické či športové procesy, ale sám som toho nebol schopný. Museli by to lyžiari urobiť sami. SLA však pokračuje v tom istom móde a s rovnakými ľuďmi.

Tvrdíte, že zmenu mohli iniciovať lyžiari sami. Prečo sa to nestalo?

Ťažko hľadať presné dôvody toho, prečo sa k tomu ešte neodhodlali. Neviem posúdiť, nakoľko im táto situácia vyhovuje. Isté však je, že tento chaos využívajú viacerí funkcionári.

Prijímajú financie za výsledky reprezentantov, na ktorých príprave sa nepodieľali oni, ale najmä rodičia. Domnievam sa, že štátne peniaze majú ísť prioritne na zabezpečenie reprezentácie a výchovu talentov.

Pred tromi rokmi ste z SLA odišli na vlastnú žiadosť. Akú veľkú mieru v tomto kroku zohrali vaši vtedajší viceprezidenti Marino Mersich a Ivan Ivanič?

Výraznú.

Po abdikácii ste uviedli, že dochádza k účelovej manipulácii s informáciami zo strany viceprezidentov a tiež ovplyvňovaniu členov predsedníctva SLA, k presadzovaniu ich osobných názorov a záujmov v SLA. Platí to aj dnes?

Domnievam sa, že áno a preto SLA nedokáže lyžiarom pomôcť. V asociácii niektoré veci účelovo manipulujú, najmä viceprezident Mersich. Ďalšia vec je, že národný športový zväz a jeho podpora športovcom nemôžu fungovať tak, že čím lepšie výsledky lyžiar dosiahne, tým menej peňazí dostane. To je postavené na hlavu.

Musíte vytvárať reprezentantom čo najlepšie podmienky. Tak to bolo aj za mojich športových čias, tak by to malo byť aj dnes. SLA má z nemalých prostriedkov lyžiarom vytvoriť čo najlepšie podmienky. Mám za to, že k tomu nedochádza.

Z SLA odvolali niekdajšieho generálneho sekretára Radovana Cagalu. Myslíte si, že to bol zámer?

Ťažko povedať. Pán Cagala bol veľmi schopný manažér a človek na správnom mieste. Aj napriek pomerom v SLA priniesol slovenskému lyžovaniu veľa pozitívneho. Mohol v tom pokračovať, ale to sa už nestane. Do spomínanej funkcie som ho menoval ako prezident.

Vykonával ju svedomito a profesionálne. Odliv šikovných a špičkových ľudí z SLA pokračuje. Ďalším príkladom je Martin Bajčičák, ktorý pred rokmi prešiel k biatlonu a nedávno prijal ponuku zo zahraničia.

František Repka. Foto: SITA, Jakub Julény
Františšek Repka František Repka.

SLA dostáva zo štátneho rozpočtu nemalé finančné prostriedky. Nevlastní však nehnuteľnosti ako kedysi jej predchodca Slovenský lyžiarsky zväz a nemá ani silných marketingových partnerov. Je možné, že väčšiu časť peňazí od štátu musí investovať na prevádzkové náklady či mzdy?

Ťažko sa mi k tomu vyjadruje, lebo tam už nie som dlhší čas. Neviem, ako sú nastavené finančné toky. Štruktúra SLA v momentálnej podobe, vrátane stanov a poriadkov, nie je správne nastavená. Slovenský lyžiarsky zväz bol jedným z najbohatších zväzov v krajine.

Postupne však o majetky prišiel. To však nie je ospravedlnenie pre SLA, keďže dostáva nemálo peňazí zo štátneho rozpočtu na to, aby mohla reprezentácii pripraviť adekvátne podmienky. A to, že nemá silného marketingového partnera nie je šokujúce. Máloktorý by investoval prostriedky do organizácie, ktorá má takéto meno.

Je schopné terajšie vedenie SLA vylepšiť podmienky pre Vlhovú, Žampovcov či talentovanú Jančovú?

Veľmi ťažká otázka… Myslím si, že pri aktuálnej situácii, ktorá v SLA panuje, to nie je možné.

Čo by jej pomohlo?

Odchod niektorých osôb, ktoré by prenechali miesto novým a mladším tváram. Vtedy by prišla nutná reforma. Bez nej a so starými funkcionármi nevidím v zlepšovaní podmienok veľkú perspektívu.

Problém je aj v tom, že na SLA nie je napriek vysokej dotácii zo štátneho rozpočtu vyvíjaný žiadny tlak. Za ten čas, čo hviezdili Medlová, Stromková, Vlhová, Velez-Zuzulová či Procházková, mali vychovať ich nasledovníčky. Pýtam sa – kde sú?

Marino Mersich Foto: SITA, Jakub Julény
Marino Mersich Marino Mersich

Stále nie je isté, že sa v marci 2021 uskutočnia v Jasnej preteky Svetového pohára. Čo by to znamenalo?

Svetový pohár na Slovensku je obrovská vec. Máme jednu z najlepších lyžiarok súčasnosti. Petra Vlhová by si zaslúžila mať vrcholné preteky doma pred vlastným publikom. Či sa to však organizačne dotiahne a zvládne, neviem. Mal som tú česť byť pri organizácii pretekov v Jasnej v roku 2016.

Komplikované rokovania sme zvládli, bolo to skvelé podujatie. Tešil by som sa, keby sme sa niečoho podobného dočkali znova. Je však otázne, či SLA nájde partnera, ktorý bude ochotný s terajším vedením rokovať. V tomto vidím najväčší problém.

Nedávno vznikol Zväz slovenského lyžovania (ZSL). Nezvažujete, že by ste sa vrátili do prostredia bielych svahov?

Vznik ZSL je jasným signálom nespokojnosti veľkého množstva ľudí. Držím im palce, lyžovanie potrebuje aj dobré správy. Každá organizácia, ktorá je schopná vylepšovať podmienky, je prínosom. Na zamyslenie je skôr to, či by mala organizácia, ktorá vychováva reprezentantov a talentovanú mládež, pracovať bez pomoci štátu a naopak – tá, ktorá to nerobí, peniaze z rozpočtu dostane. Zatiaľ som nad návratom neuvažoval.

Záleží však, aká ponuka príde. V SLA som naštartoval viaceré procesy, ale k športovej stránke som sa nedostal. Chcel som zrealizovať zmeny po športovej či marketingovej stránke, ale tam som narazil. Nebola vôľa zmeniť ich a tak som odišiel. Keby som mal priložiť ruku k dielu, tak už len k rozvoju. O robenie ďalších poriadkov už nemám záujem.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #lyžovanie #SLA #František Repka